Avatar uživatele
anonym

Jaký máte názor na dnešní trend typu „mamahotel“?

Zajímalo by mě, jaký máte osobní názor na dnešní trend, kdy potomek, který je ve věku 30–40, který má své vlastní příjmy, stále žije s rodiči a přitom se nepodílí na chodu domácnosti a nemá zájem se ani v budoucnu odstěhovat. Odkud se vůbec tento trend mamahotelu dostal do ČR a jak jsou na tom i jiné státy ve světě? Děkuji

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, sesednizkola před 2482 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Je to špatně. Pro rodiče, ale hlavně pro „dospělé děti“. Maminka je služka a „Ozzák“ nebo „Barbínka“ se rozvalují v dětském pokoji. Nejhorší je, že „děti“ nejsou samostatné, neumí si nic vyřídit, zařídit, nemají finanční gramotnost a ve většině případů rodičům nepřispívají ani na nájem, ani na jídlo (pokud vůbec pracují). Rodiče by už tak po padesátce měli mít trochu více klidu a času pro sebe a „děti“, předtím než založí rodinu, by se zase měli naučit samostatnosti a finanční gramotnosti. Ve světě se mladí lidé již velmi brzy (v osmnácti, dvaceti) osamostatní. Nemusí to být hned vlastní byt. Mohou si třeba s přáteli pronajmout větší byt.
Jinak souhlasím s titulkem ve zdroji: „Vyhoďte je“. 🙂

Zdroj: https://www.i60­.cz/clanek/de­tail/17764/vy­hodte-deti-z-domova?url=patronka-i60

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Protože v jednom žiju, tak veskrze pozitivní.

Tenhle trend k nám přišel z krajů zvaných „logika“. Za komunismu se ženilo a vdávalo brzy a stát přiděloval mladým manželům bydlení. Dnes se do chomoutu leze dlouho po třicítce a žádné výhody to nemá.

Pokud bych měl vyjmenovat výhody mamahotelu:

  1. Peníze – Když vidím, jak někteří mí známí makají jak barevní a po zaplacení nájmu jim zbyde pár korun, tak se nikdo nemůže divit, že dělení nákladů 3× je docela chytré.
  2. Kvalita – my třeba máme hezký domeček. Lepší bydlení ve svých finančních možnostech neseženu, pokud se nechci zadlužit na třicet let.
  3. Pohodlí – asi chápeme

Jediná nevýhoda je, že je trochu problém si vzít domů holku. Ale to se dá řešit. To, že se o sebe lidé z mamahotelu neumí postarat, to je takové zbožné přání závistivé starší generace. Znám pár dalších, kteří při přechodu z mamahotelu do samostatného bydlení (kolem třicítky) neměli problém. Sám jsem žil několik let (sám) v zahraničí a sebemenší problém s vařením, uklízením, praním nebo čímkoli jiným jsem neregistroval. A přesto když jsem tam byl hotov, tak jsem se do mamahotelu zase vrátil. Je snad důvod, proč ne? Kromě nějaké tradice, kterou má generace nectí?

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jirka F

Když pomáhá v domácnosti nebo když jsou ty rodiče nemocný, tak je zase lepší zůstat s rodiči než je nechat napospas osudu a strčit je potom někam do domova důchodců. Já zůstanu i v budoucnu s rodiči, protože mamka je dost nemocná a potřebuje pomoc a táta na tom taky není nejlíp.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Staří mládenci a staré panny byli od nepaměti i do nedávna bylo běžné vícegenerační bydlení s dřívejšími výměnky. Stejně tak byli vztahově nebo sexuálně zvláštní lidé, kteří se zaštiťovali obětavou péčí o rodiče. Nevidím v tom nic zvláštního. Autorka článku se také neopírá o žádnou statistiku. Myslím, že nikdy v historii nemělo manželství a výchova dětí tak nízkou důležitost a podporu, jako nyní. Smysl jednočlenných domácností mi poněkud uniká, faktem ale je, že jich statisticky prudce roste.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Poněvadž moudří politikové došli k názoru zrušit základní vojenskou službu z důvodů, že nás mírumilovné NATO ochrání a tudíž tady vyrostla a rodí se další generace která v případě konfliktu se většinou bude schovávat pod maminčinu sukénku a čekat jak to dopadne

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
xxx3

Psychotic: já bych řekl, že bydlet s rodiči v domě automaticky neznamená „mamahotel“ tak, jak je to běžně chápáno. Když se člověk podílí na chodu domácnosti, přispívá do rozpočtu, pak to je něco jiného, než když se nechá živit a musí se o něj rodiče starat jak o malé dítě.

před 2481 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

To je taky možná interpretace… ale výhody to má stejné 🙂

před 2481 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek