Avatar uživatele
roxilox

Jaký mám koupit externí hard disk?

Jaký mám koupit exterák jednak jsem se dívala že jsou nějaké HDD a SSD. Potom mě zajímá jaký je rozdíl u HDD 2,5 a 3,5 co mám koupit. a potom jestli je lepší koupit jeden terový a nebo dva 500 G. díky moc a případně jakou značku aby to bylo v rozumné cenové relaci.

Zajímavá 0 před 3553 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Rozhodně je lepší jeden větší, než dva menší (pokud tedy nemá být záloha dat umístěna současně na dvou místech – z bezpečnostních důvodů).
Rozdíl mezi HDD 2,5" a 3,5" je ve velikosti (jak jinak 😉 ), větší je mechanicky odolnější, ale má větší příkon – osobně doporučuju spíše menší – vyhni se ale nejlevnějším diskům (typicky WD Blue – nejsou příliš spolehlivé – relativně).
Rozdíl mezi HDD a SSD

  • HDD je mechanický disk s rotujícími ´plotnami´, kde jsou data zaznamenávána magneticky
  • SSD je polovodičový (funguje jako flash paměť)

Doporučuju spíše HDD – je odolnější proti poškození (kupodivu) a má výrazně vyšší životnost (což asi nevyužiješ). SSD je oproti tomu výrazně rychlejší (což u externalu nevyužiješ určitě – limitní je rychlost připojení) a má nižší spotřebu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hornisse

SSD je výrazně rychlejší a obecně mu patří budoucnost. Jenže je výrazně dražší a při připojení přes USB se ani vyšší rychlost téměř neprojeví. Mají smysl v počítačích, v externích discích ale zatím většinou ne.

Rozdíl čísel u HDD znamená velikost plotny, to znamená fyzické rozměry a kapacitu. 3,5'' je větší, těžší ale s větší kapacitou než 2,5. Co se ale většinou neříká je, že 3,5 disky potřebují napájení 12V, zatímco 2,5'' jen 5V. To znamená, že zatímco malou 2,5'' stačí připojit jen USB kabelem, 3,5'' potřebuje externí adaptér.
Adaptér je jednak nepříjemnost, ale zároveň riziko. Ve výjimečných případech totiž může v počítači odpálit USB port, v extrémním případě dokonce spálit celý počítač. Přitom to vůbec nesouvisí s kvalitou adaptéru. Takže pokud máš v plánu disk často přenášet a připojovat k různým počítačům, vyhni se 3,5'' diskům i kdybys kvůli toho měla mít dva 2,5''

Moje rada je koupit 2,5'' HDD disk s co nejlepším poměrem kapacita/cena. Čili buď 1TB, nebo rovnou 2TB
Doplňuji:
Na značce nezáleží. Fyzicky ten disk uvnitř už stejně vyrábí jen dvě společnosti na světě. Rozdíl mezi značkami je jen ten obal okolo.

Upravil/a: Hornisse

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek