Avatar uživatele
Usoman

Jaký je vzorec na vypočítání času potřebného k ochlazení kapaliny?

Na internetu jsem hledal celý dopoledne, termodynamika ani další věci mi nepomohly.
PS: Není to domácí úkol, jen pro osobní potřeby.

Mám rád, když si o víkendu mohu dát vychlazenou colu (dnes Pepsi – 1,5 l). Kostek ledu bych musel použít na ochlazení až zbytečně moc a proto ukládám neotevřenou flašku do mrazáku, kde je –18 stupňů (v bytě je stálých 22 stupňů).

Potřebuji znát vzoreček, který mi řekne, na jak dlouho mám dát 1,5 l flašku Pepsiny o teplotě 22 stupňů (hustota je podle výrobce 1,04 kg/l) do mrazáku o teplotě –18 stupňů tak, aby nakonec cola byla co nejvíc studená, avšak aby nezmzla (když zmrzne, bublinky více unikají po otevření).

Zajímavá 0 před 2723 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Boha jeho. Strč flašku do mrazáku a ohlídej si, za jak dlouho se začne dělat led.
Uber nějakou hodinu a hotovo. Časem si to upřesníš, budeš-li chtít. Výpočet je relativně složitý. Neznáš koeficient přestupu tepla, neznáš proudění vzduchu v mrazáku. Prostě pro tento účel ptákovina.
Zamrzlá lahev se syceným nápojem hrozí výbuchem. V tom lepším případě roztržení. Nejhorší je, že zamrzlá lahev vybouchne, až když s ní pohneš, tedy máš ji v ruce.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Na to Ti tu nikdo neodpoví, protože tam probíhá až příliš mnoho nelineárních a těžko popsatelných jevů. I kdyř pro jednoduchost budu uvažovat konstatní teplotu stěn mrazáku
Přenos tepla vzduchem mezi vnitřními stěnami mrazáku a stěnou lahve:

  • zářením, to by se dalo, ale je to dost málo
  • vedením (nic moc, vzduch docela izoluje)
  • prouděním (proud vzduchu je hodně těžko popsatelnej, záleží na velikosti lahve, jejím umístěním, tvaru lahve a mrazáku, velikosti… To se zkrátka jednoznačně matematicky popsat nedá, nezbývá než testnout. Podobné to bude s prouděním coli v lahvi,, navíc se tam přidává přenos tepla vedením, který už nebude zanedbatelný…

Zkrátka zkus to, opravdu Ti to nikdo nepopíše. To je námět přinejmenším na diplomklu 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Pokud nemáš definované podmínky abys mohl pokus opakovat, dostaneš pokaždé jiné výsledky. Pokud nastavíš určitou teplotu mrazáku, tak rychlost chlazení bude jednoznačně funkcí času (lineární) , za předpokladu, že v mrazáku nic není – čistý mrazák. Každá další věc v mrazáku už nějakým způsobem ovlivňuje rychlost chlazení. Proto bych doporučoval toto. Změř si teplotu Pepsi, kdy ji budeš konzumovat. a pak si udělej mrznoucí směs z ledu a soli.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Nejsem si jist, ale myslím, že ještě chybí údaj o výkonu mrazáku.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek