Avatar uživatele
Lumpo

Jaký měl názor Adolf Hitler na císaře Wilhelma II.?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ten který je před 2997 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ten který je

Pro Adolfa Hitlera byl ex císař symbolem monarchie která byla v rozporu s národním socialismem,nicméně po obsazení Nizozemí Wehrmachtem nabídl Adolf Hitler ex císaři návrat do Německa.To ale Vilhelm odmítl.

Do kritické situace se však Vilém dostal po přepadení Holandska Hitlerem 10. května 1940. Doorn se ocitl uprostřed obranné linie a Vilémovy sympatie stály na obou stranách fronty. Na straně staré a nové vlasti. Vilém musel odmítnout nabídku exilu od anglické vlády, neboť nechtěl udělat radost svému exnepříteli, aby ho zachraňoval před německým nepřítelem. Veškerý personál zámečku Huis Doorn byl internován a jeho německá část byla umístěna do zvláštního tábora. Již za dva dny byla ale holandská obrana prolomena, Wehrmacht obsadila Doorn a německý velící důstojník předal císaři Vilémovi II. dopis od Führera. Vilémovi bylo nabídnuto vrátit se do Německa, kde se mu mělo dostat odpovídajícího sídla a postavení. Nikoli však císařského. Postavení Nejvyššího důchodce bez moci Vilém pochopitelně odmítl a i Hitlerovi se zřejmě ulehčilo. Nařídil, aby jeho vojáci a důstojníci při setkání s ním mu vzdávali vojenské pocty jako nejvyššímu veliteli, ale aby jej nikdo nevyhledával a nenavštěvoval. Vilém se tak stal císařem v domácím, tentokráte skutečně domácím (německém) vězení. V něm také 4. června 1941 na plicní embolii zemřel.

Zdroj: http://nevidi­telnypes.lidov­ky.cz/historie-lieber-kaiser-07p-/p_zahranici.as­px?c=A121224_213535_p_zah­ranici_wag

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek