Avatar uživatele
Mika47

Jaký je rozdíl v notebooku, který má operační systém a v notebooku, který ho nemá?

Prosím o laické vysvětlení k čemu slouží atd…Je dobrý operační systém Linux? A když koupím notebook bez OS tak můžu si ho tam stáhnout?
Doplňuji:
Díky za odpovědi. A když si koupím bez OS a nainstaluju si tam načerno windows, bude tam rozdíl než kdybych si koupila rovnou s windowsem? Chci notebook do 10 000 pokud možno a s windowsem jich moc není. A je lepší Win 8 nebo 7 profesional? Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3742 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Pokud koupíš ntb bez OS, je tam většinou Linux (Limpus). Je to trochu jiné než Windows, ale dělat se s tím dá.
Coby začátečníkovi bych ti doporučil raději ntb s Win – vrstevníci to mají také, tak ať ti mohou radit ))
Počítač bez OS je levnější právě o ty placené Win.
Doplňuji:
Jinak každý operační systém slouží k tomu, aby byl počítač funkční. Některé OS jsou placené, jiné zdarma.

Upravil/a: beer

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Podstatné bylo již řečeno, tedy jen k doplnění:
Neoriginální Windows se mohou chovat i jako placené, záleží na tom, jak dobře jsou provedeny. Ale i tak jsou oficiálně nelegální 😉
Co se týče Win7/8, osobně dávám přednost sedmičkám.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Pri kúpe počítača bez operačného systému, predajca nenanucuje predinštalovaný software,ale necháva na voľbe zákazníka, aký OS a iný software použije v tomto počítači.
Cena je v tomto prípade len za hardware počítača.
Každý operačný systém má svoje klady a zápory. Oknári nedajú na svoj systém dopustiť a Tučniaci zase oponujú otvorenosťou a cenou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hamon

Počítač bez operačního systému je jako auto bez motoru. Je to to prostředí, které ti umožňuje spouštět aplikace, připojovat se na Internet…
Pokud ti někdo nainstaluje linux, což není nijak triviální (slabší podpora hardwaru – „železa“) a ty budeš používat jen pár aplikací, pak není problůém. Jestli chceš ale počítač používat intenzivněji (nebo třeba hrát hry), doporučuji Windows – téměř každý probém už někdo řešil (a na rozdíl od linuxu i vyřešil).
Doplňuji:
A co se ceny Windows týká – Windows XP OEM mi vydržely přes čtyři roky (licence OEM je vázaná na konkrétní hardware) a nestály ani dva tisíce. To je asi čtyřicet korun na měsíc.

Upravil/a: Hamon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lukas.zmizik

Notebook s operačním systémem Linux se prodává proto, že si ho potenciální uživatel koupí, smaže a nahraje načerno stažený Windows (alespon v 98% případů)…

Z toho vyplývá, že se tak děje proto, že chybějící instalace legálních Windows snižuje cenu notebooku o nějaký ten tisíc…

Ale pokud si ho kopíš, pak jako člověk, který ani neví, co to operační systém je, pochybuji, že s Linuxem budeš spokojen(a).
Doplňuji:
Notebook zcela bez operačního systému (windows, linux), je sám o sobě k ničemu, protože po zapnutí se zastaví u hlášky o tom, že v něm nic není, že nemá co dělat a ať vložíš nějaký disk s operačním systémem… tak že by sis ho tam muselo stejně doinstalovat… = otázka pár minut.

Upravil/a: lukas.zmizik

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

No – instalaci Win „načerno“ nedoporučuju (a nejen proto, že to je krádež), spíš si kup notes bez OS a nainstaluj si (nech si nainstalovat) některou z distribucí Linuxu – rozdíl pro práci běžného uživatele je mezi Win7 a např. Ubuntu… minimální (rozhodně menší, než mezi W7 a W8) – ale rozhodni se zejména s ohledem na programy, které budeš chtít spouštět – programy pro Win na Linuxu obecně nespustíš (a naopak).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Alfonz.SPO

A když si koupím bez OS a nainstaluju si tam načerno windows, bude tam rozdíl než kdybych si koupila rovnou s windowsem? ROZDIL bude v pripade eventualniho servisovani NTB. Pokud budes na NTB mit softwarovou zavadu, tak te sevis v pripade tveho(nelegalniho) Win pekne posle do prd***. Reknou, nam se zavada neprojevila, vadny je vas OS. reste si s dodavatelem vaseho OS.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Hamon

O instalaci na černo neuvažuj, je to nelegální a můžeš s tím mít problémy s Policií.
Co se verze a edice týká – funkce Professional asi nevyužiješ, popř. se dají nahradit volně šiřitelnými aplikacemi. Jeiný důvod pro domácí používání verze Professional je, že s Windows 8 Pro máš právo nainstalovat Windows 7, ale Pro je zase dražší než Home. No, vyber si :)
Sám bych dneska koupil Windows 7 Home OEM (licence OEM zaniká se zánikem počítače, ale je výrazně levnější).

před 3742 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek