Avatar uživatele
anonym

Jaký máte názor na jezení čerstvě utržených pampelišek?

Moje velmi vitální babička, které je už něco přes 80, ale to ničemu nevadí si se mnou vyrazila na projíďku na kolech. Po cestě jsme se bavili o ledasčem a dostali jsme se i diskuzi o pampeliškovém medu a ona mě vyprávěla, že se to dělá. Poté jsem si vybavil, že jsem četl o tom jak jsou pampelišky jsou velmi dobré na játra. Sotva jsem to dořekl, tak ona bez váhání utrhla dva pampeliškové květy u cesty a snědla je.
Podle toho tedy usuzuji, že je to zdravé jíst třeba i po jídle nebo jentak? Kolik se toho může jíst? Já byl překvapený tím, že si je vzala hned u cesty nehledě na psy, co kolem chodí a i prach od jízdních kol a chodců co tam prochází. Používate nějak pampelišky v jiné formě? Med, salát, buchta?

A co taková štáva z pampelišek? To musí hodně zdravé ne? Jak pampelišky vůbec chutnají? Je to chuťově příjemné? Nebo je to třeba hodně kyselé/trpké/pá­livé? Každopádně pampelišky milují i naši králíci, kteří se po nich můžou utlouct!

Zajímavá 0 před 2871 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ano dělá se i sirup z pampelišek. Společně s medem je to velmi zdravý doplněk. Nejenom květy se dají jíst, ale i listy a kořen. Nedá se asi určit, kolik toho člověk může sníst, ale lze předpokládat že každý soudný to bere pouze jako doplněk a ne stravu. Když jich sníš hrst, nic se ti nestane.
Babička je moudrá žena, znalá života.
A nejsou to jen pampelišky, více takových bylin je zdraví prospěšných. Třeba sedmikráska a jitrocel.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Mamka jednou kdysi dělala med, byl dobrý, ale celkem dost řídký. Otec zase z květů kvasil víno nebo podobný utrejch, a bylo mu potom dost zle. Ne že by to bylo špatné, ale nejspíš požil příliš velké množství.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

U nás se med z pampelišek dálal naprosto běžně. Já ho dělám také. Čerstvé pampeliškové listy jsem do salátu párkrát už také dala.
Pampeliška je příbuzná listového salátu, takže má i dost podobné vlastnosti. Chutná trochu výrazněji. Jen skousnout takhle za syrova pampeliškový květ nebo list po rozkvětu, chce trochu odvahy. Je to nahořklé. Ale vitaminy to obsahuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Výborné jsem smažené květy z pampelišek v těstíčku.

před 2871 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Zajímavá kombinace wow :) Zkouším to někde najít na internetu, ale zatím bez výsledku. Máš z nějaké kuchařky, či časopisu?

před 2871 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Mně to poradila kamarádka, lékařka přes zdravou výživu.

Ona každý květ obaluje i ve strouhance. Mně se to zdálo zdlouhavé a smařžené je víc tučné, proto jsem květy vsypala do těstíčka z vajíčka, mouky (dávám rýžovou, případně hrašky, okořenila a jako omeletu hodila na pánev. Docela mně to chutnalo. Poprvé jen pokus – zkusila jsem několik květů.

před 2870 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek