Avatar uživatele
massic

Biologický otec na mě chce převést dům. Lze to bez placení dárcovské daně, i když si mě otčím osvojil?

Dobrý den, nadpis je trochu zavádějící, nevím jak lépe to shrnout.Jsem již od třinácti zrušitelně osvojen v péči otčíma, nicméně teď ve skoro třiceti řešíme s biologickým otcem převod jeho domu na mě. Půjde prokázat, že je můj příbuzný? Či platí to, co je uvedeno v rodném listě? V rámci morálního pohledu na věc k otčímovi a jeho rodině rušit osvojení nechci. Rád bych využil možnost daru příbuznému který je osvobozen od daně za převod nemovitosti. (jinak se při darování cizí osobě relativně vysoká daň platí). Tím, že si mě osvojil někdo jiný by se dalo říct, že biologický otec již příbuzný není, nicméně by mě právě zajímalo, zda to lze dokázat i v tomto případě. Děkuji za případné rady.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Hlada před 2821 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

Po osvojení není biologický otec příbuzný.
V případě darování by bylo nutné zaplatit 15% daň z příjmu. Daň z nabytí nemovitosti by se neplatila, protože by šlo o bezúplatný převod.
V případě dědictví by bylo nutné zaplatit notářský poplatek a 4% daň z nabytí nemovitosti.
Nejlepší by bylo darování a zajištění důkazů, že jste spolu bydleli 1 rok. V tom případě by nebylo nutné přiznávat příjem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Dar je bez problémů. V případě závěti nejlépe sepsat a nechat závěť u notáře.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
postcd

Majetek lze darovat (tam bude asi daň darovací) a nebo řešit závětí, nevím jak to je pokud by nebyla nalezena závěť a otec zemřel.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek