Avatar uživatele
mikik

Jaký použít olej na mazání řetězu a lišty motorové pily Husqvarna 45?

Prosím o radu, jaký použít olej na mazání řetězu a lišty motorové pily. Používám PP 80 na Husqvarnu 45. Někdo říká, že je to jedno, jaký olej se tam dá, hlavně aby byl čistý. Chci se zeptat, jestli se radši vyplatí koupit olej na mazání řetězu třeba jen z důvodu životnosti motorové pily např. čerpadla atd. Za odpovědi předem děkuji.

Zajímavá 0 před 2529 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Opravdu jakýkoli. Pokud možno čistý. I oleje na řetěz je opravdu důležitá hlavně cena.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Někdo kvůli ekologii používá třeba i klasický stolní (jedlý) olej. Někdo přefiltrovaný vyjetý olej, někdo míchá čistý a vyjetý přefiltrovaný olej. Hlavně jde o to, aby lišta byla mazána a řetěz rovněž.
Samozřejmě, že výrobce bude tvrdit, že olej na řetězy je ten nejlepší a nic jiného nepřipadá v úvahu. Jde o to, aby olej nebyl příliš tuhý.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Já bych to neriskoval a používal bych oleje k tomu určené, např. http://www.do­dilny.cz/produk­ty/oleje-a-maziva-biona/oleje-pro-mazani-retezu-pil-a-harvestory
Nebyly udělané pro srandu králíkům.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Zásadně biologicky odbouratelné oleje. Kupuji vždy ten nejlevnější.
Ten poslední co mám, BIPOL, má biologickou odbouratelnost 97% za 21 dní.

Vyjetý olej používá ekologické prase. Tomu kdo ho používá, přeji mastnou pokutu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Vyjetý olej rozhodně nepoužívej, i když je pravda, že někteří profíci těžaři tam lijí všechno možné (informace ze servisu). Vyjetý olej obsahuje mikroskopické částečky kovu pocházející z motoru kde byl použit a chovají se jako abraziva, čímž zvyšují opotřebení mazaných součástí pily včetně čerpadla.
Já používám obvykle nejlevnější motorový olej (ne převodový). Zrovna nedávno jsem sehnal 4,5 l balení tuším za 290,– Kč – údajně 0,5 l zdarma -:)
Pokud se chceš chovat ekologicky, tak bych doporučil třeba BIPOL. Tyto oleje ale mají omezenou trvanlivost na cca 2 roky, pak se údajně mění jejich vlastnosti a nedoporučuje se je jako prošlé používat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Já používám řepkový – od Bureše…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

To už se tu probíralo. Maník, co dělá v lese mi vykládal, že používají std potravinářský (řepkový), protože je levný a maže. Akorát řepkový olej je vysychavý, takže pokud bude pila chvíli stát, tak je dobré ji nějakou dobu provozovat na nějaký ten řetězový olej nevysychavý. Jak píše mosoj, tak nějaký co přírodě neublíží, přece jenom to z toho řetězu šplíchá všude kolem…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Oleje na mazání řetězu tvoří samostatnou katogorii. Tyto oleje musí jednak splňovat svou mazací funkci, jednak být šetrné k životnímu prostředí. Takže potřebuješ speciální olej na řetěz motorové pily, například Bipol nebo Oregon Optima Garden.
Používání jiného oleje vede ke zvýšeném opotřebení řetězu a lišty, jakož i uvolňování škodlivých látek do životního prostředí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada