Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaký UTP kabel?

Právě děláme rozvody v budoucím RD a chtěl bych dát do zdí síťové kabely. Odhadem to bude nějakých 80 m. Vůbec ale nevím, jaký kabel použít? Někde píšou, že stačí cat5E, někde cat6A, jinde zase doporučují dávat cat7.
RD bude protkán kabely (elektřina, TV, zabezpečovačka, PC), tak aby se neovlivnila rychlost a spolehlivost PC sítě.
Poraďte mi jaký použít i s ohledem na budoucnost, rozhodně bych je nechtěl za pár let měnit za rychlejší. Případně mi doporučte nějaké zásuvky, respektive přístroje do zásuvky (kryty budou Tango od ABB a těch krytů je moc). Musím to včas nakoupit a vůbec v tom nemám přehled.

Případně přihoďte i nějaký odkaz, ať to snáz pochopím :-)

Díky, rokator

Předmět Autor Datum
ja bych tam dal "husi krky" a pak si tam dej bezne kabely, nebo cokoliv jineho ]:)...
gd 03.03.2008 19:48
gd
jj, přesně tak, není nadto když v krytickém/nedostupném místě něco (myš, vrtačka) překousne kabel a…
Pleskot 03.03.2008 19:59
Pleskot
Pro 10Gbit prenos potrebujes pro zachovani rychlosti 10Gbit a delky useku 100metru kabel Cat7. S kab…
Moas 03.03.2008 19:56
Moas
na doma stačí IMHO bohatě 5e. Rozhodně ale doporučuju husí krky.
touchwood 03.03.2008 20:47
touchwood
A když husí krk, nebude vadit, když v jednom bude zabezpečovačka i ten UTP? Tyhle dva se navzájem ru…
rokator 03.03.2008 20:55
rokator
ne, nebudou. Samozřejmě můžeš místo UTP zvolit STP nebo FTP kabel a dále tak minimalizovat rušení,…
touchwood 04.03.2008 06:32
touchwood
Jj, ale svého času jsem koukal pod ruce reviznímu technikovi v elektro ( silno- i slaboproud), a něj…
Kachlík 04.03.2008 07:16
Kachlík
Ten rozestup by měl být 20 cm. A nedoporučuji používat stíněné kabely. Ono totiž špatně uzemněné stí…
Pytlík 04.03.2008 09:11
Pytlík
Ja mam naopak lepsie skusenosti s tienenymi kablami uz len kvoli tomu tieneniu. Uzemnenie neriesim.…
fleg 04.03.2008 12:17
fleg
To je právě to, proč nedoporučuji stíněný kabel: To si ho někdo ne zcela informovaný použije, neřeší…
Pytlík 04.03.2008 12:33
Pytlík
Podla poctu kupenych kablov som ich uz musel natiahnut cez 10km aj ja a viem, ze v zaciatkoch ked so…
fleg 04.03.2008 15:16
fleg
ono je to tak, že FTP a STP kabely se vyrábějí obecně jako mnohem kvalitnější (co do provedení) - ja…
touchwood 04.03.2008 20:44
touchwood
Jsem rád, že jsi si mě zastal, ale nemohu s tebou souhlasit v tom, že UTP je těžký lowend a že je mé…
Pytlík 05.03.2008 07:37
Pytlík
A jak je to když "musím" natáhnout společně datový kabel s 220V v kterém tečou ampéry na vzdálenost…
georgion 23.08.2011 01:41
georgion
Tak to ať tě ani nenapadne. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli bezpečnosti: Datový a silový kabe… poslední
Pytlík 23.08.2011 07:38
Pytlík
Co se týče těch keystonů-vnitřků pro Tanga, mám následující zkušenost: originál ABB jsou titěrné mal…
strejdabrabenec 03.03.2008 22:04
strejdabrabenec
A můžeš mi dát nějaký konkrétní tip? Nikdy jsem nic takového nekupoval a celý barák je připraven na…
rokator 03.03.2008 22:12
rokator
Tango zůstane, neboj. Mluvil jsem o keystonech, čili samotných konektorech které taky pasují do Tang…
strejdabrabenec 03.03.2008 23:25
strejdabrabenec
Tak jsem dneska byl něco síťovat a alespoň jsem to ve velkoobchodě nekvalitně vyfotil mobilem. Takže…
strejdabrabenec 05.03.2008 18:46
strejdabrabenec
Link na stránky technicky zdatného dovozcu sieťových komponentov: krugel.sk
ok 04.03.2008 10:57
ok
Neodpovím ti sice na dotaz, ale také jsem si kdysi udělal krásné rozvody, v každé místnosti zásuvka,…
Miloslav 04.03.2008 11:06
Miloslav
zatím co s tvým N-kovým routerem uděláš v bytečku reálně tak 80Mbit/s, tak já na své "staré" kabeláž…
touchwood 04.03.2008 20:48
touchwood
Tak všem děkuju, nějak to přeberu a uvidíme...
rokator 04.03.2008 22:06
rokator

jj, přesně tak, není nadto když v krytickém/nedostupném místě něco (myš, vrtačka) překousne kabel a kabel nejde vyndat :-?

cat6 bývá o bůro dražší než cat5 (ta stojí pod deset korun na metr) je to moc drahé? měla by stačit 5e na obyč zasíťování, 5e má tady parametr pro gigabit síť - třeba jeden server, dva kompy (pokud se bojíte rušení, tak raději šáhnout ještě po stínění)...... nehledě, že stejně určitě sáhnete po wifi řešení

Pro 10Gbit prenos potrebujes pro zachovani rychlosti 10Gbit a delky useku 100metru kabel Cat7. S kabelem Cat6 udrzis 10Gbit na delku asi 60metru a s kabelem Cat5E delku nejakych 30-40metru. Pokud chces pokazde zachovat delku useku 100metru, tak plna rychlost 10Gbit je jen s kabelem Cat7, s kabelem Cat6 mas rychlost asi 6-7Gbit a s kabelem Cat5E asi 3-5Gbit...

www.svethardware.cz

Jj, ale svého času jsem koukal pod ruce reviznímu technikovi v elektro ( silno- i slaboproud), a nějak z něj vypadlo, že existuje i norma na rozestupy datových a silových, souběžně vedených, vodičů.... Ale obratem dodal, že záleží, co se bude silovým vedením napájet... Jinak, pokud budou husí krky pod omítkou, tak cca 10cm rozestup prý naprosto bohatě stačí...
K.

Ten rozestup by měl být 20 cm. A nedoporučuji používat stíněné kabely. Ono totiž špatně uzemněné stínění je horší, než žádné a dost pochybuji, že by to někdo uzemnil správně. A krom toho: Pro běžné prostředí je to naprosto zbytečné, nepřinese to (ani při správně provedeném uzemnění) viditelný užitek.

Ja mam naopak lepsie skusenosti s tienenymi kablami uz len kvoli tomu tieneniu. Uzemnenie neriesim. Tienene kable pouzivam uz 6 rokov a casto vedu aj popri silovych vedeniach. Zatial vsetko ok.
Pokial chces tahat vedenia cez 50m vyhni sa lacnym noname kablom. Stalo sa mi uz totizto aj to, ze lacny kabel nechcel dat na tuto vzdialenost 100Mb a musel tam ist 10Mb.
Drahsie kable mavaju sirsi priemer vodica. Ja osobne pouzivam kable LYNX.

To je právě to, proč nedoporučuji stíněný kabel: To si ho někdo ne zcela informovaný použije, neřeší stínění a libuje si, jak mu to to chodí "lépe". Přitom neuzemněné stínění působí jako rozvod rušení, takže rušení je intenzivnější, než u nestíněného kabelu.
Věř mi, natáhl jsem nejednu desítku km kabelu UTP, takže nějaké ty zkušenosti s různými prostředími mám.

Podla poctu kupenych kablov som ich uz musel natiahnut cez 10km aj ja a viem, ze v zaciatkoch ked som este setril som mal nejake problemy s utp. Ked som ho vymenil za ftp, problemy sa vyriesili. Odvtedy pouzivam len ftp kable bez uzemnenia a nemam ziadne problemy (okrem problemov s dodrzanim speicifikacii pri oem kabloch).
Jedine kde sa utp spravalo oproti ftp lepsie boli pokusy prekrocit 100m hranicu. Tam vsak dost zalezi ak od zariadeni, ktore proti sebe postavis.

ono je to tak, že FTP a STP kabely se vyrábějí obecně jako mnohem kvalitnější (co do provedení) - jak drát, tak licna. UTP je těžký lowend a tomu odpovídá i kvalita. Pytlík má ale pravdu - na FTP/STP jsou potřebné stíněné keystony, jinak to opravdu může spíše situaci zhoršit, především na vedeních v zarušených prostředích blížících se délkou maximální normované délce. Ono to třeba i pojede, ale ty přeslechy na blízkém i vzdáleném konci jsou pak opravdu strašidelné...

Jsem rád, že jsi si mě zastal, ale nemohu s tebou souhlasit v tom, že UTP je těžký lowend a že je méně kvalitní. Jeho nižší cena pramení z nižších výrobních nákladů a ne z toho, že by měl uvnitř nějakou méně kvalitní izolaci, nedodržené výrobní tolerance průměrů, nebo snad páry byly jinak stočeny. Rozdíly mezi UTP a FTP(STP) budou pramenit pouze z přítomnosti či nepřítomnosti dalších vrstev, tedy stínících fólií či opletení a přídatných izolačních fólií, nutných kvůli výrobě. Ale elektrické parametry - impedance, útlum a přeslechy - budou stejné (samozřejmě, pro případné šťouraly, je nutno připustit, že kabely neUTP budou, díky dalším vrstvám, odolnější proti mechanické deformaci a z toho vyplývajícím změnám el. parametrů, ale toť vše).
Samozřejmě, teď nemluvím o vlivu stínění, jehož příspěvek může být jak zlepšující (při dobrém provedení uzemnění, tedy málokdy), tak zhoršující (t.j. většinou).

Tak to ať tě ani nenapadne. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli bezpečnosti: Datový a silový kabel musí být odděleny mechanickou, teplu odolnou přepážkou (nemyslím tím, samozřejmě azbest, ale měkčené PVC rozhodně nestačí). Souběh se připouští tak do 3m (no, nějaký ten metr navíc ... dejme tomu), ale každý musí být buď ve svém krytu (např. husím krku), nebo mezi nimi musí být přepážka.

Co se týče těch keystonů-vnitřků pro Tanga, mám následující zkušenost: originál ABB jsou titěrné malé potvory které nic nevydrží. Nože do kterých se vkládají dráty se lehce vyvrátí, špatný kontakt není nic neobvyklého. Do Tanga kupuju čínské "šmejdy" které stojí míň než polovinu co ABB, jsou z poctivýho kusu plastu a narážejí se narážecím nožem.Klidně se nechají několikrát použít, což u orig. ABB nehrozí.

Tango zůstane, neboj. Mluvil jsem o keystonech, čili samotných konektorech které taky pasují do Tanga. Nech si ukázat jaké mají. ABB jsou mrňavé modré samozařezávací, ty lepší koupíš v PC prodejně když je nebudou mít v elektru. A jelikož jsou u počítačů mnohem menší rabaty než u elektra, můžeš ušetřit ještě víc. Už půl hodiny to hledám a jako na potvoru nemají nikde náhled.

Tak jsem dneska byl něco síťovat a alespoň jsem to ve velkoobchodě nekvalitně vyfotil mobilem. Takže tady je originál keystone ABB před kterým jsem varoval:
[http://img99.imageshack.us/img99/3927/obraz029ce0.j pg]
Tady je ten lacinej čínskej šmejd kterej je mnohem bytelnější než ABB:
[http://img217.imageshack.us/img217/2787/img0942id7. jpg]
Snad to pomůže. IMHO snad jakýkoli libovolný jiný keystone je lepší než ten ABB.

Neodpovím ti sice na dotaz, ale také jsem si kdysi udělal krásné rozvody, v každé místnosti zásuvka, paráda, prvotní nadšení. A teď výsledek po třech letech - v každé místnosti stále zásuvka, ale nábytek nakonec umístěný jinak, než bylo původně plánováno, s počítači se stále hýbe, k tomu 2 notebooky. Takže nakonec do zásuvek nevede nic a vyhrál router (3x wifi 802.11n) ASUS WL-500W N WiFi Router/GW/Switch/AP 300 Mb/s a je pokoj. Kabely už domů nikdy víc.

zatím co s tvým N-kovým routerem uděláš v bytečku reálně tak 80Mbit/s, tak já na své "staré" kabeláži pojedu už na gigabitu ;-)

Wifi je OK (taky používám pro noťas a mobil), ale jako základní přenosové médium v LAN ne - to bych u toho zešedivěl. Vždyť jedna fotka z "blbého" 8MPx foťáku má pár mega. Většinou nafotím dávku 100-200 fotek a je vymalováno. To stejné platí pro tahání filmů z kamery.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru