Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jaký důvod, podle vás, mělo podepsání memoranda o těžení lithia?

Co si myslíte o podepsání memoranda ministrem Havlíčkem? V článku v místních novinách je napsáno: ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) před týdnem podepsal memorandum o možné těžbě lithia na Cínovci s australskou firmou EMH. V dokumentu není žádný závazek České republiky ve prospěch Australanů.
Co je memorandum uvádím z definice memoranda z Wikipedie:
Memorandum (lat. „na paměť“, „to, co se má pamatovat“), krátce memo, je spíše neformální záznam nějaké skutečnosti, jednání nebo stanoviska. Užívá se v právním, diplomatickém, obchodním i vědeckém provozu a může mít velmi rozmanité formy.
Memorandum nebo také aide-mémoire, „na pomoc paměti“ je písemné zachycení nějakého stavu věcí, úkolů, termínů nebo předběžných a průběžných výsledků jednání, které nemá právní závaznost a často slouží jen pro vnitřní styk v rámci úřadu nebo instituce. V právní praxi znamená psané stanovisko nebo rozbor nějaké záležitosti pro vnitřní potřebu kanceláře nebo pro klienta. V anglosaském prostředí se jako memorandum často označují i předběžné a nezávazné dohody, záměry do budoucnosti a podobně.
V diplomacii se užívá pro významná, i když právně nezávazná společná stanoviska státních představitelů, stručná shrnutí výsledků jednání, která pak slouží jako podklad k dalšímu jednání.

Tak k čemu takové memorandum tedy je? Vždyť, pokud nemá právní závaznost, nemá smysl. Ale v závěru se praví, že jde o podklad k dalšímu jednání. Takže asi nějakou závaznost asi má.
Je to zde jakási „obhajoba“ Havlíčka, ale pokud to tedy není jakýsi závazek, proč to podepisoval?
Já si myslím, že to opět „krapet“ smrdí korupcí. Co si myslíte vy? Dávám pár otázek v anketě.
A myslím si, že to opět ČSSD před volbami „pohnojil“. I Zaorálek už se k vůli tomu vzteká.:-)

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, Drap, marci1 před 2392 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Memorandum je určitým "příslibem", jako případně "předkupní právo".

Ano, tak to bývá. S kým je podepsáno memorandum, ten většinou získá přednostně další práva.
Mimo jiné toto memorandum může sloužit k vydírání budoucí vlády, pokud by těžbu této firmě v budoucnu nepodepsala s touto firmou, ale s někým jiným, nebo by začala těžit sama.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Mám jiný názor (jaký prosím uvěďte v doplnění odpovědi)

Stát si chce memorandem pojistit, že bude mít vliv na budoucí těžbu. „Naším hlavním cílem je, aby lithium bylo u nás nejen získáváno, ale především dále zpracováváno. Proto jsme s držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem a jsem velmi rád, že ho Australané respektují,“ uvedl ministr průmyslu Jiří Havlíček. 🙂

https://archiv­.ihned.cz/c1-65900260-stat-podepsal-memorandum-s-australskymi-tezari-zajisti-ze-se-lithium-bude-zpracovavat-v-cesku

Zítra, t.j. 11.10.2017 bude toto memorandum projednávat Vláda ČR.

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
orwell

Mám jiný názor (jaký prosím uvěďte v doplnění odpovědi)

Domnívám se, že použití slova memorandum je snaha o zabalení lejna do pozlátka. Není důležité, co si pod ním vybavíme my, nebo co říká Wikina. Důležité bude, jak si ho vyloží právníci, až nás zmíněná firma zažaluje o spousty miliard, pokud jí těžbu neumožníme. A že to nebudou milióny, to je víc než jisté. Samozřejmě se dala napsat smlouva s jasným názvem, ale proč si před volbami škodit a ještě více popouzet voliče, ve kterých to už tak dost vře, že? Rozhodně to silně páchne a myslím si, že se v blízké budoucnosti dozvíme, jak to bylo myšleno a radost z toho mít asi nebudeme.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Memorandum je určitým "příslibem", jako případně "předkupní právo".

Memorandum jsem nečetla a nejsem
si jista, jestli je četli ti, kdo o něm píší.

Obávám se, že by memorandum mohlo
být jakýmsi příslibem.

Viz např. názor Pirátů:
http://www.par­lamentnilisty­.cz/politika/po­litici-volicum/Pirati-povazuji-text-Memoranda-o-tezbe-lithia-za-rizikovy-507433

_______
Doplňuji:

Jestli někoho memorandum zajímá, lze si z webu MPO
stáhnout jeho pracovní překlad (PDF, 846 kB):
https://www.mpo­.cz/assets/cz/roz­cestnik/pro-media/tiskove-zpravy/2017/10/C­Z_verze_pracov­ni_preklad.pdf

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
independent

Ministr Havlíček, za dobu své krátké působnosti a před koncem své funkce, využil možnosti k "přilepšení".

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Mám jiný názor (jaký prosím uvěďte v doplnění odpovědi)

Není to nic proti ničemu a rozhodně neuškodilo ani nevedlo k nějakým výhodám. Má posloužit jako připomenutí (tehdy jsme se bavili o tomhle a tomhle), něco jako smlouva o smlouvě budoucí, ale bez závazků.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jan Kunčar

Ministr Havlíček, za dobu své krátké působnosti a před koncem své funkce, využil možnosti k "přilepšení".

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Mám jiný názor (jaký prosím uvěďte v doplnění odpovědi)

Nevím, nečetl jsem to. Různých memorand naši potentáti podepsali stohy. Věděli jste, že místopředseda vlády Rudolf Rohlíček podepsal v roce 1978 memorandum o vědecké spolupráci s Laoskou lidově demokratickou republikou?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Ministr Havlíček, za dobu své krátké působnosti a před koncem své funkce, využil možnosti k "přilepšení".

Důvodem k podepsání memoranda bylo podle mého názoru plnění vlastních kapes a stranické pokladny.
Zájem o využití přírodního bohatství ve prospěch země a občanů nelze předpokládat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
magorvkleci

Mám jiný názor (jaký prosím uvěďte v doplnění odpovědi)

Důvodem bylo získat love, kdyby po volbách došlo na nejhorší a Nejvyšší soud začal býl nestranný na jinou stranu než doposud a ČSSD nakonec musela Altnerovým dědicům opravdu zaplatit.

Upravil/a: magorvkleci

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Nejde o nic, memorandum není vlastně k ničemu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Orwell- moc zajímavé čtení, díky. Ostatním doporučuji si přečíst.
Zejména pak FB příspěvek právníka Hrádely, který je v závěru článku v odkaze.
V něm je také zveřejněno propojení a postoje ČSSD s KDU ČSL a jejich podíl na okradení občanů našeho státu formou církevních restitucí a rovněž propojení a postoj druhého nejprosazovanějšího kandidáta na presidenta.
Z něj jsem „vytáhl“ :
ČSSD fakticky podporuje křesťanskou politiku lidovců od té doby, co se jejím předsedou stal Bohuslav Sobotka, zakladatel křesťansko-demokratické frakce v ČSSD . *1
Strana napadla církevní restituce u Ústavního soudu až pod tlakem již podaného návrhu ze strany menšiny senátorů ČSSD a z dalších stran a i potom poněkud úžeji, než je napadli senátoři. Senátoři, na rozdíl od ČSSD, dosáhli toho, že Ústavní soud akceptoval alespoň jejich jeden návrh, který mohl před „restitucemi“ ochránit majetek státu v nezanedbatelném rozsahu. ČSSD později opustila i požadavek na referendum k církevním restitucím, zabránila některým daním, které byly navrhovány atd..
Poslední den, kdy Bohuslav Sobotka vykonával funkci předsedy ČSSD, vláda schválila vládní energetickou koncepci. Ta umožňuje získat značné prostředky dlouholetému podporovateli křesťansko-demokratické politiky Karlu Janečkovi prostřednictvím s ním propjené společnosti. *2
Není ani bez zajímavosti si ověřit, z jaké organizace byla pracovnice zabezpečující akci, během níž házely děti hlínu a kameny na portrét prezidenta republiky, kdo byl zakladatelem této organizace a v jaké další firmě působil. Ze stejného okruhu lidí pak pozorujeme donátory „necírkevního“ kandidáta na prezidenta republiky. Ten byl podpořen několika církvemi včetně těch největších, sám který zpívá křesťanské chorály, a ve své funkci předsedy akademie věd nabídl podporu iniciativám římskokatolické církve při své návštěvě Vatikánu nedlouho po potvrzení církevních restitucí. Nevadí mi politici, kteří podporují církve. Proč ne? Jen je třeba vše nazývat pravým jménem.
Můj dodatek.
Myslím, že určité skutečnosti, i zde uvedené, dosti ovlivní rozhodování ve volbách příští týden i volbu presidenta v březnu příštího roku.
Pouze jednou za 4 roky vlastně můžeme ovlivnit vývoj v našem státě.
Přeji všem, abychom zvolili správně.

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

marci1-díky za článek, aspoň jsem si mohl udělat úplně jasno.
Myslím, že to jasně vyjadřuje (co jsem si myslel), že naši lidé budou mít zase jenom práci- „nebude se zde pouze těžit, ale taky zpracovávat“ (zase budeme „montovna“, nebo spíše, v tomto případě, možná „výrobna“), ale zisky a dividendy, poplynou opět do zahraničí, jak těžařům z Austrálie, za surovinu, tak i zahraničním firmám, jež zde vybudují zpracovatelské podniky, v nichž budou, naši zaměstnanci, lithium zpracovávat.
A naši politici se budou ohánět zase tím, že bude nízká nezaměstnanost!!!
Ale státní rozpočet, vzhledem k odpuštění daní, jak těžařům, tak výrobním podnikům (viz podpora zahraničních investorů), ani naši podnikatelé, kteří by daně odváděli, zase příjmy nezískají a na životní úrovni u nás se to nijak neprojeví.
Toto vše potvrzuje formulace v memorandu:
Australané chtějí memorandem získat záruku, že český stát, jenž podle zákona vlastní veškeré suroviny pod zemí, nebude těžbu blokovat. Nevadila by jim ani státní spoluúčast na jejich podnikání. „Nabízejí, že by český stát do podniku kapitálově vstoupil nebo případně jinak participoval, aby měl zdroj informací a kontrolu nad projektem.
A určitě se o znění tohoto memoranda budou "opírat“ v dalších jednáních. Tak ať mi nikdo neříká, že je to vše bez právních následků, a „košer“.
„Nevadila by jim ani státní spoluúčast na jejich podnikání“. Ona by jim nevadila??? A nám asi vůbec nebude vadit, že nás zase někdo okrade a vykrade. Že pane ministře? ☹

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Samozřejmě, následky budou patrně obrovské, jak se dalo předpokládat. Dnes, tedy den po napsání své odpovědi, jsem objevil toto:
http://www.par­lamentnilisty­.cz/arena/moni­tor/Pravnik-Hradela-si-precetl-memorandum-o-tezbe-lithia-a-ztuhl-Muze-to-byt-prusvih-proti-kteremu-budou-miliardy-za-Diag-Human-drobne-506911
Též se kloním k názoru, že v tomto případě budou prohrané miliardy ve srovnání s tutlaným sporem s Diag Human pouhé drobné. Každý ať si udělá názor sám…

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Nějak jsem to popletl s těmi „drobnými“, ale snad bylo správně pochopeno: …prohrané miliardy v tutlaném sporu s Diag Human budou proti tomuto pouhé drobné…

před 2391 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek