Avatar uživatele
Anikitos

Jaký vliv má čtení na rétorické schopnosti?

Čtení knih Vám toho dá opravdu hodně, např. prohloubení znalostí novými informacemi, zlepší rozumovou schopnost přemýšlení, obohatí slovník, odpoutá od reality, sníží stres, inspiruje, atd… Ale chtěl bych vědět do jaké míry zlepší člověku jeho řečnické umění.

Slovní zásoba se dělí na aktivní a pasivní. Aktivní zásobu člověk používá při mluveném a psaném projevu, pasivní zásobě člověk sice rozumí, ale vůbec ji nepoužívá.
Pak člověk může třeba hodně a ”dobře” přemýšlet, rychle číst a dobře psát, ale neumí až tak dobře mluvit.

Knihy tím pádem nijak zvlášť nepomůžou člověku v jeho technice a umění řeči ne? Sice může obohatit slovník, ale nedokáže, aby se z člověka stal dokonalý řečník schopný plynule a bezvadně řečnit s uměním jedinečně zformulovat a sdělit své myšlenky? (to, že knihy obohatí slovník ještě neznamená, že ta nová slova člověk dokáže (správně) používat v mluvené řeči).

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2129 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ach jo, napsala jsem odpověď, trvalo to dlouho, když jsem ji odesílala, přihlášení bylo zrušené. Teď už stručněji.

Je pravda, že tiché čtení má pro mluvenou řeč význam v tom smyslu, že rozšiřuje slovní zásobu, vědomosti, formulace atd.

Ale pro mluvenou řeč je třeba, aby byl l mluvčí a posluchač. Někdy stačí i monolog – při učení se zpaměti, myslet nahlas atd. Ale dialog má výhodu – je možné diskutovat, vyjadřovat názory, vzájemně se pochopit či nepochopit …

Pomůže také hlasité předčítání, správné frázování, přízvuk, dýchání,. Úlohu hraje také zabarvení hlasu

Umět mluvit je dar, ale mluvit správně, zaujat posluchače, nemlátit jen prázdnou slámu, neunavovat, potřebuje i vůli. Chtít …

Vzpomeňte si na film Králova řeč.

Ve škole se praktikují mluvní cvičení, ústní referáty, učitel hodnotí správnost, dále diskuze, různé žádosti – oddpovídat celou větou. . Důležité je ústní zkoušení. Učitel, nejen češtinář, by měl věnoval pozornost jakémukoliv mluvenému projevu žáka.

Důležité jsou vzory – politici, tzv. baviči, moderátoři . Kolika z nich byste dal výbornou? I to často motivuje, bohužel, negativně …

Pokud jde o čtení, tak je pro mluvený projev považují za důležité v tom smyslu, čte-li dotyčný s porozuměním. Pokud něčemu nerozumí, vrátí se, přečte si kousek nahlas. A pokračuje. Všímá si nejen jazyka, ale i stavby vět, postavení slov – v češtině jsou daná pravidla. Pak je dobré s někým o přečteném diskutovat.

Rovněž učení se z knih – nemělo by jít jen o mentorování. Nazpamět se učí jen básně – přednes je důležitý.

Význam má také číst nahlas psaný text či formulovanou otázku. Lépe jsou vidět případné nedostatky. Bohužel, kolik jedinců to dělá? Přitom správně položená otázka je v mluveném projevu důležitá kvůli pochopení a správné odpovědí.

Ale zřejmě v dnešním uspěchaném světě hraje roli rychlost – ledabylost a nepozornost nejen ve čtení, ale i ve výslovnosti. Nemluvím o slovní zásobě. Třeba herci – ti, kteří dbali na dokonalý jazykový projev, jsou v hereckém nebí.

Takže četba pomůže, je důležitá, ale pro rétoriku je důležitější četba hlasitá.

Přečtete si , jak se na jazyk a řeč díval Karel Čapek.

https://nepovinna-cetba.webnode­.cz/news/karel-capek-chvala-reci-ceske/

Ptahhotep starověký egyptský vezír napsal:
„Máš mluviti jen tehdy, když věci rozumíš. Ten, kdo mluví ve shromáždění, má být umělcem; mluvení je těžší než kterákoliv jiná práce a jen tomu slouží, kdo je ovládá dokonale.“

Zdroj: https://citaty­.net/temata/mlu­veni/?o=new&pa­ge=2

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Anikitos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Miešate jablká s hruškami.
Pomocou kníh môžte rozšíriť svoju slovnú zásobu. Ale k využitiu získaných znalostí, potrebujete sa naučiť ako ich vhodne využiť. Jedine komunikáciou sa dokážete naučiť svoje znalosti využívať. Ako využívať a rozširovať svoje komunikačné schopnosti tu nebudem rozpisovať, niečo napísala annas, veľa nájdete na internete a hlavne musíte prekonať strach z vlastných slov prenesených na verejnosti. Jedine praxou sa naučíte umenie reči.
V dnešnej dobe elektroniky veľa ľudí oodhodilo čítanie a písmom i rečou prejaviť svoje myšlienky, ako niečo nepotrebné a komunikujú navzájom len v akýchsi náznakoch „primitívnej“ reči. Myslím tym rôzne obrázkové a textové skratky, napríklad úsmev 🙂

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek