Avatar uživatele
david22

Jaký je váš pohled na státníka E. Beneše? Byl to starý, zlomený muž, který neměl na vybranou, nebo zrádce národa?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? manon, Drap, anonym, osamělývlk před 4266 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Doporučovala bych shlédnout poslední filmovou roli Pana Hrušínského,která právě pojednává o této postavě našich dějin.Škoda,že ten film téměř zapadnul.Dr.Edvard Beneš nebyl ani jedno z toho,co nabízíte.Pokud Vás tato osoba zajímá(a je hodně co se dozvědět) najděte si patřičné zdroje.Myslím si,že osoba Dr.Beneše by si zasloužila mnohem víc objektivních informací pro dnešní veřejnost a celkovou rehabilitaci jeho státnických postojů.Žádný náš prezident nebyl během své funkce vystaven takovým skutečnostem jako on…:D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
www

Neřeším to. Čo bolo, to bolo.
Různí vědátoři se na historii dívají s postupem času úplně jinak a co já laik? Mám dost svých reálných starostí a věnuji se jim, ty řeším.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Myslím, že to byl soudný a rozumný státník, který toho i dost pro republiku vykonal. Bohužel i dnešním některým vlivným by velice vyhovovalo, aby byl označen za neschopného, starého a nesoudného muže. Nejvíce by jim vyhovovalo, aby pomocí veřejného mínění dokázali zrušit některé jeho dekrety. Stačí si tyto materiály jen přečíst, a je jasné jak to s republikou myslel.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Souhlasím s <Drap>. Byl to chytrý a rozumný politik.
Bohužel po válce zjistil (vč. J.Masaryka), že malá ČR nezmůže nic, proti předem připraveným poválečným rozdělením Evropy mezi vliv Ameriky a Ruska (dohody v Teheránu a na Jaltě). Pro nás toto rozdělení nedopadlo dobře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Ktoré životné, či funkčné obdobie E.Beneša, chcete hodnotiť.
Bol to človek, ktorý svoj celý produktívny život venoval politike a rozvoju Československa, už od čias jeho vzniku.
Do prezidentskej funkcie nastúpil v časoch ekonomickej krízy, rozpínania sa fašizmu a v predvečer faktického začiatku 2.svetovej vojny (Občianska vojna v Španielsku1936). Pod tlakom spojeneckých vlád po Mnichove podpísal odstúpenie Sudet, odtrhnutie Slovenska a nakoniec emigroval do Veľkej Británie kde naďalej stál na čele exilovej vlády ČSR a usiloval o spojenie Moskovského i Londýnského exilu k úspešnému odboju českoslovenkých vlastencov proti Nemeckej ríši pod vedením A.Hitlera. Po vojne sa pokúšal udržať Československo nezávislé na SSSR, tento boj však dejinným vývojom prehral.
Dokázal by toto „starý, zlomený muž, který neměl na vybranou, nebo zrádce národa“?
V roku už zo zdravotných dôvodov nemal sily na ďalší politický boj, tak po pokuse niektorých ministrov zvrátiť dejinný vývoj, odovzdal moc KSČ – ´té lůze z ulice´. Polroka nato zomrel.
Doplňuji:
oprava:
V roku 1948 už zo zdravotných dôvodov…

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
manon

Už jsem o tom přemýšlela. A nechtěla bych být v jeho kůži a nevím, jak bych se na jeho místě rozhodla. Myslím, že to byl chytrý a empatický člověk a některé věci ho možná i „zlomily“. Bezmocnost je zlá.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

www.promluvil jsi jako omezenec- z historie plyne poučení.No-jak pro koho…

před 4266 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek