Avatar uživatele
Fyzik

Jaké/které stromy by v Česku rostly, kdyby to člověk neusměrňoval, nekorigoval apod.?

Jsem teď ve Švédsku, a ačkoli jsem si říkal, jsme na severu, to tu budou samý smrky a borovice, je to tu samá bříza a vlastně skoro jen listnáče. Mimochodem příroda je tu pěkně divoká. I jen park, co hraničí s městem, vypadá nepoznamenaně. Ale u nás, když se řekne les, tak mně se prostě vybaví smrková monokultura, na rovince, s minimem balvanů a zeleně, v řádcích. Co je teda vlastně u nás původního?

Původní výraz
memoderoval = používá se jen u pořadů. http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=moderovat

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2915 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Na některých chráněných územích jsou stále zachované důležité biotopy, jako například lužní lesy (třeba rozlišovat měkký a tvrdý luh), doubravy, dubohabřiny, bučiny a od vyšších nadmořských výšek smrčiny a bory.
Taky záleží, v jaké jsi nadmořské výšce, jak blízko k vodě atd. Tu v podhůří jsou třeba taky břízy, ale vegetační období začíná samozřejmě později, než třeba na Moravě nebo i jen pár kilometrů dál…
Tu máš šikovný seznam: http://ekozah­rady.com/puvod­ni_a_nepuvodni_dre­viny.pdf

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Tisy, buky, duby, lísky břízy, vrby, olše javory,topoly,jívy. Borovice a smrky omezeně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

V České republice jsou nejvýznamnějšími lesními dřevinami podle porostní plochy smrk ztepilý (52,4 %), borovice lesní (17 %), buk lesní (7 %), duby (6,8 %), modřín opadavý (3,9 %), bříza bělokorá (2,8 %) a jedle bělokorá (1 %). Ostatní listnáče (javory, jeřáby, jasany, jilmy…) potom zaujímají 7,9 % plochy a ostatní jehličnany 0,2 %. (wiki)
Smrk je vysazován jako rychle rostoucí zdroj dřeva, patří taky k původním druhům, ale jejich podíl byl původně mnohem nižší ve prospěch listnáčů. Jinak lze i všechny ostatní vyjmenované druhy považovat za původní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek