Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 2 dotazy-notebook a Windows

Zdravím měl bych dvě otázky:
1) jeden známý mi pořád přesvědčuje o tom, že se nemá používat notebook bez připojené baterie. Prý se může poškodit. Neřekl přesně co a jak, ale neustále mě o tom přesvědčuje. Já tomu moc nevěřím, navíc jsem o tom nikde nečetl. Jak to tedy je? Já totiž notebook tatko bez baterie používám, když ho mám připojen do elektrické sítě. tak chci mít jistotu. Baterii mám vyndanou proto, aby se vybíjela co nejméně a zároveň se pořád nedobíjela a nesnižovala se tak její výdrž a životnost. Vadí to nebo ne?
2) Zajímalo by mě, co způsobuje to, že na kartě výkon ve správci úloh (Windows XP Home) se mi zobrazuje využití stránkovací souboru (= využití kapacity RAM?) např.: 453MB, ale pokud sečtu údaje o jednotlivých aplikacích/procesech kolik si která vezme, tak to neodpovídá. Proč? Co dalšího, co není zobrazeno si bere místo v RAM?

Předmět Autor Datum
Ta "baterie" chcípne tak jako tak. Stránkovací soubor a RAM jsou dvě různé věci.
karel 07.01.2011 17:15
karel
Kařdá baterie se vybíjí... to se změnit nedá. Lze to ale spomalit tím, že když ji nepotřebuje, tak j…
Gef 08.01.2011 13:59
Gef
Baterie se nedobíjí vždy. Mám též notebook a při provozu ze sítě je u ikonky (dole u hodin) napsáno…
Dale Cooper 08.01.2011 14:03
Dale Cooper
Pokud ti to pomůže, vybij baterii na 40% a pak ji dej někam do chladu. A notebook napájej jen adapté…
Niko Bellic 08.01.2011 14:08
Niko Bellic
což i pro Li-pol tatké není zrovna nejlepší lipol jsou nejnovější typy baterií. jsou nejméně závisl…
lední brtník 08.01.2011 15:34
lední brtník
No s tou baterií si nějak poradím. Jde mi hlavně o to, jestli je tam jen jako 2 zdroj napájení nebo…
Gef 10.01.2011 18:07
Gef
dřív bych nevěřil že notebook je navržený na provoz bez baterie - že se zároveň nepoužívá jako filtr… poslední
lední brtník 10.01.2011 21:53
lední brtník

Kařdá baterie se vybíjí... to se změnit nedá. Lze to ale spomalit tím, že když ji nepotřebuje, tak ji vyndám a bude se vybíjet pomaleji. Hlavně se ale také nebu neustále dobíjet, když připojít notebook do elektrické sítě, což i pro Li-pol tatké není zrovna nejlepší. Takže tak. Mě ale zájímá, jestli to něčemu vadí nebo ne, když je notebbok napájet ze sítě, ale baterie je vyndaná.
2) Koukal jsem na googlu a trochu mi jasný rozdíl je... Ale pořád tam mám nejsasnosti. Stránkovací soubor (=swap?) je softwarové rozšíření RAM (data se ukládají na dané místo na disku)? Mám-li dostatečnou kapacitu RAM, k čemu pak stránkovací soubor (mimo to, že ho některé aplikace vyžadují ke své funkci)? Znamená to, mám-li na notebooku, kde je 512MB RAM a využítí stránkovacího souboru 400MB, že RAM jsou už dávno plné a zbytek tedymusí jít do stránkovacího souboru?
Díky.

což i pro Li-pol tatké není zrovna nejlepší

lipol jsou nejnovější typy baterií. jsou nejméně závislé na nabíjecích cyklech, ale stále obsahují lithium, které zkracuje jejich životnost ať je nabíjíš nebo ne.

jestli to něčemu vadí nebo ne, když je notebbok napájet ze sítě, ale baterie je vyndaná.

pokud náhodou na chvilku vypadne proud, poznáš to.

Mám-li dostatečnou kapacitu RAM, k čemu pak stránkovací soubor

je to tak. při dostatečné kapacitě ram je swap zbytečný, stačila by pro jistotu jen symbolická velikost. swap je řádově pomalejší než ram, proto je nejlepší ho vůbec nevyužívat.
ovšem tvých 512mb je po pár hodinách i s xp málo. a pokud máš v biosu ještě nastaveno, ať ti pro videoram ukousne třeba 220mb ram, dostaneš nepoužitelnou šunku - protože ve swapu nic nejede, to je skutečně jen pomalé brzdící odkladiště.
updatni na 1gb, a pokud používáš firefox nebo více paměťově žravých aplikací najednou, tak na 2gb.

No s tou baterií si nějak poradím. Jde mi hlavně o to, jestli je tam jen jako 2 zdroj napájení nebo plní ještě jinou funkci(pro kterou by správně měla být připojena za chodu, mimo rezevry při výpadku elektřiny). Prostě abych ten notebook provozem bez baterie nezničil/nepoškodil.
Pokud videopamětí máte na mysli paměť integrované grafiky, tak zde není problém (karta má vlastních 64MB). Upgradovat s nic nechystám, notebook není můj. Mě spíš šlo o to, pochopit význam těch údajů ve správci úloh (Win XP) na kartě výkon - tam mi nejsou úplně jasné některé údaje...
Zejména: popisovače, využití paměti (= celkové nebo jen stránkovacího souboru?), fyzická paměť = skutečné využití RAM?, no pak ta paměť jádra...

dřív bych nevěřil že notebook je navržený na provoz bez baterie - že se zároveň nepoužívá jako filtr. ale funguje to.
akorát vyndávání baterie nemá žádný smysl: malá krátkodobá dobíjení nemají na její životnost žádný vliv, a ztracená data při výpadku napájení mě přesvědčí že to příště nemám dělat.

pokud grafika spoléhá na vlastní videoram, pak to není jak u integrovaných vga, které ubírají část paměti z fyzické ram. ta zůstává pro běh windows, ovšem 512mb je i tak málo, na takovém notebůů bych firefox nepoužíval.

co jsou popisovače nevím/neřeším, využití paměti je včetně swapu - pokud je větší než dostupná fyzická ram, znamená to že se musí využívat pomalý swap :(
paměť jádra je fuk co si pod tím ms představuje, ale připomnělo mi to jedno podle mě užitečné nastavení:

REGEDIT4

; Neswapovat kernel
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"DisablePagingExecutive"=dword:00000001

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru