Avatar uživatele
Lorax

Jaký je konkrétní rozdíl mezi procesy EIA a SEA?

EIA: posuzování vlivů záměru na životní prostředí a SEA: posuzování koncepcí na životní prostředí. Jaké jsou rozdíly mezi nimi v praxi.

Zajímavá 0 před 2658 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

Hned v prvním odkazu najdete vysvětlení

http://ucebnice-eia.zf.mendelu­.cz/specifika-procesu-sea

"Posuzování strategických dokumentů (koncepcí) je ve svém principu stejné jako posuzování jednotlivých záměrů.

Odchylky od procesu EIA vyplývají z povahy strategického dokumentu (ovlivňuje širší aspekty životního prostředí) a samozřejmě i tím, že oznamovatelem (investorem) jsou orgány veřejné správy.y"

"Posuzování vlivů na životní prostředí se v současné době provádí procesem EIA (posuzování záměrů) a procesem SEA (posuzování koncepcí). Posuzování je upraveno zákonem č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 93/2004 Sb. a vyhláškou MŽP č. 457/2001 Sb., o odborné způsobilosti a o úpravě některých dalších otázek souvisejících s posuzováním vlivů na životní prostředí.

E.I.A. Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (environmental impact assesment)

V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí jsou u záměrů uvedených v příloze 1 k zákonu č. 100/2001 Sb. v platném znění (popř. jejich změny dle § 4) určovány a hodnoceny předpokládané vlivy na veřejné zdraví a na životní prostředí, zahrnující vlivy na živočichy, rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu, ovzduší, klima, krajinu, přírodní zdroje, hmotný majetek, kulturní památky a na jejich vzájemné působení a souvislosti.

S.E.A. Strategické posuzování vlivů na životní prostředí (strategic impact assesment)

Proces posuzování vlivů koncepcí zahrnuje zjištění, popis a zhodnocení předpokládaných přímých a nepřímých vlivů provedení i neprovedení koncepce a jejích cílů, a to pro celé období jejího předpokládaného provádění. Cílem procesu je zmírnění nepříznivých vlivů záměrů obsažených v koncepcích na životní prostředí." atd.

Podrobnosti v odkazu
https://www.kr-vysocina.cz/co-je-eia-a-sea/d-225461/p1=4938

E. I. A. – záměr x S. E. A. – koncepce (strategie)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek