Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký systém zvolit u LPG ?

Zdravim, jiz dlouho uvazuji o prestavbe Octavie Combi 1,6 75kW, rv. 2001 na LPG. Takze oslovuji firmy, ptam se znamych, proste stradam rozumy.Jsem rozhodnuty pro Torzni nadrz, misto rezervy.
Jedna vec mi ale neni zcela jasna a to od jakeho vyrobce a jaky system zvolit. Dozvedel jsem se ze pripadaji v uvahu 3 vyrobci : Italie - Holandsko a Polsko. Polsky system je sice nejlevnejsi,ale snad nikdo ho nechvali. Takze zbyva Italie a Holandsko, jenze je to nepreberne mnozstvi a kazdy doporucuje neco jineho :-/

Nemate nekdo zkusenost ? Nebo se nekdo orientujete v kvalitach te ci one znacky, klidne priplatim, pokud budu vedet, ze za kvalitu.
Zatim jsem cetl o techto systemech : Holandsko AG Autogas - EZ SGi, nebo SGi typ1

: Italie STAFANELLI - S.I.S , nebo Valtec

A zda vstřikovače Membránové či pístové ? Jeste mne zajima, jak se zmeni povinne kontroly s nadrzi na LPG, STK, Emise a tak a kolik takova kontrola priblizne stoji?

Děkuji za jakoukoli odpoved, radu ci pripominku .

Předmět Autor Datum
Na stejném autě mám Landi Renzo cca 5 let zatím ok.
fibik 15.10.2012 20:59
fibik
Nebudu resit systemy(mam historicky lovato), na to nekdo s vice zkusenostmi ale: Nadrz neni torzni(z…
bahno 15.10.2012 21:56
bahno
Já doplním svoje zkušenosti - emise udělají jen tam, kde mají na daný LPG systém školení (certifikát…
Prasak 15.10.2012 22:08
Prasak
Emise na LPG dělají jen tam, kde jim to úřad povolí, dělá se to na stejném přístroji jako emise na b…
hm 16.10.2012 02:02
hm
Po deseti letech je auto na LPG obvykle tak vyhuntovaný, že se dá do šrotu nádrž i s tím autem :-) A…
Prasak 16.10.2012 02:32
Prasak
Diky vsem za postrehy a rady ;-)
Schizo 16.10.2012 09:20
Schizo
Takze jen na doplneni, nakonec jsem zvolil vetsi firmu, ktera ma dlouholete zkusenosti . Dal jsem na…
Schizo 01.12.2012 20:33
Schizo
Já spotřebu počítám jinak - vždy beru plnou nádrž a zároveň vždy vynuluju počítadlo kilometrů. Po da…
Prasak 01.12.2012 20:53
Prasak
Ja nepropadam euforii, jen mam radost , no ;-) Jinak PP v aute nesleduju, rikali mi, ze bude ukazov…
Schizo 04.12.2012 09:46
Schizo
Tak o vikendu pri minus 15°C , nastartoval jsem, ometl auto ( cca 3-4 min ) a po 500 metrech preplo…
Schizo 11.12.2012 09:42
Schizo
Tak to buď rád. Já než ometu auto, tak mi to při výjezdu taky přepne na plyn. Horší je, že se to neu…
Prasak 11.12.2012 10:35
Prasak
Hmm, tak to je pech, ale snad ti pomuzou. Ted koukam jako blazen, ze dole na tyhle strance je reklam…
Schizo 11.12.2012 18:50
Schizo
Tobě dělala přeinstalaci firma "world of tanks"?
Redsnake 11.12.2012 19:47
Redsnake
Já myslím, že tam máme ty reklamy každý jiné. Byl jsem nedávno v Turecku pár týdnů a lezly mi tam re…
jirka44 11.12.2012 20:18
jirka44
Nee :-D, ja tam mel JKprodukt, prestavby na LPG Tartarini.
Schizo 12.12.2012 13:11
Schizo
Tak druhe tankovani LPG a zase naprosto neuveritelna spotreba ?:)) 417,5 km a dotankovano doplna 30… poslední
Schizo 20.12.2012 08:17
Schizo

Nebudu resit systemy(mam historicky lovato), na to nekdo s vice zkusenostmi ale:
Nadrz neni torzni(zkrutna), ale toroidni.
Kontroly se zmeni tak, ze STK furt stejna, emise platis dvakrat(na benzin a na plyn, po 300? Kc) a pribude kazdorocni kontrola tesnosti(platim 200kc, nebo 300kc pokud se odkaluje fitr(zhruba po 30Mm)). Jednou za cas si musis odkalit reduktor, ale to je trivialita(povolit plastovej sroub, utahnout plastovej sroub, umejt si dukladne ruce)

Já doplním svoje zkušenosti - emise udělají jen tam, kde mají na daný LPG systém školení (certifikát). Mám též Lovato, na mojí oblíbené STK mě na emisích odmítli, právě kvůli tomu chybějícímu školení. Takže jsem musel jinam. Cenu si nepamatuju, nechal jsem tam ráno auto, papíry a prachy a odpoledne jsem si to vyzvednul hotový :-)
Kontrola těsnosti nádrže mě vyšla na 500Kč. Ani netuším, co to obnáší, opět jsem tam nechal auto a odpoledne vyzvednul. Avšak částka mi přijde vysoká, když všude slyším, že to stojí okolo 300Kč. Možná se poptat v různých servisech.

Co se týká montovaných systémů, tak každej servis má svoje oblíbený, i když můžou nabídnout více druhů. V úvahu přichází jedině Itálie a Holandsko, bacha na rádobyitalský systémy montovaný na Ukrajině (no a v Polsku taky).

Emise na LPG dělají jen tam, kde jim to úřad povolí, dělá se to na stejném přístroji jako emise na benzin, to auto vlastně projde tou emisní zkouškou dvakrát za sebou, jednou jede motor na benzin a podruhé jede na LPG. Proto je cena dvojnásobná. Většinou když si zavolánte na konkrétní STK, tak vám doporučej, kde si máte udělat emise na LPG, pokud je sami nedělají.
Jednou za rok se má dělat revize LPG, ale platnost této revize se defakto kontroluje jen na STK, takže stačí nechat udělat tu revizi LPG jednou za dva roky před STK, většinou to dělají tam, kde dělají emise na LPG. Spočívá to v tom, že přiblíží ruční detektor plynu k nádrži a rozvodu LPG a buď něco zachytí jako únik LPG nebo ne. Pokud nemají ten přístroj, tak to dělají tím, že spoje lozvodu potřou mýdlovou vodou a koukaj, jestli to dělá bublinky. Nikdy mi žádný únik nezachytili, stálo mě to vždy 200 Kč, ať to bylo přístrojem nebo tou mýdlovou vodou, platnost té revize je jeden rok.
Tlaková nádrž na LPG má platnost tlakové zkoušky 10 let a po 10 letech se musí vyměnit, což je asi ta největší investice, protože ceny jsou na 6000 Kč.

Po deseti letech je auto na LPG obvykle tak vyhuntovaný, že se dá do šrotu nádrž i s tím autem :-)
Alespoň já s tím počítám. Pokud by mi opravdu to auto vydrželo tak dlouho, tak by mělo asi 23 let a s tak starým krámem bych už jezdit nechtěl. Navíc při současným ročním nájezdu (asi 25 tis. km) by to auto mělo asi 400 tis. km, což už bude na šrot tuplem.
V novým autě by se nová nádrž ještě furt vyplatila.

Takze jen na doplneni, nakonec jsem zvolil vetsi firmu, ktera ma dlouholete zkusenosti . Dal jsem na doporuceni majitele firmy a namontovali mi TARTARINI Evo 08.

Cena vcetne obalu na rezervu a ukazatele prepinani paliva s orientacnim merenim = 26 900 kč.

Zatim jsem najel 400 km a NAPROSTA spokojenost :)) !!!! Vlasne nebejt signalizace a nepatrneho cvaknuti v nadrzi, tak absolutne nevim, ze jedu na plyn .

Po prvnim dotankovani doplna ( udavanych 80% objemu ) my vychazi spotreba 7.11 l / 100 km plynu !!! ( ujel jsem 401,5 km a dotankoval 28,55 l plynu )

Moc se mi to nezda, firma tvrdila, ze bych se mel pohybovat nekde kolem 8,5 - 9 l , uvidime dalsi tankovani, treba to obsluha nedotankovala doplna, zkusim to uplne vyjezdit a pak znava doplna .

Já spotřebu počítám jinak - vždy beru plnou nádrž a zároveň vždy vynuluju počítadlo kilometrů. Po dalším doplnění letmo propočítám cenu za kilometr (asi 1,5Kč), samotnou spotřebu neřeším. Odhadem asi tak 8,5 litrů. Pokud máš palubní počítač, tak ten nadále ukazuje spotřebu, ale ekvivalentně benzínu.
Zatím jsem ještě nikdy nevyjel nádrž až do konce, vždy tankuju zavčas. Mám odhad asi na 450km, víc jsem ještě nezkoušel. Nádrž mám toroid.

Ke spokojenosti si počkej na to, jak se to bude chovat v zimě v mrazech. Protože dlouho trvalo, než to přeplo na plyn (musí se to zahřát) a já tím pádem protočil dost benzínu, tak mi to v servise kapánek upravili a snížili přepínací teplotu (původně 20°C). Takže když mi to přepne, auto trochu škubne, tedy když je zima. Předtím to jsem to taky skoro nepoznal.
Ale já tam měl ještě jeden problém a to ten, že když byla opravdu zima (pod -10°C), tak auto na plyn přeplo až po nějakých 15 kilometrech. Údajně to byla chybka toto LPG systému, takže to (opět údajně, nebyl jsem u toho) vyřešili přesunutím čidla teploty někam jinam a právě tím snížením teploty přepnutí z benzínu na plyn. Čekám na mrazy, abych viděl, jak se to bude chovat. Jinak v létě bez problémů.

Suma sumárum - superlativy si nech až po zimě.

Ja nepropadam euforii, jen mam radost , no ;-)

Jinak PP v aute nesleduju, rikali mi, ze bude ukazovat bludy. Udelal jsem to uplne stejne, jako ty. Hned jak mi natankovali prvi plnou LPG ( 51,93 l LPG ), vynuloval jsem pocitadlo a ujel 401,5 km, pak jsem natankoval zase doplna ( 28,55 l LPG ) a zase vynuloval pocitadlo. Pokud obsluha opravdu natankovala doplna ( pry zalezi na tlaku cerpadla ) tak selskym poctem ( 28,55 x 100 ) / 401,5 = 7,11 l / 100km :))

Jasne ze si pockam az na dalsi tankovani, jen mam radost jak to funguje .

Jinak ja mam nastaveno pry 35°C , nastavi i mene, ale prave to cukani, skubani tam bude . Zatim pri minus 6°C prepnul LPG po 3 km, uvidime az bude poradnej samec :-D

Mam zakrytou masku chladice a zezacatku nevalim topeni na max, coz taky ubere nejakej ten cas ( nekradu teplo motoru ;-) )

Diky za reakci a ja se zase ozvu.

Tak to buď rád. Já než ometu auto, tak mi to při výjezdu taky přepne na plyn. Horší je, že se to neudrží a asi po 1km to přepne zpět na benzín a ne a ne přepnout na plyn, ani když už je motor zahřátej. Ale stačí zastavit, vypnout motor, vytáhnout klíče ze zapalování (tedy odstavit všemu elektriku) a zase nastartovat. Šup - a je to na plynu a už drží. IMHO tam bude nějaká bota v elektronice, nebo v nastavení. Ale dělá to jen při teplotách od -5°C dolů. Zkoušel jsem dát před půl chladiče karton, aby nefoukalo na reduktor (je v něm teplotní čidlo), ale nepomohlo.
Bývalej kolega našel slušnej LPG servis v Brně, asi tam zajedu taky, též mu tam hodně pomohli najít záhadu závadu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru