Avatar uživatele
fifo

Jaký je významový rozdíl mezi slovy aura a aureola?

Dobrý večer, děkuji

Zajímavá 0 před 2591 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
pusinka50

Aura je podle parapsychologie, alternativní medicíny a okultních věd energetické pole okolo živých organismů. Tedy nejenom lidí, ale i zvířat a rostlin. Lidé zabývající se aurou popisují barvy, tvary a defekty aury. Auru se podle nich může naučit vidět poctivým trénováním téměř každý jedinec.

Aureola neboli svatozář je v uměleckých dílech ztvárnění světla, nejčastěji ve tvaru kruhu nebo kružnice, vyskytující se za hlavou určité postavy. Zdobí především svaté, anděly ale též některé vládce, apoštoly, proroky, papeže a významné hrdiny a používaly se v ikonografii různých náboženství z různých míst i období, například:

helenistické období antiky
období římské říše
hinduismus
buddhismus (čínský, tibetský, jihoasijský…)
křesťanství.

Kromě ryze českého slova svatozář (indikující zář na pozadí postavy, zvýrazňující její svatost a vhodná pro zobrazení v jasných barvách nebo v podobě paprsků) existuje ještě řada výrazů mající tento nebo velmi podobný význam. Z latiny se používá výrazů gloriola (ve významu trocha slávy, vhodný pro označení svatozáře svatých osobností), nimbus (ve významu (příval) deště, vhodný pro svatozáře zobrazené ve formě paprsků) a aureola (ve významu zlatý a tedy příhodný pro svatozáře ve zlatém/pozlaceném provedení).

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Svatoz%C3%A1%C5­%99

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Původ slov je v latině.

Aura = dech, vánek

Aurum = zlato. Aurea = zlatá. Aureola = pozlacená.

Jinak viz Pusinka50.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek