Avatar uživatele
anonym

Jaký máte názor na konzumaci vepřového či jiného běžně poživatelného zvířecího mozečku po úpravě smažením/vařením?

Jedli jste jej někdy? Během tradičních domácích zabijaček, když jsme ještě chovali pašíka ve chlívku, tak jsem se nikdy nezúčastnil jeho pořážky, ale zato jeho dary, za které zaplatil životem, jsem nechtěl nechat padnout nazmar. Po prvotních váháních a představě, že bych jedl něčí mozek, jsem nakonec podlehl a zkusil sníst jeho smažený mozeček s vejcem a na cibulce a k tomu krajíc chleba. Bylo to chuťově velmi dobré až výborné. Nevíte, jaké to má pozitivní účinky na zdraví? Přináší jeho konzumace nějaká zdravotní rizika? Syrový se asi jíst nesmí a do toho bych ani nešel. :) Vařit mozeček lze? Slyšel jsem právě jen o smaženém, takže by mě to docela překvapilo.

Našel jsem i pár receptů pro inspiraci a taky nejspíš vhodnou poznámku od autorky k tomu prvnímu:

Poznámka

Vím, že to není žádný extra recept, ale chtěla jsem ukázat, že mozeček nemusí být něco, nad čím v obchodě ohrneme nos a vyhneme se mu obloukem – z větší části jen proto, že nevíme, jak ho upravit. A taky jsem chtěla přidat další (mozečkový) jednoduchý recept na rychlé a dobré jídlo.

https://www.to­precepty.cz/re­cept/4989-veprovy-mozecek-smazeny/
http://recepty­.vareni.cz/ve­provy-mozecek-s-vejci/

A bonusový recept:

Vepřový mozeček:

vepřový mozeček, brzlík, 10 vajec, česnek, cibule, sádlo nebo olej, sůl a pepř

Postup:

1 velkou cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji nebo na sádle. Přidáme nadrobno nakrájený brzlík a podusíme do změknutí. Poté přidáme mozeček, osolíme a opepříme, přidáme několik stroužků česneku nadrobno nakrájeného a promícháme. Do hrnku rozklepneme vejce – počet závisí na počtu strávníků (kolem deseti kusů je optimální) – mírně osolíme a přidáme do směsi. Za občasného míchání dokončíme a odstavíme z plotny. Nejlepší je podávat mozeček navrstvený na čerstvém krajíci chleba.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 2866 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Kupodivu jsem nikdy neměl v ústech vepřový mozeček. Maximálně květákový.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dalid

Davno som ho nejedol, ale v casoch domacich zabijaciek to bola lahodka o ktoru bol vzdy boj. Recept bol podobny, pocet vajec si nepamatam.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ke všem druhům mozečků mám nanejvýše kladný vztah. Někde jsi opsal recept, ale podle něho bych nikdy nevařil. Dát na jeden vepřový mozeček 10 vajec je zhovadilost a barbarství. Úplně zanikne chuť mozečku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Prý je to největší zabijačková delikatesa, ochutnala jsem, a chutnalo mi. Slyšela jsem o člověku, co mozeček sežral při zabijačce syrovej, nestalo se mu nic.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Já nějak celkově nepolknu jakékoliv vnitřnosti, sand kromě jater a ta také jen občas. Takže mozeček ne, ani vepřový ani žádný jiný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Mozeček se u nás při zabíjačce podával jako svačinka a všichni se na něj těšili včetně manželky, která jinak vnitřnosti odmítá. Důležité bylo mozek pečlivě odblanit a přidat pomletý brzlík. Otec namísto přídavkem vajec mozeček nastavoval několika kousky laloku. S měkkým chlebem to byla bašta.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Leda

Mozečky jsou jediná potrava, kterou nemohu pozřít v jakékoliv úpravě.

před 2866 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Drap: Souhlasím. Těch 10 vajec je zabiják receptu a hlavně chuti mozečku. Navíc opravd unálož cholesterolu. Kdyby tam vajec bylo minimum nebo žádné, tak bys to viděl jako dobrý recept?

před 2866 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Na vepřový mozeček cca 3 vejce. Dobrý, špatný? Je to naprosto běžný recept, který snad zná každá hospodyňka.
Nejlepší je jehněčí mozeček, 1,–-2 vajíčka

před 2866 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek