Avatar uživatele
anonym

Jaký doklad musí obsahovat balíček ať už zaslaný na dobírku nebo obyčejně bez dobírky? Musí tam být faktura, DL?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? barnajka, MA-SU-KA před 4525 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Neni nikde žádný předpis co by měl balíček obsahovat.
Samozřejmě pokud si objednám něco u firmy, kterámi pošle balíček se zbožím, tak by tam měl být doklad i dodací list.Ale pokud nic takového neni přiloženo, tak to snad ani neni právně vymahatelné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fablen

Balíček se zbožím by měl obsahovat fakturu (při větších částkách) nebo stačí paragon (při částce do 10.000,–). DL (dodací list) není vůbec nutný, neboť faktura velmi často slouží zároveň jako dodací list.

Některé firmy, které pošlou balíček na dobírku, tak někdy zasílají doklad až v obálce dodatečně – a to z toho důvodu, že neví, zda adresát zásilku vůbec převezme.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
WeeBear

Doklad o balíčku zaslaný na dobírku,.. Pokud by odesílatel posílal cenné psaní, tak se dává doklad do speciální tzv. ‚kapsy‘, jinak se lepí ve fóliové obálce na zásilku. Doklad pro adresáta o koupi je tedy doklad(faktura) o zaplacení zboží zaslaného dobírkou, podle všeho se dávat nemusí, ale můžeš o něj požádat odesílatele.

DL je do? Napadlo mě dodací lístek, ale těžko říci.. Akorát vím, že DZ je dodejka+zaslání do vlastních rukou. Dodací lístek by se dal chápat jako dodejka, to je doplňková služba, ale posílá se odesílateli, pro adresáta nemá význam.. Jinak je ještě pro odesílatele ‚dokladem‘ podací lístek.

Balíček bez dobírky fakturu také nemusí obsahovat, přecejen, bez dobírky můžeš poslat i osobní věci, nebo dárek známému, obsah nikdo nekontroluje. Pokud ho odesílatel pošle doporučeně, nebo jako jinou zásilku, za kterou pošta odpovídá, dostane opět podací lístek, který je dokladem o odeslání.

Každopádně jsem moc nepochopila otázku, tak se případně nedivte mé prapodivné odpovědi..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek