Avatar uživatele
Anikitos

Jaký je přesný rozdíl mezi šarmem a charismatem?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, johana 56, Henry1660 před 2530 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

šarm – přirozené osobní kouzlo.

charisma

  1. náb. zvláštní schopnost nadpřirozeného původu, tzv. dar boží milosti
  2. sociol. zvláštní nadání urč. osoby (vůdce, kazatele aj.) n. instituce, symbolu mimořádnými vlastnostmi v očích stoupenců;

http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=charisma

Původ slov
charisma ‘silné kouzlo osobnosti’, charismatický. Z ř. chárisma ‘dar z milosti’, v křesťanském pojetí ‘zvláštní dar Ducha svatého’. Od charízomai ‘prokazuji milost’ od cháris ‘radost, přízeň, milost’.

S charismatem souvisí charita – charita‘dobro­činnost, křesťanská láska’, charitativní. Z lat. cāritās ‘láska, úcta’ od cārus ‘drahý, milý’. Počáteční chasipod le angl.charity, fr. charité at am pravidelným vývojem z lat. Skrývá se v člověku, ale něco nás k němu táhne.

šarm ‘kouzlo, půvab’. Z f r. charme tv., ve stfr.‘ magický vliv’,z lat.car­men‘píseň,výrok,za­říkání’atoz*can­men od canere ‘zpívat, věštit Se šarmen souvisí šanson a kantor ˇod zpívat).

J. Rejzek : Etymologický slovník

Oba jedinci mohou působi na lidi, ale každý trochu jinak.
Někdo jiného získá šarmem, půvabem – má kouzlo osobnosti, ovlivní ho třeba zábavností, zpěvem apod.

Charisma se projevuje při působení na jiného některými vlastnostmi, které druhého ovlivní, protože tento jedinec ho vnímá, pozoruje a osloví v určitý okamžik.

Má také určité kouzlo osobnosti, ale to využívá ve prospěch jiných, nejen svůj. Má sebevědomí, je vstřícný, přátelský, ale i určitou pokoru.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

No, přesně to asi nevím, ale šarm může mít i osoba, která je totálně blbá. Charisma má osoba. která je schopna zaujmout davy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Šarm je spíše otázka vzhledu, charisma je otázkou osobnosti. Někdo může mít šarm, zda má i charisma poznáš, když ho budeš nějaký čas poslouchat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek