Mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí každé buňky našeho těla. Slouží nám jako zdroj energie i jako materiál pro tvorbu významných tkáňových působků (látek ovlivňujících tělesnou teplotu, zánětlivou reakci, srážlivost krve a další).
Naprostou většinu mastných kyselin si dokáže naše tělo vyrobit samo.
Ty, které si vytvořit nedovede, musíme získávat v potravě.
Hlavním zdrojem mastných kyselin jsou rostlinné a živočišné tuky a oleje.
Každý tuk a olej obsahuje jiné typy mastných kyselin.
Nenasycené:
Obecně jsou doporučovány rostlinné oleje. Olivový olej Vám pomůže při
pravidelné konzumaci dokonce snížit riziko srdečně-cévního
onemocnění.
Ani živočišné tuky ale není možné všeobecně zavrhnout. Rybí tuk
z mořských ryb má účinky srovnatelné s olejem olivovým. Navíc obsahuje
i důležitý vitamín D, který je nezbytný pro správnou tvorbu
našich kostí.
Nasycené:
Nasycené mastné kyseliny obsažené ve vepřovém sádle a tučných masových
pokrmech nás při pravidelné konzumaci vystavují zvýšenému riziku
srdečně-cévních onemocnění. Náš jídelníček se bez těchto položek
může dokonce zcela obejít (i když to nebývá většinou nezbytné).
Vhodné zastoupení tuků v naší stravě se pohybuje kolem 30 %. Hlavní podíl tuků v naší potravě by měly tvořit rostlinné oleje s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin a ryby.
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3283 | |
annas | 2023 | |
marci1 | 1996 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1777 | |
da ny | 1221 | |
zjentek | 1157 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 945 | |
elkon | 862 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |