Avatar uživatele
annas

Jaký je význam slova fakír? Co fakíři dělají? K čemu jejich činnost směřuje?

Jde o sugesci, podvod nebo skutečnost?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, vagra, rynek878 před 4845 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Fakír = „chudý“ (v přeneseném smyslu „potřebující milost Boží“).
Tímto slovem se označuje islámský mnich-asketa, který soustřeďuje celý svůj život k Bohu a hmotnému majetku nepřikládá žádnou váhu. Původně pochází toto jméno od žebravých dervíšů, v Indii ho však používali i pro hinduistické askety. V užším slova smyslu náleží název fakír islámským dervíšům.
Podivný život vedou indičtí fakíři a svatí mužové. Celé hodiny, dny a měsíce třeba drží jednu ruku nahoře, až jim odumře, stojí na jedné noze, kutálí se stovky kilometrů v prachu, aby navštívili nějaké poutní místo.
Jinou oblíbenou atrakcí je zhmotňování různých předmětů. Uznávaný indický svatý muž ve svém ašrámu třeba jen tak sáhne do písku u svých nohou a vyloví z něj zlatý šperk. Návštěvníci jeho sídla vzdechnou úžasem a koho přitom napadne, proč od nich asi dotyčný vyžaduje od dary, když si může zjevně opatřit zlata, kolik chce?Návody k provádění takových kousků se tradičně dědí z otce na syna jako součást rodinného odkazu a zaručené obživy, byť minimální.
Jak je možné nabýt takových schopností?
Na to mu všichni jogíni, divotvůrci i fakíří odpovídají stejně. Člověk musí najít svého mistra a musí denně meditovat v příslušných jogických pozicích, případně podstoupit nějaké pořádné fyzické utrpení. Dokonale ovládnuté tělo a mysl potom člověka pozdvihne na vyšší úroveň bytí – s jediným cílem: dosáhnout duchovní dokonalosti a spojit se s Bohem. Jejich zázračné schopnosti jsou potom vlastně jen důkazem, že jdou po správné cestě. A jestli se tomu turisté diví, je to jen jejich věc.

Zdroj: http://www.rev­prirody.cz/ar­chiv/archiv_08­.htm

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Fakír …Tímto slovem „chudý“ (v přeneseném smyslu „potřebující milost Boží“) se označuje islámský mnich-asketa, který soustřeďuje celý svůj život k Bohu a hmotnému majetku nepřikládá žádnou váhu. Původně pochází toto jméno od žebravých dervíšů, v Indii ho však používali i pro hinduistické askety. Fakírové se dělí na dvě skupiny: fakíry islámu, kteří žijí dle islámských zásad (takový fakír se nazývá také sálik, tj. poutník na cestě) a fakíry, kteří se neřídí žádným určitým náboženstvím, ale jsou náboženskými blouznivci. V užším slova smyslu náleží název fakír islámským dervíšům, (viz súfismus). Fakíři, zvláště indičtí, se vyznačují různými mimořádnými schopnostmi, např. schopností přejít žhavé ohniště nebo ležet na kovových hrotech čnících z dřevěné desky, atd. Tyto schopnosti jsou vypěstované orientálními metodami ovládání vlastního těla, které spojují náročná tělesná i duševní, příp. duchovní cvičení

Zdroj: http://www.ien­cyklopedie.cz/fa­kir/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

A taky je to sýr
Fakír – 125g
Bílý sýr s výraznou chutí bílého pepře. Výrobek kromě mléka neobsahuje žádné alergeny (např. lepek) a geneticky modifikované organizmy. Při výrobě bylo použito mikrobiální syřidlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
poa.li

V dnešním vnímání tohohle slova je to ten, který dělá věci, které se jeví neuvěřitelné a zázračné, ale ve skutečnosti je to „jen“ fyzikální klam. V původním významu toho slova je to ten, který se dokázal zříci…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek