Avatar uživatele
anonym

Bere se australský čajovník za náročnou rostlinu, která díky specifickým klimatickým podmínkám roste pouze v Austrálii?

Doplňuji: Mě mate toto

Tento olej se získává ze stromů Maleleuca Alternifolia, lidově se mu říká jednoduše australský čajovník. Jak již název napovídá, jde o rostlinu, která roste pouze v Austrálii.

Více v diskuzi pod otázkou.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2690 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Roste nejhojnějí v Austrálii, ale pěstuje se i jinde, dá se vypěstovat i u nás. Dovíte se z odkazů.

1. "Tea tree je nejenom australskou vzácností, ale také roste pouze na jihovýchodní části kontinentu. Na druhou stranu, jeho výskyt je v této oblasti více než hojný.

Podle legendy to má na svědomí aboridžinská dívka Eelemani, která putovala po pobřeží Nového Jižního Walesu a aby nezabloudila a bezpečně se vrátila ke svému kmenu, sela semínka tea tree. Ty vyrostly v hustý strom s jemnou kůrou připomínající svitky papíru. Když se vrátila domů, naučila ostatní využívat léčivých účinků stromu k ošetření poranění, infekcí i k léčbě nemocí."
http://magazin­.biooo.cz/zdra­vi/esencialni-oleje/tea-tree-caj-z-australie/

2." Tea Tree Oil (TTO), kajeput střídavolistý, byl objeven roku 1770
kapitánem Cookem. Jeho odborný výzkum nastal však až v roce 1923. Tento poměrně vysoký strom s hustými, lepkavými listy a krémově bílými květy roste v bažinatých územích australského Nového Jižního Walesu. Listy tohoto „zázračného“ stromu obsahují více než padesát organických látek. Hlavní obsahovou látkou listů je silice s vysokým obsahem cienolu a tetraterpenu terpinenu. Čirý až světle žlutý esenciální olej se získává destilací z listu stromu, má výraznou, nezaměnitelnou vůni a hlavně celou škálu léčivých účinků, které znaly už generace předků.

Zajímavé je, že „bílí“ kolonisté, kteří začali obdělávat půdu se, i přes známé účinky, pokoušeli australský čajovník vymýtit. S příchodem nově vynalezených léků se od jeho používání upouštělo a byl řazen mezi „babské rady“. Naštěstí se ho podařilo zachovat až do současnosti. Na jeho znovuobjevení měl velký podíl Dr. Artur Penfold, který olej vydestiloval a vyzkoušel jeho účinky."
atd.
http://www.pro­krasnetelo.cz/clan­ky/tea-tree-oil-australsky-zazrak/

3. Kajeput střídavolistý (lat. Melaleuca Alternifolia) je oblíbený nejen mezi zastánci alternativních přírodních léčivých prostředků, ale také mezi zahrádkáři a domácími pěstiteli flóry. Vypěstovat si vlastní tea tree strom se rozhodlo již mnoho úspěšných pěstitelů, což svědčí o tom, že to ani v našich zeměpisných a klimatických podmínkách není nemožné.

Jen je třeba vědět, jak správně postupovat. Čajovník australský se množí semeny nebo řízky. Můžete si koupit v zahradnictví již odrostlejší rostlinku, ale jistě vám udělá větší radost vypěstovat si ji sami doma přímo ze semen.

Komerčně se ale dnes čajovník australský pěstuje i v jiných částech světa a to na speciálních plantážích, které jsou výnosnější i ekologičtější variantou sběru listů z těchto divoce rostoucích stromů."

http://www.te­atreeoil.eu/?jak-si-doma-vypestovat-kajeput-stridavolisty

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

To nevím, vloni jsem byl na Rhodosu a tam jsou celé aleje tea tree.

„Jak již název napovídá, jde o rostlinu, která roste pouze v Austrálii.“ Takže např. kustovnice čínská roste pouze v Číně a křídlatka japonská pouze v Japonsku? Divná logika.

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Mě mato toto:

Co je to Tea Tree Oil?

Tento olej se získává ze stromů Maleleuca Alternifolia, lidově se mu říká jednoduše australský čajovník. Jak již název napovídá, jde o rostlinu, která roste pouze v Austrálii. Olejíček je buď čirý, nebo má jemně zlatou barvu a vyniká svou čerstvou kafrovou vůní, která je velmi výrazná. Díky širokospektrým vlastnostem se hojně využívá v medicíně i v kosmetice. Protože se na čirý olej často objevují nežádoucí reakce, používá se častěji jeho zředěná forma.

Zdroj: https://www.ce­lostnimedicina­.cz/tea-tree-oil-zazrak-z-prirody.htm#ix­zz4SodlqcD6

před 2690 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Na Rhodosu je tedy asi nějaká odruha a nebo se prostě už Tea Tree dnes dostal všude možně do světa a uchytil se.

před 2690 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Emefej

Na plantážích se to pěstuje všude, kde klima dovolí. Snad si nemyslíš, že ten olejíček co se u nás běžně prodává, někdo dováží až z Austrálie?

před 2690 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

To ne. Mě jen překvapila ta informace v tom článku o tom, že je to pouze v Austrálii a tak jsem se zeptal.
Taková Koalka se po poslední revizi prudce zhoršila, protože do toho začali cpát d-limonene a hodně to smrdí po acetonu. Viz recenze od lidí:
http://doplnky-stravy.heureka­.cz/koalka-eukalyptus-oil-100-pure-koala-50-ml/recenze/?s=6#re­views

před 2690 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek