Avatar uživatele
Dochy

Jaký je rozdíl ve vlastnostech gelu a krému?

Zajímalo by mně jaký je rozdíl ve vlastnostech léčiva pokud je k dispozici ve více formách… U některých lze zvolit něco z: mast – krém – gel. Pokud někdo víte kdy upřednostnit jednu formu před druhou, docela by mně to zajímalo. (prosím, pokud možno objektivně. Hledisko: pokud máš radši gel, použij gel, bude v mnoha případech také správné, ale aktuálně mně nezajímá)

Zajímavá 0 před 2227 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Hlavní rozdíl je v obsahu vody – http://www.va­kosxt.cz/clan­ky/mast-x-krem-x-gel-znate-rozdil

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Co kdyby jsi trochu namáhal svůj mozek ?
Článků najdeš dost a zde nikdo neví o co ti jde. Ono to není tak jednoduché jak to vypadá.
http://www.ire­nakubicova.cz/zá­klad-krému
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Mast
https://vydava­telstvi-old.vscht.cz/kni­hy/uid_es-001/hesla/gel.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Tak alespoň přidávám jednu informaci od lékaře (týká se dolgitu – což je víceméně ibubrufen a vyrábí se minimálně jako krém i gel): gel je „modernější“ a rychleji se vstřebává. To „modernější“ je zde nezajímavé, to že se rychleji vstřebává už zajímavé alespoň pro mně je. Nejsem si jist zda to platí obecně, ale dávalo by to smysl – i v řadě s mastí.
Nicméně možná někdo bude vědět ještě další zajímavé charakteristi­ky/rozdíly.

před 2191 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Hmmm tak dík Mosoji. Snad píšu že mně zajímá rozdíl v použití léčiva a Ty mi pošleš fyzikálně chemickej obecnej popis gelu (mimochodem, silikagel je taky gel – alespoň pro fyziky/chemiky – ale dost blbě se maže), článek o masti z velké části shodný s tím co poslala Lama a informaci o tom, že v krému je kromě oleje či vazelíny navíc ještě voda (také obsaženo v článku od Lamy)
Navíc přidáváš aroganci. Dík.

před 2226 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Lama: dík ale tenhle článek jsem našel taky (měl jsem i rozepsanou zmínku že zrovna info z toho článku mi nestačí, ale pak jsem to umazal). Na wiki by byl označen jako pahýl. Nejsem si jist zda oni opisovali z wiki, nebo heslo pro mast někdo z tohohle přepsal do wiki. Nicméně o dalších rozdílech a hlavně o rozdílech v účincích či použití tam žádná zmínka není a o gelu tam není prakticky nic.

Je možné, že se tady nic dalšího nedozvím, ale řekl jsem si že za pokus to stojí. Tak uvidíme jestli ještě někdo přispěje…

před 2227 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek