Avatar uživatele
postcd

Jaký mělo význam, že u domů na vesnici stála stodola, i když k domu obvykle nenáležela větší zahrada, pole nebo louka?

Původní dotaz
Jaký má význam, že byly domy na vesnici vybaveny stodolou když k domu obvykle nenáleží větší zahrada, pole nebo louka?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 2856 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

No, kdysi ty hospodářské usedlosti vlastnily i pole a dobytek. Pak nastoupila kolektivizace zemědělství, pole vlastníkům ukradli a soukromé podnikání bylo těm kulakům zakázáno. Co jim zbylo raději rozprodali jako stavební pozemky. Někteří vlastníci dostali všechno zpět v rámci restituce, ale většina z nich se na zemědělství vykašlala, protože stát to nepodporuje a většina farmářů jsou chudáci. Radši nakupujeme sračky z Polska.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Do poloviny minulého století valná část rolníků výmlat obilí prováděla ručně za použití cepů. Byla to fyzicky i časově náročná činnost, která často probíhala celou zimu. Takže, po zralosti zemědělec obilí uložil do stodoly postavené blízko obydlí. Takto bylo snadno dostupné a chráněno nejen před nepříznivým počasím jakož i potencionálními zloději.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… vona stodola je takovej větší zahradní domek:
„Zahradní domek – Chytré řešení nejen pro uskladnění!“

>>> http://zahrad­nikralovstvi.cz/no­vinky/co-vsechno-se-da-uskladnit-v-zahradnim-domku.html

… jinak musím souhlasit s dudu, Kepler odpověděl též správně, ale jen v této části"No, kdysi ty hospodářské usedlosti vlastnily i pole a dobytek. Pak nastoupila kolektivizace zemědělství, pole vlastníkům ukradli a soukromé podnikání bylo těm kulakům zakázáno. Co jim zbylo raději rozprodali jako stavební pozemky. Někteří vlastníci dostali všechno zpět v rámci restituce, ale většina z nich se na zemědělství vykašlala…",

…akorát otázka po úpravě má úplně jiný smysl:
„… mělo význam …“ a " …má význam …" je teda trochu rozdíl…???????????

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

ad Kepler: pane kolego nemohu souhlasit, že zemědělství není preferováno. Naopak v přepočtu na hlavu se tento resort řadí mezi dotacemi nejvíce podporované. Existující problémy pramení především z faktu, že většina restituentů pozbyla vztah k půdě, techniku i potřebné znalosti a jednak proto, že chybí koncepce rozvoje zemědělství a hlavně státem garantované ceny a záruky odbytu předem sjednaných kontingentů. Naše zemědělství kdysi patřilo mezi špičku, dnes sice funguje, ale nevzkvétá! Loni jsem měl možnost spatřit, že daleko hůře ba téměř fatálně, dopadlo po pádu komunismu např. zemědělství v Bulharsku.

před 2855 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek