Avatar uživatele
annas

Jaký má původ slovo mince a jak vznikly názvy starých mincí známých např. z písní a úsloví?

Např. Ó Velvary, kde jsou mé tolary…

Šesták, krejcar, troník, groš, tolar.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? panenka, vagra, iceT, Jikra, Marunka2 před 4769 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Původ slova mince je v německém výrazu Münze a to v latinském slově moneta. Vychází ze spojení Monetae officina (Junonina dílna), neboť Moneta bylo jedno z přízvisek římské bohyně Juno, v jejímž chrámu byla starořímská mincovna.

Krejcar (ve staré češtině krajcar) pochází z německého Kreuzer. Minci byl vzorem peníz italský, zvaný denarius cruciatus, na němž byl vyražen kříž. Byla to tedy mince s křížem. Dnes se název vyskytuje jen v lidových rčeních: šetřit krejcar ke krejcaru, nemít za krejcar rozumu, dát si pro krejcar vrtat koleno aj.

Troník (původně trojník) byla drobná měděná mince, jež platila původně tři haléře. Slovo se udržovalo i tehdy, když už mělo hodnotu jednoho haléře. Stále se vyskytuje ve rčeních, př. je na troník jako čert na hříšnou duši. Je-li někdo v peněžní tísni, nemá v kapse ani troník.

Šesták označovalo původně šesterý počet něčeho, v penězích pak šest základních mincí.
V Rakousku-Uhersku znamenal šesták 6 krejcarů. Později se na číselný vztah zapomínalo
a užívalo se ho, i když už platil 10 krejcarů, tj. dvacet haléřů. Prof. F. Ryšánek výstižně uvádí: „Je to šesták, je na tom napsáno 10 krejcarů a platí to 20 haléřů.“

Groš (stříbrný, středověká mince, ražený od 13. stol. v Kutné Hoře). Tolar. Název vznikl podle místa, kde se mince razila (jde o českou stříbrnou minci, raženou v 16. stol. v Jáchymově). Staročeské označení je jochmtál (něm. Joachymstaler, nebo prostě Taler). Výraz se vyskytuje v lidových písničkách, př. Ó Velvary, kde jsou mé

Tolary; Sekyra je za dva zlatý a topůrko za tolar… V tomto označení má původ americký dolar.

Zdroj: O SLOVECH A SLOVNÍCH SPOJENÍCH

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek