Avatar uživatele
anonym

Jaký je rozdíl mezi doživotím a rozsudkem ve výši 150 let vězení a proč se podobně velké tresty udělují místo doživotí?

Jde mi o kauzu Berniho Madoffa, ve které nebylo uděleno doživotí, viz:

"10. března 2009 proběhlo první jednání soudu, ve kterém za zpronevěru padesáti miliard dolarů finančníkovi hrozil až dvacetiletý trest odnětí svobody. Případ mimo jiné odhalil slabiny v regulačním systému amerických finančních trhů. 12. března 2009 Madoff u soudu přiznal vinu u všech 11 obvinění, podle kterých klamal investory a zpronevěřil až 50 miliard dolarů. Madoff zároveň poté, co se přiznal, prohlásil: „Hluboce se omlouvám a stydím se“.

Americká federální prokuratura pro něj požadovala trest 150 let vězení a pokutu 170 miliard dolarů za zpronevěru až 65 miliard dolarů. Rozsudek zahrnující odnětí svobody v maximální výši byl vynesen 29. června 2009."

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Bernard_Ma­doff

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2445 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Teoreticky žádný, ale prakticky u „pouhého“ doživotního trestu můžete doufat v dřívější propuštění. Tyto zdánlivě absurdní tresty se tedy udělují proto, aby nemohl ani doufat např. v propuštění v polovině trestu za dobré chování.
150 let je ještě v pohodě, v Americe mají ještě lepší vychytávky, např. můžete vyfasovat několik doživotních trestů naráz. Z podobného důvodu – kdyby vám jeden zrušili, odpykáte si aspoň ty ostatní :{)>

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Jen pro doplnění – podmíněné propuštění přichází do úvahy ve většině případů po odpykání poloviny trestu. U osoby, která nebyla odsouzena za zvlášť závažný zločin a byl to její první výkon trestu to může už být po odpykání třetiny trestu. U osob které se dopustily některého z trestných činů uvedených v § 88 odst. 4. TZ (tj. vražda, obchodování s lidmi, zbavení osobní svobody, braní rukojmí, loupež …..) přichází do úvahy podmíněné propuštění po odpykání dvou třetin trestu. V případě doživotí tomu tak může být po odpykání dvaceti let.
U nás dostane pachatel trest za ten svůj nejzávažnější skutek, a to ostatní mu ve své podstatě jen přitíží při stanovení trestu v rozsahu stanoveném pro jeho nejzávažnější skutek. V USA je to jak píše Raibek …. akorát tedy za těch pět znásilnění v USA by dostal pachatel dvacet pět let a ne padesát jak píše (pokud je tam tedy skutečně sazba pět let). Raibek se neudržel a napočítal mu tu naši sazbu…. Jsem pro, také bych sčítal tresty a raději přidal na výstavbu věznic a třeba i zvýšil daně za tímto účelem jen, aby se již nestávalo, že budu zase někde číst „třicetiletý dvacetkrát soudně trestaný“ 🙂 , nebo nedej bůh řešit vykradené sklepy, vybrané, nebo nedej bůh, ukradené auto …… i když to naše by už asi nikdo ani nechtěl….

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak již napsal quentos, jde o to, že např. u nás může vězeň po odpykání 20 let (nebo 25?) doživotního trestu požádat o podmíněné propuštění. Dále i zde položených několik otázek jak žádat o podmíněné propuštění, je u nás po odpykání poloviny trestu tato možnost povolena.
Takže pokud je toto u nás, s nějvětší pravděpodobností je možnost podm. propuštění i v USA. Aby tomu bylo zabráněno, je udělen namísto doživotního trestu trest třeba ve výši 200 let. A to jsme ještě hodní, protože po polovině si může požádat o propuštění :DD
Také je dobré, že třeba v USA je zcela normální, že třeba za znásilnění (bez jiné ujmy na zdraví) dostane pachatel trest ve výši třeba 5 let. U nás je to samé, s tím rozdílem, že zde je max. 10 let.
Takže znásilním jednu ženu, 3 roky, znásilním dvě, 5–10 let, znásilním jich 5, mám 10 let. Tak proč neznásilnit víc. Ale v Americe je to jiná, 1 žena 5 let, dvě ženy 10, pět žen 50 let atd.

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Vyskakuje mi v mysli nějaká myšlenka – nevím, kde jsem k ní přišel a nakolik je pravdivá – že v americké justici, je-li někdo souzen a odsouzen za více trestných činů, tak se ty tresty posčítají, na rozdíl od práva našeho například, kde je dotyčný odsouzen „jen“ za nejtěžší ze spáchaných činů. No a nejspíše proto, že za zpronevěru nelze udělit doživotí (ani za jiný z těch 11 činů, ze kterých byl odsouzen), tak se mu sečetlo těch jedenáct ne-doživotí a udělalo to takovou pěknou kulatou sumičku 😉 (dále je samozřejmě rozdíl, jde-li o federální zločin anebo zločin podle práva toho státu, ve kterém jej dotyčný spáchal)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

Doživotí-bez naděje na propuštění.150let-naděje že se dožije propuštění 😁

Upravil/a: pizlicka

0 Nominace Nahlásit