Avatar uživatele
briketka10

Jaký máte názor na to, že naši zpěváci neustále kopírují písně ze zahraničí a nestydí se ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, tom004, barnajka, Drap před 4531 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Dobré ráno.Nechápu,proč by se měli stydět.Každý autor hudby a textu je rád,kdy jeho skladby a písně hraje a zpívá co nejvíce kapel a zpěváků.Autoři jsou rádi,že se jejich výtvory dostanou do světa. Jenom tak se z nich mohou stát hity,někdy i „nesmrtelné“. Pochopitelně je to spojeno i s finanční odměnou,kterou zajišťují autorské poplatky,jak autorům,tak interpretům.Nez­pívají jenom naši zpěváci cizí písně,ale i zahraniční hrají a zpívají skladby a písně našich autorů.A máme jich dost a kvalitních.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
barnajka

Pokud si na kopírování nezaloží celou svou kariéru, nevadí mi to a ani na tom nic špatnýho nevidím. Spousta kapel (zpěváků) začíná na coververzích, je to dobrý způsob jak na sebe upozornit a ukázat, co v tobě dříme (či nedříme).
Osobně si myslím, že snad neexistuje interpret, co by během své kariéry neudělal aspoň jeden jediný cover. Fakt! I velký hvězdy si občas půjčí nějaký ten kousek od kolegy – a pro mě je vždycky zajímavý pozorovat, jak se téhle výzvy chopí. A ráda pak hodnotím a škodolibě kritizuju :)))

Na předělávání starých hitů není nic k stydění – není to žádná loupež, pokud jsi tohle chtěla naznačit. Bez vědomí původního autora totiž covery dělat nejde – ne, pokud bys to pak chtěla oficiálně vydat a nekoledovat si přitom o oplítačky ohledně porušování autorských práv. Jestli teda skladatel DÁ souhlas k předělání, nevadí mu to. A když to nevadí jemu, nám by to nemělo vadit tím tuplem :))

Pak je samozřejmě otázka, jak dobře ten cover kapela udělá…ale to už je vždycky dost subjektivní záležitost. Znáš to: co člověk, to názor :) Já třeba z hloubi duše nenávidím „Ať je jak vítr“ od Luciny Vondráčkové…no a rádia to omílají furt dokola, 10× denně…a lidi z toho uchcávají blahem.
Nebo jak ten poděs Landa zprznil písničky Karla Kryla. No pro mě je to děs běs, hnus největší… Ale 90% Čechů ma najednou Danečka za mega borce, Pana Zpěváka a národního hrdinu. Hmmm…
U mě je Landa naopak Ostuda národa, ale holt proti gustu…
Doplňuji:
Ještě doplním, že předělávání známých hitů je pro kapely dost dvojsečná zbraň a osobně bych si radši pořádně promyslela, jestli do toho nakonec jít či nejít. Může se ti to podařit, ale taky to můžeš totálně zmrvit – a zpátky se to už vzít nedá. Ty sice můžeš mít pocit, že se ti to povedlo parádně, ale tvůj názor nikoho nezajímá :)) Hlavní verdikt vždycky vyřkne lid. A co je blbý: lid v tomto případě nebývá úplně 100% nezaujatý. Dost do toho pindají taky hudební kritici a jim podobní hudební rádoby experti. Když věhlasný kritik v oficiální recenzi nazve zpěvákovo album snůškou sr*ček, spousta lidí bude mít jeho slova za svatá a album si neposlechne, ani kdyby jim ho dávali zdarma.
A co si budeme lhát – velkou roli tu hrají taky média,…čili zase prachy, prachy, prachy. Když máš jakožto interpret peníze na to, aby sis zaplatila schopný management, máš v podstatě vyhráno – hrají tě v rádiích, zvou do televize, v tisku jsi pečená-vařená. Když máš prachy, to potom ani nepotřebuješ být kdovíjaký pěvecký kabrňák, a přesto se kliďánko staneš hvězdou a tzv. celebritou.
Příklad z vlastní praxe: dostala jsem kamarádovu písničku na jednu CD kompilaci, co pak vyšla jako součást jednoho nejmenovanýho hudebního časáku. Kritiky hodně příznivý a po jednom exempláři putovalo i do většiny větších rádií. Přesto se písničky z toho alba nehrají. Proč? Rádiím CD zřejmě nepřipadá dostatečně atraktivní.
Jinými slovy: producent alba zřejmě nebyl při propagaci dostatečně snaživý.
A ještě jinými slovy: chtělo by to víc peněz :)))

Upravil/a: barnajka

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

Já vím že když pustím rádio, tak to spíš někdy vypadá že co čech to plagiátor než muzikant, ale ono těch not taky moc není :) Kdyby si znala všechny písničky a měla absolutní sluch, tak by ses z toho zbláznila. Já mám naposloucháno už tisíce melodií a někdy když začne hrát nějaká písnička, tak po prvních 10 vteřinách, něž vůbec začnou první slova textu a jede třeba jenom kytara, tak mám namysli minimálně 10 písniček, který začínaj buď úplně stejně nebo dost podobně a který by to mohly bejt. To že si naši zpěváci vykradou celou melodii a jen k tomu přidaj vlastní text mě nijak nevadí, zvlášť pokud ten originál ani neznám :) Někdy je ale ten text tak blbej, že to může zkazit celej song. Třeba když slyším Lenku Filipovou jak zpívá „..ten okamžik trval snad celý světelný rok“, tak je mi vyloženě trapně i za ni. Ale není to jen u nás, některý texty jsou neskutečně hloupý i v angličtině, já si jednou přeložil jeden takovej hit, a zjistil jsem že je to takovej neskutečnej blábol :)
že už to od tý doby radějc nedělám a nechávám do sebe vstřebat čistě jenom tu hudební stránku. Někdy lepší neumět jazyk a nerozumět.

Jinak Landu nijak zvlášť nemusím, to že kopíruje Kryla mi přijde částečně úsměvný a hodně ujetý, ale Karla za žádnýho zpěváka nepovažuju a myslím že ani on sám se za něj nepovažoval.
On byl spíš na ty slova…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Ony ty české verze jsou někdy vyjímečně lepší než originál a snad ani neznám původní českou písničku zpívanou cizím zpěvákem.
Pokud se kopie povede,proč ne.Pokud ne,není to žádná tragédie.
Takže mi kopírování až tak nevadí jako to,když je pak písnička neposlouchatelná.

Před 15\17 lety si můj tehdejší kamarád přinesl domů magnetofonový pásek od Torr(nevím jak se píše přehláskové o )a na něm bylo Morituri te salutant.Tehdy se mi to docela líbilo,dnes mi to připadá jak garážová nahrávka od amatérů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Na celem svete ( ne jen u nas ) se kopiruji hity. A je to v poradku. -iv-

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
samicek333

Myslím, že když to pravým autorům nevadí, tak není co řešit…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

briketka10: jestli si to dobře pamatuju, tak ty seš z těch dvojčat že? :)
tak mi tady prosimtě vyplň krátký dotazníček > http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/znate-nejaka-dvojcata-muzete-se-za-me-nekdo-zeptat

před 4531 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek