Avatar uživatele
pusinka50

Jaký trest mohou dostat tři nezletilci ve věku 12–14 let za škodu způsobenou položením kamenů do kolejí?

Jaká je u nás nyní horní hranice věku pro označení „mladistvý“? Mluvilo se o jejím snížení.

https://www.no­vinky.cz/krimi/431175-leo-express-najel-na-kameny-ktere-dala-na-koleje-nudici-se-mladez.html

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10, marci1, jirka F, gecco, Kepler před 2611 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Jo, taky jsem to četl. Dělal jsem to taky, jako malý kluk. Ale dávali jsme na koleje jenom menší kamínky nebo hlavně desetníky a hřebíky. Bylo to strašně zajímavé 🙂 Myslím, že trestní postižitelnost je stále až od 15 let a pak ve vyšší úrovni od 18. Do té doby jsou za své děti odpovědní rodiče, o dětech zůstane ve složkách záznam, který může mít vliv i na případné pozdější excesy.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Žádný. Trest a náhrada škody může padnout na rodiče. Myslím, že mladidiství je do 15 let.
Mladistvý je v českém prostředí v nejobecnějším smyslu člověk, který dovršil patnáctý rok a nepřekročil osmnáctý rok svého věku.

Tento pojem se používá zejména v trestním právu, kde mladistvým je ten, který se v uvedeném věkovém rozpětí dopustil trestného činu (mladistvý delikvent). Trestný čin mladistvého se označuje jako provinění. Trestní odpovědnost mladistvých se vyznačuje některými odlišnostmi oproti trestní odpovědnosti dospělých. Mladistvému může být uložen trest odnětí svobody na dobu maximálně 5 let nepodmíněně.

V trestním řízení se v procesním smyslu mladistvým rozumí podezřelý nebo obviněný uvedeného věku. Mladistvý má v trestním řízení zvýšenou ochranu, např. vždy musí mít obhájce.

V oblasti pracovního práva se užívá pojem mladistvý zaměstnanec pro zaměstnance mladšího osmnácti let.

Zdroj: wiki

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Bohužel žádný. Mohou být jen umístěni v Diagnostickém ústavu na základě předběžného opatření, nařízení ústavní výchovy nebo uložení ochranné výchovy.

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
pusinka50

Stalo se mi, že malí kluci na kraji dálnice házeli kameny na projíždějící auta. Trefili moje auto a rozbili reflektor. Hned utekli, nedohonili jsme je. Kdyby mířili o kousek výš, kámen by proletěl čelním sklem a mohlo se stát neštěstí.
Hrozil by jim nějaký trest, kdybychom je bývali dohnali a předali policii?

před 2611 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek