Avatar uživatele
Maggie.b

Jaký je rozdíl mezi uměleckou reprodukcí a plakátem uměleckého díla?

Je tam rozdíl v kvalitě obrazu nebo v čem?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2823 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Rozdíl by měl vyplynout z popisu.

Umělecká reprodukce – "jeden z mnoha obecných významů slova je napodobení, zachycení něčeho. V souvislosti s polygrafií a s výtvarným uměním jde o napodobení (a rozmnožení) originálu nebo předlohy (obrazu ap.) tiskem nebo jinou polygrafickou technikou; dále o technický postup k tomu sloužící a konečně také o samotný otisk (tisk) takto vzniklý (reprodukce obrazu). Pochází z latiny [lat. re – znovu, producere – tvořit].

Reprodukční postupy jsou odvozeny od tiskařských postupů. Původně se jako reprodukční techniky využívalo uměleckých grafických technik (dřevořez, linoryt, suchá jehla, mědiryt, rytina apod.), v moderní době se základem stala fotografie a fotochemická technika, která je dnes stále více nahrazována elektronickými postupy atd."

http://www.ptej­teseknihovny.cz/do­tazy/umelecka-reprodukce

Plakát – v oblasti výtvarné – jednolistové oznámení malované n. tištěné, druh užité grafiky;

„Moderní plakát jest výrobek grafický. Umělec nakreslí neb vymaluje svůj návrh buď sám na lithografickou desku, neb pro grafický ústav, kde návrh se reprodukuje (fotograficky, gigantograficky [síťkou jako u zinkografie], trojbarevným tiskem a pod.) a tiskne se na papíře.“

Plakát patří do oblasti užitého umění (reklama, plakát, design produktů, tisk atd.), tzn. ,že umělecké prvky se objevují ve věcech každodenní potřeby.

Tyto předměty mají kromě praktické funkce i estetickou.
Plakát je prostředek komunikace,, plní účel oznamovací, reklamní a propagandistický. nabízí zboží i umělecké dílo., objevuje se na veřejných místech na rozdíl od reprodukcí, které jsou spíš v uzavřených prostorách..

https://lepore­lo.info/plakat

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Reprodukce má širší význam, obecně je to vytvoření, napodobení; obnovení, rozmnožení (slovník ABZ). Je to kopie předlohy vytvořená různými technikami, někdy je to i podvodná snaha za použití stejných materiálů a technik k vytvoření „originálu“. Plakát je vytvořen pouze fotografickou cestou na papír a může obsahovat i další subjekty, např. písmo. Je to ale jenom moje laická představa.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

1 – Plakát nemusí být dělán jenom fotografickou cestou, může být taky dělán ručně, malován, kreslen nebo psán od ruky, pomocí šablony, vytištěn strojem,ve dvourozměrném podání.
Účelem plakátu je propagace čehosi, kohosi, plakát má oznamovací funkci.
2 – Reprodukce, jak již samo slovo naznačuje je kópie (uměleckého díla). Její úlohou je levně přiblížit veřejnosti reprodukované úmělecké dílo. Není to plagiát, tak jak nemusí to být podvodní kópie (za účelem obohacení), ale je to tištěná, lisovaná, odlévaná, malovaná, psána, či tesaná kópie uměleckého díla. plakát nemusí být dělán jenom fotografickou cestou, může být taky dělán ručně, malován, kreslen nebo psán od ruky, pomocí šablony, vytištěn strojem. Může být ve dvou, nebo trojrozměrnem podání (podle originálu).

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Milo_Kant

My antikváři rozlišujeme reprodukci uměleckého díla od plakátu takto:

Reprodukce je vytištěna na kvalitnějším polokartonu. Do vytištěného obrazu nesmí být zasaženo a dílo musí být vytištěno celé. Na bílém okrají reprodukce musí být natištěno jméno autora, název díla atd.
Plakát je tištěn na tenkém méně kvalitním papíře. Do vytištěného obrazu je zasaženo, například jménem autora, termínem výstavy a podobně. Taky na plakátě může být jenom výřez z uměleckého díla nebo může být barevně či jinak graficky upraven.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Kepler, „Plakát je vytvořen pouze fotografickou cestou na papír“, není to pravda, na plakáty se používají nejen fotografické cesty.

před 2822 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek