Avatar uživatele
Misirik

Jaký máte názor na Linux?

Jaký je váš názor na Linux a jakou distribuci doporučujete?

Prosím chytráky, co jen vidí tučňáka a začnou linux pomlouvat, zatímco s ním nemají žádou zkušenost, aby toto téma ignorovali.

Zajímavá 0 před 2541 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
RyuzakiKate

Skoro 8 let jedu na Ubuntu. Je velice uživatelsky příjemný. Ony i ty drobnosti dělají hodně a člověk si strašně rychle zvykne. Na woknech už bych fakt nemohla pracovat, navíc ještě takový prachy za to dávat…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Muffz

Linux používám několik let z pracovních důvodů. Během té dlouhé doby jsem si udělal víc než jasný obraz o tom, že za žádnou cenu nechci tenhle systém vidět i doma. Když někdo chce ušetřit jednorázových 3000,– na několik let dopředu, tak klidně, já si ale radši zaplatím, než trávit hodiny nad tím, jak zprovozním novou tiskárnu, dražší klávesnici a myš s programovatelnými klávesami, které mi v linuxu nejdou používat, protože na ně nikdo ještě neudělal drivery, hodiny nad hledáním verzí programů v repozitářích, které budou stabilní a funkční. Navíc čím víc lidi se do linuxu a jeho úprav pouští, tím víc bugů se do něj dostává a už to zdaleka není tak stabilní systém, jaký to před léty byl, kdy se v něm hrabali pouze megakrutí programátoři.

Na Raspberryčku mám Raspbian (čili Debian), na PC Ubuntu a Ubuntu MATE. Ubuntu je snad nejrozšířenější (protože se co nejvíc podobá Winům) distribuce.

Pokud se do linuxu chceš pustit, pak si musíš položit pár otázek – Proč ho chci? Stojí mi to za to učit se hodiny něco, co ve Winu zvládnu jedním kliknutím? Bude na něm spustitelné vše, co budu potřebovat? Budu si muset dělat dualboot s Winama, protože si budu chtít někdy zahrát pořádné hry? …atd.

Mnoho lidí si linux instaluje proto, aby všude mohli říct „já mám linux“. Stejně tak jako jablíčkáři a vegani.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Vlastní zkušenost nemám, ale přítel odborník si jej pochvaluje a málem jsem na něj přešel. Hlavně kvůli odolnosti vůči virům. Nakonec mě odradil nedostatek programů které tento OS podporuje a nechtěl jsem od základu překopávat zažité zvyklosti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Kladný.
Měla jsem ráda Mandrivu, teď také hledám,
na kterou distribuci bych mohla přejít.

Ubuntu jsem vyzkoušela, ale nevyhovovalo mi,
líbil by se mi Mint, ale je pro můj stařičký NB moc náročný…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Kladný. I na linuxu jsou nějaké potíže, ale zpravidla se dají vyřešit a pokud je už jednou vyřešíte, obvykle se nevrátí. To se u problémů na systému Windows většinou říct nedá. Kdysi jsem měl tuším Debian (to už je ale dávno), zkusil několik dalších distribucí, naposledy několikrát Gentoo (ten lze doporučit lidem, kteří něco ví a jsou ochotní se té instalaci trochu víc věnovat). Teď mám na NTB W10 a ještě jsem se nedostal k instalaci Linuxu. Gentoo stále jede na mém lokálním servříku (dělá mi síťový disk a router s firewallem)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Veskrze kladný.
Nějakou dobu jsem pracoval paralelně Linux a Windows a nakonec už přes dvacet let převážně Linux, Windows jen na hry, které na Wine nerozjedu (kvůli kompatibilitě). Doporučuji Mint Linux (popřípadě odlehčenější deriváty), jinak čistokrevný Debian, Fedoru nebo OpenSUSE.

Případné další dotazy nebo pomoc rád poskytnu :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Když je počítač žebrák a případně svapuje, tak Linux mu odlehčí i když má svoje také nedostatky

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rohlik

Ja jsem Linuxovy administrator a nejvice mi vyhovuje distribuce Debian s prostredim KDE. Mozna o neco snazsi distribuce pro novacka je Ubuntu, ale s Debian maji mnoho spolecneho. Je to tim, ze Ubuntu vychazi prave z Debianu :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
SCRUMPY

já sem na Linuxu jednu dobu hodně hrával hry a podle mně je dobrý stejně jako Windows. Porovnat to, ale nemohu protože si to moc nepamatuji. (bylo mi asi 4–5.)
Ale manžel mé sestřenice na nich pracuje a hodně chválí takže asi jsou velmi dobří

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kelley

Potvrzuji stejnou zkušenost jako má Muffz. Zkoušel jsem hodně distribucí s myšlenkou „dám tomu šanci“ (a víc než Ubuntu se mi líbil Centos, Open SUSE byl taky pěkný, ale příšerně líný…). Na doma mi dává smysl jen jako nějaká live distribuce pro záchranu dat na disku s Windows. Větší význam má GNU/Linux v korporátní sféře, hlavně u síťařů. V práci máme hromadu krabiček s nějakým obecným embedded Linuxem – a něco tam nastavovat v textovém editoru „vi“ je skutečné peklo. Domů – nikdy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bumbes

Já sám používám Mint a doporučuji ho i klientům, protože je podobně stylizovaný jako Wokna, takže se na něj přechází bez problémů … dříve jsem používal Ubuntu, ale byly tam před lety problémy s ovladači, tak jsem přešel na Mint a jsem (jsme) s ním spokojený … ještě chci doplnit, že Linux používám souběžně s Woknama (kvůli hrám a některému softu, který jde pouze ve Win.) a při startu PC si vyberu OS, který zrovna potřebuji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

kelley: A proč teď, v 21. století, si do huby bereš zrovna vi? Vždyť ten Ti nikdo na linuxu nenutí.

před 2531 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek