Avatar uživatele
Kelt

Jaký je rozdíl mezi indický a indiánský v zadávání v angličtině?

Pokud vyhledávám v Google věci,které se týkají v jednom případě Indie a ve druhém případě Indiánů, jak to napsat správně anglicky, aby nedošlo k záměně? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? quentos před 2434 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Stejně jako když hledáte v češtině slovo kolej, zámek, tři, ženou atd., poznáte z kontextu, o který význam jde, zda je to sloveso – " ženou" dobytek, nebo podst. jméno „s ženou“ jdu do kina. Jsou to homonyma.

Když zadán indický a indiánský – objeví se stejný tvar. Stejně jako anglický Indian = český Indián, Ind, Indka, Indiánka

Takže jedině podle kontextu. Poznám, zda jde o amerického Indiána nebo o obyvatele Indie.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Rozdíl v tom není, mělo by se to poznat z kontextu, ale vždy to není pravda. Vzpomínám na jeden TV dokument o sběrateli motocyklů značky Indian, v českém komentáři vytrvale používali spojení „indický motocykl“, nikoliv motocykl Indian.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Záleží na kontextu, indian může být jak indický, tak indiánský. Chceme-li bezpečně rozlišit: indiánský = Amerindic, Amerindian.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sonykjuf

Žádný rozdíl není, jak bylo řečeno, ta slova jsou pravá homonyma, tj. zároveň homografa (stejně se píšou) i homofony (stejně se vyslovují).
Myslím si, že pokud v angličtině bez jakéhokoliv kontextu řeknete „Indian“, tak si člověk představí spíš Inda než Indiána. Myslím, že alespoň v Británii to tak bude.
Jinak je teda bezpečnější zadat např. American Indians, Native Americans, Indigenous Americans, American Aboriginal Peoples, nebo nějaký jiný politicky korektní termín 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Indiáni jsou „Native American“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek