Avatar uživatele
Kelt

Jaký je rozdíl mezi těmito variantami poslechu na DVD?

Mám kolekci DVD od Karla Maye, všech 16 filmů. Protože se chci zlepšit v němčině , mám možnost vybrat si buď Německy Dolby 2.0 nebo Německy Dolby 5.1. Je v tom nějaký rozdíl? Volba 5.1 bude asi pro domácí kino. Já si to pouštím z přehrávače na televizi. Zkoušel jsem obojí a nepoznal jsem žádný rozdíl. Poradíte mi někdo, co je lepší? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2367 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Rozdíl je v tom, pro kolik reproduktorů je audio vytvořeno. 2.0 jsou dva přední reproduktory, 5.1 jsou dva přední, jeden středový (pod televizí), dva zadní a jeden subwoofer pro basy a velmi hluboké tóny. Pokud použiješ 5.1 jen se dvěma předními reproduktory, uslyšíš tam pouze to, co je určeno pro přední reproduktory a zvuky které mají být slyšet z ostatních reproduktorů tam mít nebudeš (hlasy ze zadu, svištění kulek či šípů kolem, navíc i ochuzené basy, atd.)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pro přehrávání na TV, která reprodukuje jen dva kanály je rozhodně lepší verze 2.0. Může se totiž stát, že některé zvuky (i řeč) ve verzi 5.1 do jednoho z těch dvou kanálů vůbec nepůjde nebo jsou slyšet jen slabě. Přesvědčil jsem se o tom, když takto nedopatřením stáhl filmy v 5.1.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Z hlediska zdokonalování se v němčině to žádný vliv nemá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Pojem domácí kino je nic neříkající marketingový plk 🙂 nic neznamená, neříká jak velká má být televize ani kolik reproduktorů, neříká o domácí projekci o nic víc než samotný termín „televize“

2.0 … znamená STEREO (dva reproduktory + žádný subwoofer)
5.1 … 5 reproduktorů tvořících prostorový zvuk (4 jsou v rozích místnosti a jeden pod obrazovkou) + 1 subwoofer (basy) kdekoliv

Pokud máte jen dva reprodutkory ale data pro 5.1 pak dochází k softwareovému přepočítání 6 kanálů na 2 kanály. Pokud máte data určená přímo pro 2.0 pak k tomuto přepočítávání docházet nemusí, což je jistě lepší už z toho důvodu že přepočítání nemusí fungovat vždy optimálně a může při špatném nastavení vycházet zvuk s příliš hlučnými efekty a prakticky neslyšitelným hlasem (častý problém u některých levnějších přehrávačů, které skládají jen hloupým průměrováním, což vzhledem k tomu že hlas vychází zpravidla u 5.1 vychází jenom z jednoho směrového kanálu, zatímco výbuch ze všech může vést k neúměrnému potlačení hlasu ve výsledné stereo produkci).

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek