Avatar uživatele
Rokio

Jaký je váš názor na investici do stříbra v současné době?

Zde je pravidelně aktualizovaný graf stříbra: http://www.kur­zy.cz/komodity/stri­bro-graf-vyvoje-ceny/nr_index­.asp?A=5&idk=88&od=9­.2.2005&curr=CZK&de­fault_curr=US­D&unit=250%20g&­lg=1

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Anikitos před 2356 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Vojtěch M.

Odpoveď byla označena jako užitečná

Stříbro má jako jeden z mála drahých kovů i skutečné využití. Mobily, počítače, baterie – všechny nějakým způsobem potřebují stříbro. Většinou se používá jako vodič, protože zlato už je moc drahé a taky nemá tak dobré vlastnosti.

A teď ta pecka – stříbro se skoro nedá recyklovat a synteticky se blbě vyrábí. Takže… je to drahý kov, máme ho omezené zásoby, nedá se recyklovat a ani vyrobit a elekrotechnika ho potřebuje pořád víc a víc.

Jenže by to byla spíš hodně dlouhodobá investice, aspoň na takových 10–30 let než získá na ceně. A pokud vůbec. Může se za něj najít náhrada a pak je všechno v pytli.

Fyzické stříbro je nepraktické. Daně, úschova, špatně se nakupuje i prodává se ziskem.

Akcie těžebních firem by byly lepší, ale stále to jsou firmy. Nemusí dostat další povolení k těžbě, mohou mít finanční problémy, můžou se objevit zákonné regulace nebo zestátnění podniku.

Oborová ETF by byla ještě lepší. Třeba iShares Silver Trust (SLV) je podílový fond, který sleduje cenu stříbrné investiční mince. Použitelná alternativa k fyzickým mincím a slitkům. Jenže se dá zase koupit jen přes vlastní brokerský účet. Zakládá se sice jednoduše, ale komu se chce vyplňovat papíry?

Investování do stříbra je osobní rozhodnutí. Vidím v něm potenciál, ale radši bych pravidelně kupoval nějakou formu indexových akcií a dluhopisů. Sice je to nudný, ale nese to skoro stabilně asi 5 procent ročně. Jenže je to vyloženě nuda. Žádné vzrůšo.

Vojtěch

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Rokio Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Je to investice do kovu, který je stále v technice zapotřebí. Když akcie padnou, kovy si hodnotu ponechají. Drahé kovy jsou jedna třetina z doporučeného investičního portfolia.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Pro Vás (nebo pro mne) je tato „investice“ plýtvání/ztráta času i peněz… ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Problém vidím v DPH. Hned při zakoupení kovu jsi ve ztrátě 21%.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Jako zásadní problém v investicích do drahých kovů (nejenom stříbra) vidím všechny přidané náklady. Nejde jen o DPH jak píše dr.luha, ale i o to, co si přihodí (profit) prodejce aj.

Z krátkodobého hlediska může dokonce nákup drahých kovů být NEVÝHODNÝ. Obvykle s to řeší „nestandardními nákupy“. (tedy takovými, jež jsou v rozporu s platnými zákony a předpisy) :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek