Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Betonové potěry svépomocí v novostavbě

Dobrý den všem,

s přítelem jsme koupili novostavbu domku s tím, že vnitřní úpravy si doděláme sami. Chtěla bych se zeptat na pracovní postup při realizaci betonových podlah (vrchních vrstev):

1) provést hydroizolace vč. penetrace po celé ploše,
2) rozložit podlahový polystyren ve skladbě 5+5cm,
3) polystyren zakrýt stavební folií,
4) zalít betonovým potěrem spolu s rozložením kari sítí????? + stačí tloušťka zalití nad podlahové topení 4cm??? + čím beton nejlépe roztahovat po ploše???
5) po vyschnutí eventuelně přelít samonivelační stěrkou.

Moje další dotazy: kdy, jak a kam všude se dává dilatace (Mirelonová páska)???? Jak nejlépe a pro stavebníky - amatéry nejjednodušeji zajistit rovinatost vylití (jaké použít terče)???? Ve které fázi realizace má přijít topenář udělat rozvod podlahového topení????

Předem děkuji za všechny rady.:-)

Markéta

Předmět Autor Datum
Doporučuju omrknout předchozí dotaz na plus mínus stejné téma, ať se tu hoši nemusí opakovat.
zoul 24.09.2009 12:26
zoul
Dotaz jsem přečetla celý včetně všech odpovědí, ale jedná se v něm o renovaci podlahy v domě staršíh…
agnesold 24.09.2009 13:11
agnesold
Dobrý den všem, s přítelem jsme koupili novostavbu domku s tím, že vnitřní úpravy si doděláme sami..…
Joseph 24.09.2009 16:28
Joseph
Ale... vis co uz sem toho musel zacit delat, aniz bych mel nejakou praxi a nekdo mi to naucil? Jenom…
bahno 24.09.2009 16:41
bahno
co znamená stahování latěmi???? ... betonovú vrstvu kontrolovaným spôsobom položíš na plochu tak že…
Joseph 24.09.2009 17:05
Joseph
:beer: super! K poslednimu odstavci: Beton ma cca 2500kg/m^3, takze o hmotnosti si clovek muze udel…
bahno 24.09.2009 19:57
bahno
Cele zaklady som vybetonoval so svojimi rukami a som tu. aj dva vence som vymiesal v miesacke a prac…
planci 09.08.2010 10:33
planci
Doporučil bych trochu nějaké literatury. Já osobně jsem začínal s touto knihou. Beton doporučuji míc…
Stefran 24.09.2009 23:42
Stefran
Ja ti nevim. Me treba "sucha" B20, namichana tak aby se dala privezt na avii prisla uplne v pohode.…
bahno 25.09.2009 00:22
bahno
Děkuju moc všem za rady. Abych byla úplně přesná, já nejsem až tak úplný laik, ale co se týká teorie…
agnesold 25.09.2009 15:17
agnesold
Pozn.: Když by to měl být beton na podlahu, tak by se asi nerozmíchával v kýblech ale v míchačce.
Kamikaze 591 26.09.2009 07:33
Kamikaze 591
pokavad tomu rozumim dobre, tak odpoved je uz v dotazu. Poter = jenom pisek.
bahno 30.09.2009 08:28
bahno
Ja by som urcite dal plastifikator a menej vody. do zakladov som daval Jar (prostriedok na umyvanie…
planci 09.08.2010 10:40
planci
1. Hydroizolace ano, penetrace (do podlahy) není nutná. 2. Polystyren do podlahy si dovedu představi…
sHpy00n 26.09.2009 11:19
sHpy00n
Taky jsem se dohrabal do této fáze, když to tak nějak zhrnu postupoval jsem takto. penetrace (mám p…
Mira czz 29.09.2009 20:17
Mira czz
Dobrý den,chtěl bych na půdě udělat podlahu.Jsou tam íčka a betonové stropnice.Mám zakoupený šedý po… poslední
feroklip 23.11.2011 09:03
feroklip

Dotaz jsem přečetla celý včetně všech odpovědí, ale jedná se v něm o renovaci podlahy v domě staršího data výstavby.:-(Myslím, že nás se rozvody drenážních trubek v podlahách a vykopávání betonu (když máme novou základovou desku) týkat nebudou nebo ano????

Jsem z předchozího dotazu spíše zmatená a nevím, které z podaných informací se týkají i mě a které ne.:-(

Navíc nevím, co znamená stahování latěmi???? Nebo jak se vlastně postupuje při tom roztahování betonu???

Ale i přesto děkuji.

Dobrý den všem, s přítelem jsme koupili novostavbu domku s tím, že vnitřní úpravy si doděláme sami....... co znamená stahování latěmi????

Nechcem vidieť ako by to dopadlo až by ste to skúšali "svépomoci". Máte dva možnosti:
1. Dáte si to urobiť
2. Priateľ, Ty alebo obaja pôjdete získať prax na nejakú inú stavbu ...

Ale... vis co uz sem toho musel zacit delat, aniz bych mel nejakou praxi a nekdo mi to naucil? Jenom podle postupu a rad z netu? Kdyz tak na to zpetne koukam, divim se jak malo sem toho pohnojil, aby se to muselo predelavat. Jimka postavena diky radam vocad stoji a drzi, zaklady taky stoji, po vypaleni 15 kg elektrod sem varil stojny na kterejch stoji barak a to tak ze svarec kterej jich varil vetsinu(na zbytek nemel cas) se pod to podepsal a jeste me chvalil...
Zrovna beton sem poprve rovnal na desce pod cistickou, tam to stacilo dvoumetrovou vahou. Cisticka stoji rovne. Takze nepodcenovat.

co znamená stahování latěmi???? ...

betonovú vrstvu kontrolovaným spôsobom položíš na plochu tak že ju kladieš do formy, v danom prípade medzi dva latě, ich horná hrana určí výšku povrchu. Takže kladieš pás betonu medzi dva latě, ten pás má byť tak široký aby sa pohodlne dalo s betonom manipulovať, urovnávať povrch, cca 1m - 1,5m kto ako je zvyknutý, dávaš ho mierny prebytok a čo je naviac stiahneš latou .... vyhladíš hladitkom, potom takým istým postupom vyplníš vedľajší pás, potom vyberieš z betonu latu ktorá delí tie dva pásy a priestor po nej vyplníš betonom, zarovnáš hladitkom, a takto postupuješ znovu a znova až je plocha celá ....
Mala by si vedieť že beton je ťažký, je potrebné ho vymiešať, dopraviť na miesto kde sa kladie a že je to práca namáhavá a keď sa robia podlahy je potrebné pritom kľačať a bolia z toho kríže...

Niekoho si na to zožeňte

:beer: super!

K poslednimu odstavci: Beton ma cca 2500kg/m^3, takze o hmotnosti si clovek muze udelat obrazek. Nemichat, nechat si privyst. Je to vo trosku drazsi, ale ne vo tolik aby se to nevyplatilo. Ale spis si to nechat vozit a to po castech, kdyz prijede 9m^3 v jednom mixu tak s tim ve dvou nic neudelate. Beton by se mel zpracovat do hodiny, do dvou si myslim, ze sve velmi skromne praxe, ze je to jeste v pohode, ale po 4 hodinach se hodi jen na velmi nenarocne aplikace(ja ho treba nahazel ke studni jako ucpavku, tam nic nenese tak to jde).
Nebyl bych tak kategorickej jako kolega nade mnou, co se rady k sehnani si nekoho na to tyce, ale rozhodne bych tuhle varintu zvazil. Treba jenom kamose co uz u toho nekdy byl a koupit basu piv, jde to pak lip nez ve dvou.

Cele zaklady som vybetonoval so svojimi rukami a som tu. aj dva vence som vymiesal v miesacke a praca s betonom ma bavi. Poter je podla mna o tom, ako ho zrobit rovny a hladky. Ak mas skusenosti s vyrobou betonu, tak nevidim problem. ved ked si clovek robi svojpomocne, nemoze pocitat s tym, ze urobi 160 stvorakov za den. Uz som robil poter na jeden dom, nedavali sme ani plastyfikator a bopl tak rovny, ze nesla ani nivelacka. Je to o tom, ze clovek chce a nevzda sa. kto na to ma, ten si zavola firmu, kto nema, opyta sa ludi okolo seba, alebo hlada odpoved na nete.
Je pravda, ze bolia krize, clovek na druhy den nemoze stat z postele, ale ked sa pozrie na svoju pracu, tak zabudne na bolest a vysmeje sa "majstrom".

Doporučil bych trochu nějaké literatury.
Já osobně jsem začínal s touto knihou.
Beton doporučuji míchat doma. Co si namícháš - to si zpracuješ, nemusíš spěchat a koukat jak ti hromada betonu tuhne.
"Suchý" beton(myšleno málo vody) má menší pevnost a špatně se pěchuje. Mokrý beton je taky špatný protože s vodou vyplave napovrch i cement.
Ideální stav je ten, když po upěchování je povrch natolik vlhký, že jde "strhnout latí".

Můj postup míchání betonu(nemusí být dle ČSN):
1.Do míchačky se pomalu, po stěně nalije voda aby spláchla předchozí várku betonu - 90% celkového množství.
2.Poté se míchačka naplní polovinou konečného stavu pískem (nebo směsí písek/šterk).
3.Další je cement(celá dávka)- řídká směs - nechat promíchat.
4.Nakonec doplnit celou dávku písku (nebo písek/šterk).
5.Doladit vodou - 10%

Jak postavit dům.
Betonování podlah.
Konečná úprava podlahy.
Malý tip na hledání: hledej na www.google.com (což je ti asi jasné) jen zadej hledat obrázky.

P.S. beton je tak rovný jak máš rovné latě.

Ja ti nevim. Me treba "sucha" B20, namichana tak aby se dala privezt na avii prisla uplne v pohode. Clovek si ji rozhazel nahrubo lopatou, promlatil palici(tupym koncem sekery), srovnal "do vodovahy" nahrubo v obou smerech, a za rozmrdlavani hladitkem srovnal o5 vahou docista. Deska pro jimku slusne rovna, nepocitam-li stopu po prkne od zebriku, ale nejak clovek vylezt musel a nerovnost na dne jimky me nijak netizi. A dvoumetrovy steny z bednaku sedely jak pr..l na hrnec. Jenom clovek musi tim hladitkem vic zabrat nez kdyz privezou beton v mixu, ten po srovnani vodovahou dojede milimetrovy nerovnosti gravitaci.

Děkuju moc všem za rady. Abych byla úplně přesná, já nejsem až tak úplný laik, ale co se týká teorie a použitých materiálů. Pracuju jako stavební rozpočtář ve středně velké stavební firmě, ale upřímně to co spočítám na papír z 90% nevidím jak se realizuje. :-[

To že se beton NĚJAK dává latěmi do roviny jsem věděla, ale tím že mi chybí praxe v pracovních postupech (nejsem stavbyvedoucí), chtěla jsem získat co nejpřesnější informace jak s materiálem postupovat, protože naši stavbyvedoucí na mě s kontrolou realizace hodili bobek.:-(

Beton si zařídím s dovozem v mixu stejně jako ostatní materiál, v rozmíchávání potěrů v kýblech nemám moc důvěru. Jen ještě poslední dotaz: k jaké frakci kameniva se při míchání hotových betonů do mixu spíš přiklonit???? 4-8, 8-16 nebo písek 0-4mm???

Ja by som urcite dal plastifikator a menej vody. do zakladov som daval Jar (prostriedok na umyvanie riadu), takisto som ju pridaval do samonosnej plotne nad pivnicami. Beton je mastny, voda sa nevyplavuje na povrch a nepraska.
Ked je beton v miesacke vymiesany a clovek by tam dal este vodu, treba pridat lyzicu prostriedku na umyvanie riadu (na 100 l betonu) a nechat mieast 2-3 minuty. velke mnozstvo sa mi neoplatilo, potom to penilo a vonalo po citronoch :)

1. Hydroizolace ano, penetrace (do podlahy) není nutná.
2. Polystyren do podlahy si dovedu představit v jedné vrstvě 10cm a neuráží mne to. Nejsem přesvědčen, že dvouvrstvé složení pPS s překrýváním spar zrovna u podlahy nějak výrazně ovlivní izolační hodnotu.
3. Folie ano i když...
4. KARI sítě určitě ano. Beton bych raději o 1 cm přidal. Mirelonová páska kolem obvodu místnosti, případně jí oddělíte dilatační celky. V případě podlahového topení a větších místností nezbytné.
5. To se odvine od toho, jak kvalitně beton dokážeta zpracovat, spíše ale myslím, že se jí nevyhnete.

Z dotazu jak je položen dedukuji, že o podlahovém topení víte zatím jen že něco takového existuje. Doporučuji před realizací důkladně nastudovat. Odborných članků je na netu dostatek. Dále vidím několik nejasností a rozporů.
- Rozvod podlahového topení pochopitelně před betonem, čili na izolaci. Anebo také přímo do izolace.
- Topné hadice budete kotvit jak? Vázáním ke KARI sítím, také se to dělávalo, ale fuj, nebo vhodněji do rastrovaných pPS desek pro podlahové vytápení?
- Ještě než začnete beton zpracovávat, máte už promyšleno, jak ho vůbec budete dostávat na místo zpracování, v případě že ho chcete přivézt mixem? Bude Vám mix stát u stavby a vrtět s betonem dokud ho nevyvozíte? To se pak prohnete při placení. Vylití betonu do připravené laguny? Pak budete mít setsakramenské hoňky. Krom toho, zpracovat litý beton svépomocně tak, aby byl alespoň přijatelně rovný také není docela jednoduché.
- Beton jen pískový (potěr) 0-4, bez drti, ale ten se mixem nevozí.
- Vaše stavbyvedoucí kopnout do zadku. Koukám, že jsou ochota sama.

Ještě než připojím několik odkazů k tématu, ještě hodně zapřemýšlejte, jestli chcete opravdu dělat podlahovku + beton sami a jestli beton, nebo anhydrit. Budu se teď opakovat, jako v mnoha dlaších odpovědích. Určitě Vás to bude stát mnoho a mnoho úsilí a nemálo peněz s výsledkem opravdu velmi nejasným. Já osobně bych se jednoznačně přiklonil k systémovému provedení podlahového vytápění a následně dodavatelsky provedené betonáži. Možná Vás odrazuje prvotní finanční náročnost, nicméně to pro Vás ve finále dopadne příznivěji. Práci budete mít zhotovenou rychleji, bez starostí, se zárukou kvality provedení.

No a teď ty slíbené odkazy, jen v rychlosti vyhledané. Je jich ještě mnohem více a jistě i odbornější.

Podlahové vytápění

Topení - Podlahové vytápění

Problémy s betonovou podlahou?

Anhydritové podlahy jsou stavebnickým hitem

Anhydrit - podlaha jako zrcadlo

Taky jsem se dohrabal do této fáze, když to tak nějak zhrnu postupoval jsem takto.

penetrace (mám pocit že se pak lépe aplikuje IPA ]:)(oblíbený výraz),po vyschnutí jsem nalepil IPU :),poté rozvod topení (mám radiátory) spolu s rozvodem vody a odpadů, následně jsem vysekal zdi a natáhnul el. rozvody, následovaly omítky (už nikdy nechci omítat, jedna z čiností co nemusím) a ted budu lépat polystyren, mirelon (dilatace ) ,kari síťe a pak už poťer. Folii dávat nebudu, jsem toho názoru že je nutná pouze u litých podlah. Domácí potěr si namíchám ve své míchačce (rozhodně ne v kýblech) podle mě by měl být suchý a po zahlazení by se měl blýskat, obecně platí čím víc vody v betonu tím je míň kvalitní (samozřejmě se to nesmí přehánět).
Po zkušenostech co mam s betonárkama už nkdy víc, viděl jsem ustřílené rohy 1x1m u potěrů, prasklé stropy , no prostě když si namíchám beton sám, vím jaké je kvality. A když jsem zkoušel navrtávat beton B20 z betonárky a můj 1/3 tak můj je hoooodně kvalitnější a to jsem si dal ten z betorky do stropů v domění, že bude lepší a na stropech jsem zrovna šetřit nechtěl.

Dobrý den,chtěl bych na půdě udělat podlahu.Jsou tam íčka a betonové stropnice.Mám zakoupený šedý podlahový polystyren a nevím jaké koupit kari pletivo oka 10x10,nebo 15x15? a jestli armaturu 4,5 nebo 6mm.Děkuji za odpověď.Petr

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru