Avatar uživatele
Rokio

Jaký máte názor na manipulátory? Setkali jste se někdy s nimi?

Mezi nejčastější a podle mého názoru nejzávažnější formy manipulace patří:

  • značkování (To je …)
  • nereagování na sdělení
  • připisování úmyslu (Ten Pepa to udělal schválně./Děláš to jen proto, abys mě naštval.)
  • nepřímé sdělení (Ten koš by se měl vynést./Ta žárovka by se měla vyměnit.)
  • lichocení za účelem dosažení nějakého cíle

V této otázce vám dám prostor vyjádřit se k tématu Manipulace, podělit se o zkušenosti s manipulujícími lidmi a říct svůj názor na toto téma, či jak s nimi bojovat.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2209 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Manipulátor sa snaží manipulovaným vnútiť svoju vôľu tak, aby príjemcovia boli v presvedčení, že je to ich vôľa. príklad: manipulácia davu, snáď nemusím popisovať čo ste mnohí zažili, alebo videli na vlastné oči. Napríklad medzi známych manipulátorov patril Hitler a Goebels.
Boj a odolať voči manipulácii, hlavne hromadnej davovej pomocou médií, nie je jednoduché. Človek si musí zachovať určitý odstup, akoby sa pozeral na obraz, nvšímal si detaily ťahu štetca, ale hľadal vyjadrenie, zmysel, myšlienku autora.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Jedním z projevů manipulátora může být i určité sdělení
a vyžadování potvrzení tohoto sdělení dalšími lidmi.
Což se tu v poslední době objevuje na můj vkus moc často…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
magorvkleci

Některé z uvedených příkladů mi připadají spíš jako obvyklé zdvořilosti než jako manipulace. A „nereagování na sdělení“ je podle mne spíš projev arogance.

Jediné, co bych z toho považoval za vyslovenou manipulaci, by bylo nepodložené poštívání proti Pepovi, že něco udělal schválně. Zkrátka podle mne se při manipulaci musí zamlčovat nebo lhát nebo aspoň nepodloženě a emotivně hodnotit (zveličovat nebo naopak umenšovat).

S manipulátory se setkáte, kdykoli pustíte rádio nebo televizi, otevřete noviny nebo časopis nebo jejich internetové ekvivalenty.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Obdivuji je! Vždy jsem chtěl být obratným manipulátorem. Když mi po dlouhé době došlo, že k tomu zkrátka nemám předpoklady (především empatii, komunikační schopnost, odhad charakteru druhých atd.), byl jsem donucen se přeorientovat na primitivnější metody, ale venkoncem i ty DOST dobře fungují. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Zhriuba asi takto: Manipulátor, to je vlastně někdo, kdo Tě týrá. Úkoluje Tě co máš dělat, všechno děláš špatně, hledá si způsoby, jak Tě ponižovat. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

No tak TOHLE ti dokáži vysvětlit přesně:

Krom manipulátorů existují na světě ještě i lidé, kteří MAJÍ JISTOTU, že JSOU manipulováni. Ano. Skutečně. A od manipulátorů je i SNADNO odlišíš a to díky verbálnímu projevu. Nejčastěji se projevují způsobem: „teď mne manipuluješ“ anebo „jasná manipulace“! Tito lidé touto svou jistotou žijí, jelikož o své manipulaci VŮBEC nepochybují.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Marci1, mýlite sa, manipulátor nemusí byť len tyran. Aj dobrý lekár, niekedy musí dokázať manipulovať, aby mu pacient uveril. Tu je manipulácia k dobru.

před 2209 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Manipulácia davu… Určite to poznáte zo športových zápasov, alebo megakoncertov. Jeden začne a ostatní sa pridávajú k nemu. Cítite nutkanie pripojiť sa k davu, postavíte sa, začnete jačať, a to, že vlastne ste fanúšik súpera, alebo vážnej hudby a nie rocku, akosi v tom ošiali zabúdate.

před 2209 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek