Avatar uživatele
bolak

Jaký dopad na míru kriminality těžkých zločinů má zavedení/zrušení trestu smrti?

Myslím tím jak se to projeví v % spáchaných vražd, odrazí se to nějak, existují nějaké statistiky ze zemí, z přelomového období, kdy byl takový trest zrušen/zaveden?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3484 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Minimální, nebo zanedbatelný. Zločinci obvykle při páchání neberou moc v potaz eventualitu, že by mohli být dopadeni, tedy nebudou hodnější jen proto, že by jim hrozil horší trest.
Kromě toho by trest smrti mohl paradoxně zvýšit počet vražd. Oddělat svědka, když mi hrozí provaz, je tak nějak jednodušší.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Žádný/nijak.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Prý žádný. Lepší by bylo, kdyby oběť měla lepší právní ochranu při obraně. To by si potom zločinci dávali majzla. Určitě by si rozmyslel vloupat nebo napadnout pokud by byl zabit napadenou obětí. Každá oběť reaguje stylem, účel světí prostředky. Pokud je napadena, tak přežití způsobí použití jakýkoliv prostředků k ochraně svého života. Bohužel soud to nebere. Pokud na mne jde někdo nožem, klidně bych střílel (jsem ID), ale soud mi dá nepřiměřenou ochranu. Tohle by se mělo změnit. Už v Ústavě se píše, obydlí je nedotknutelné, pokud zákon nestanoví jinak. Myšleno, kontroly měřáků, PČR, majitelem apod. je v pořádku, ale zlosyn má mít smůlu. Už jen v stupem se cítím ohrožen. Kde se cítit bezpečněji než doma?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
PetrXY

Jak tu píší ostatní, tak je pravda, že bohužel, žádný, jak se ukazuje ze zemí, kde trest smrti existuje. Nedávno jsem četl článek o tom, kolik nevinných lidí bylo popraveno v USA (prý jich bylo minimálně 200), ale o tom se z našich sdělovacích prostředcích nedozvíme.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
setapouch

česílko: tohle platilo tak před deseti lety. v posledních letech ale už i policie a soudy berou, že obrana musí být důraznější než útok (dokonce byl osvobozený člověk, který zastřelil neozbrojeného útočníka). Člověk je sice pořád vyšetřovaný, ale to je správné, nechceme přece, aby se to zvrhlo v opačný extrém (zabiju, označím ho za útočníka a jdu domů). Ale naprostá většina sporných případů, co jsem sledoval, dopadla pro obránce dobře.

před 3484 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

To jsem rád

před 3484 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek