Avatar uživatele
Smackdown

Jaký měl fyzické rozměry náš český Bivoj?

I všeobecně popište, čau.

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 2312 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pokud myslíte Bivoje, o němž vypráví A. Jirásek ve Starých pověstech českých, tak si můžete přečíst níž a porovnat s freskou M. Alše.

"Tam volným prostranstvím kráčel v hlučném průvodu hradních strážců a jiných mužů vysoký, mladý muž statného těla, s rukama do týla vztaženýma, jak nesl nějaké břímě. Zardělou osmahlou tvář měl dopředu pochýlenu, a zpod čapky splývaly kolem ní i do čela mu padaly tmavé kadeřavé vlasy.

S úžasem hleděly kněžny na něj i na jeho břímě: na divokého, živého kance, kterého drže za hrotité boltce, nesl na zádech břichem vzhůru.

Mladý ten lovec bez oštěpu, s mečem u širokého pásu v pochvě zaraženým, v obuvi zablácené i na přiléhavých nohavicích všechen bahnem postříkaný, nesl hrozné to břímě jako lehký měch. Kráčel pevně a jistě, nohy se mu netřásly, aniž krok mu vázl atd. "

https://cs.wi­kisource.org/wi­ki/Star%C3%A9_pov%C4%9Bs­ti_%C4%8Desk%C3%A9/O_Bi­voji

Je pravda, že nikdo z autorů Bivoje neviděl, ale pokud jste měl napsat popis, tak podle dostupných informacíí.

Ale platí, že" Bivoj byl" silák, který zvedl (svini) kance. Navíc jde o umělecký popis, takže Jiráskovy představy ztvárnil Mikoláš Aleš. Nebo oba společně – byli to přátelé.

Richard Händl v odkazu vysvětluje, že Jirásek převzal Bivoje od Václava Hájka z Libočan, jehož kronika nebyla věrohodná. Předchůdcem Bivoje byla skutečná postava., Jetřich z Buzic († 1110), který tímto činem měl získat kančí hlavu do erbu slavného rodu Buziců. Ve své Kronice české posunul Hájek tuto pověst do legendárního období vlády kněžny Libuše.

http://handl.blog­.respekt.cz/bi­voj-padl-za-vlast/

Ještě existuje laserový Bivoj https://cs.wi­kisource.org/wi­ki/Star%C3%A9_pov%C4%9Bs­ti_%C4%8Desk%C3%A9/O_Bi­voji

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ani Aleš a Jirásek ho neviděl, takže oba kecají. Dá se ale předpokládat, že to žádný chvístek nebyl, spíše rampa, s rameny přes celá záda.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Jestli myslíš Bivoje, tak dle M. Alše asi takto: 🙂
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Bivoj#/medi­a/File:Mikola­sAles_Bivoj.PNG

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek