Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bios nedetekuje mechaniku, ale funguje

Ahoj,
dneska jsem se rozhodl přeinstalovat Win a nahradit XP sedmičkama. Problém je, že Bios mi nedetekuje mechaniku a tedy nemůžu nastavit při restartu bootování z DVD. Moje základní deska je ASUS P5KPL a mechanika LG GH22LS30.
Záhadou je, že když jsem měl PC nové, tak mi to mechaniku našlo a normálně jsem nainstaloval Windows XP.
Mechanika při tom normálně funguje,vypaluje - všechno, jen jí bios nedetekuje a při volbě bootu tam mám akorát Atapi CD-Rom a ne LG.
Mechanika i při přepojení sata kabelu se nehodlá v biosu zobrazit, ale funguje i při přepojení. Prostě nedetekuje ani mi to nic nepíše v Primary IDE Master nebo Primary IDE Slave.
Pevné disky bios v sata normálně zobrazuje.
Ví někdo, jak přimět BIOS, aby detekoval mechaniku?
Díky za odpovědi!

Předmět Autor Datum
V BIOSe sa ti bude nieco detekovat asi len ked nastavis v BIOSe SATA mode na IDE (nie AHCI a nie RAI…
MM.. 06.10.2009 21:51
MM..
S tím nastavováním to asi bude trochu problém, ale podívám se. To na ten BIOS jsem koukal už hodně d…
Linc 06.10.2009 22:05
Linc
Píšu nesmysly už, měl jsem na mysli removable dev. A prosím, kde můžu nastavit ten SATA mod na IDE,…
Linc 06.10.2009 22:12
Linc
A skusil si to hladat v BIOSe? V com sa nevyznas, v citani pismen na obrazovke?
MM.. 06.10.2009 22:21
MM..
samozřejmě, že v BIOSu, ale nikde tu nevidím nastavení SATA mod, nebo něco podobného
Linc 06.10.2009 22:23
Linc
A skus tam strcit original instalacne CD WinXP a skusat bootovat z neho, aby si mal istotu ze tam st…
MM.. 06.10.2009 22:23
MM..
projel jsem všemožná menu a nic, co se týká AHCI či RAID. SATA tu mám vypsané všechny 4 porty, u dvo…
Linc 06.10.2009 22:33
Linc
Zkusím ještě odpojit tu mechaniku, všiml jsem si toho až teď.
Linc 06.10.2009 22:35
Linc
Mechanika odpojena, ATAPI CD-ROM zůstává v nabídce.
Linc 06.10.2009 22:39
Linc
Mohol si sem napisat ze co mas v tom IDE configuration aby som nemusel kvoli tomu tahat navod k tvoj…
MM.. 06.10.2009 23:04
MM..
Tak to se moc omlouvám, myslel jsem si, že zmiňovat položky v IDE configuration nemá cenu. Přesně ta…
Linc 06.10.2009 23:19
Linc
Napis sem presne (do pismena) jake tam mas volby v tom menu "IDE configuration" a jake presne su k t…
MM.. 07.10.2009 00:59
MM..
Včera už jsem si šel zase lehnout, ale dnes jsem se zase do toho vrhnul. Zkusil jsem i vyměnit SATA…
Linc 07.10.2009 14:11
Linc
Jenom blikající "_", nic víc. Sata kabely jsem přepojoval snad už 100x a zjistil jsem, že mechanika…
Linc 07.10.2009 14:51
Linc
A co mas presne v tom menu IDE Configuration a jake presne moznosti tam su a ktore mas navolene? Uz…
MM.. 07.10.2009 16:04
MM..
Sata jsem přepojoval dál a dál a nakonec to není pravda, že to detekuje jen u SATA 1, teď to vypadá…
Linc 07.10.2009 16:22
Linc
Tak problém vyřešen/nevyřešen. Nainstaloval jsem nakonec Windows pomocí flashky, s tím taky byly pěk… poslední
Linc 09.10.2009 16:19
Linc
Ked nic z toho co som pisal vyssie nepomoze tak skusit aj strcit mechaniku do konektora SATA2 (syste…
MM.. 06.10.2009 23:13
MM..
podle google je LG GH22LS30 sata mechanika. tak co má znamenat: Prostě nedetekuje ani mi to nic nep…
lední brtník 06.10.2009 21:58
lední brtník
Sorry, moje chyba už mi bylo řečeno, že "plati len pre PATA.SATA sa nehra na master/slave." Hodil js…
Linc 06.10.2009 22:02
Linc

V BIOSe sa ti bude nieco detekovat asi len ked nastavis v BIOSe SATA mode na IDE (nie AHCI a nie RAID). Bootovanie ale ide nastavit aj v modoch AHCI a RAID, pozri si poriadne jake mas moznosti v nastaveni poradia bootovania. atapi CDROM moze byt OK (v poradi bootovania nemusi byt ziadne LG), strc tam bootovatelne CD a skus bootovat.
P.S: v pripade AHCI modu moze byt spravne nastavenie v poradi bootovania napr. SCSI OpROM apod, zavisi jake moznosti tam mas k nastaveniu. Mozes skusit vsetky.

S tím nastavováním to asi bude trochu problém, ale podívám se. To na ten BIOS jsem koukal už hodně dlouho a nic se mi nepodařilo přepnout/vypnout. Jinak Atapi CD-Rom jsem samozřejmě zkoušel vypsalo mi to chybu, že boot nelze ať nastavím něco jiného a abych stiskl nějakou klávesnu - něco v tomto smyslu.
Jinak na bootování tam mám removable media, atapi, hdd.
Jinak díky za pomoc.

A skus tam strcit original instalacne CD WinXP a skusat bootovat z neho, aby si mal istotu ze tam strkas bootovatelne CD, a nie nejaky blbo vypaleny smejd.
V BIOSe hladaj vsetko tykajuce sa SATA, alebo AHCI, alebo RAID, a napis sem co tam mas.

P.S: pripadne odpoj tu CDROM a skontroluj ze jake polozky mas v nastaveni poradia bootovania. Ked zmizne ta polozka ATAPI, tak budes vediet ze to bola ta CDROM, a teda potom nemas bootovatelne CD.

projel jsem všemožná menu a nic, co se týká AHCI či RAID. SATA tu mám vypsané všechny 4 porty, u dvou to detekuje správně HDD, SATA 4, kde je zapojená mechanika to nedetekuje nic. Ještě je tu IDE configuration, tam jsem taky zkusil všechno možné změnit a nic. Věci, co popisujete tam prostě nejsou.

Jinak zkoušel jsem WinXP (orig) a nenačte. Přeinstalovával jsem Win několikrát z cd a vždycky v naprostém pořádku (na jiných počítačích), protože všude to normálně detekovalo mechaniku.Tohle je prostě záhada.

Mohol si sem napisat ze co mas v tom IDE configuration aby som nemusel kvoli tomu tahat navod k tvojej doske.
Podla navodu pozeram ze tam je nastavenie ATA/IDE Configuration: Compatible/Enhanced, skusit nastavit Enhanced (to Compatible je len taka intelovska debilita u ICH7 keby nahodou niekto kto sa vratil 30rokov z minulosti chcel DOS a SATA) s nastavenim Enhanced by mali ist urcite SATA porty vsetky. P.S. ak tam mas teraz Enhanced tak mozes skusit aj Compatible, moze byt nejaka chyba v BIOSe s Enhanced.
Mas tam aj nastavenie ATAPI Detection timeout, uistit sa ze tam je 35.

Mechaniku skusit strcit do SATA3. (disky mas predpokladam v SATA1 a SATA2)

V menu Boot Device Priority mas u "1st device" nastavene to ATAPI? Ak nie tak nastavit ATAPI na prve miesto. A zmackni aj Enter alebo PgUp PgDn apod aby si videl ze jake vsetky moznosti tam mas.

Ked nic nepomoze tak este mozes skusit v sekcii Boot Configuration nastavit Quick Boot na Disabled (a potom po restarte skontrolovat ci BIOS mechaniku zdetekoval), ked ani to nepomoze tak po zapnuti PC skusit hned jak sa objavi obraz tak mackat klavesu Pause aby sa zastavil POST (nech ma mechanika viac casu) a klavesou napr. <- to po chvili pust dalej ze ci to potom nabootuje.

Tak to se moc omlouvám, myslel jsem si, že zmiňovat položky v IDE configuration nemá cenu.
Přesně tak, to už jsem měl předtím ATA/IDE configuration nastaveno na Enhanced (pod tím je ještě Enhanced Mode Support On, což obsahuje volby jako S-ATA, P-ATA).Compatible jsem zkoušel a to zobrazí jen secondary a primary master a slave. Jinak ano, mám tam sice napsané IDE Detect Time Out, ale je to 35.

Disky mám v SATA 1 a SATA 3.

Co se týče boot device priority ano, tak to mám i jsem zkoušel enter a PgUp...

Zkusím tedy asi popsané věci z posledního odstavce.
Každopádně díky za ochotu, takhle jsem se v tom nikdy nehrabal a jsem na tohle blbej jak tágo a navíc ještě nervózní což tomu dodá ještě víc.

Napis sem presne (do pismena) jake tam mas volby v tom menu "IDE configuration" a jake presne su k tomu moznosti (a co mas zvolene).

P.S. mechaniku skus aj v SATA3 aj v SATA2 a ked v ziadnom nepojde tak aj v SATA1 :)
Ked nic nebude pomahat tak skus do poradia bootovania ako prve to removable media (to by mala byt sice disketa ale nikto nevie co tam blby cinan v BIOSe posral).

P.S.2. uz si niekedy na tom PC z tej konkretnej CD mechaniky bootoval? Ak nie tak mozno by bolo dobre pozret aj na web vyrobcu ci neni novsi BIOS na tu konkretnu dosku.

Včera už jsem si šel zase lehnout, ale dnes jsem se zase do toho vrhnul. Zkusil jsem i vyměnit SATA kabel. Takže mechaniku už mi to našlo, ale je tu další problém.

Mechanika se tam objevila teprve při kombinaci - mechanika na SATA 1 a disky na SATA 3 a SATA 4. Jinak se tam nechtěla objevit. Bohužel mi připadá zkontrolování HW dost dlouhý a když nastavím teda v biosu už konečně bootování z mechaniky, tak jenom stále bliká "_" na černém podkladu a to je všechno.

Proč zrovna já musím mít nějakej divnej bios :-/.

Ano z této mechaniky už jsem záhadně jednou bootoval, nvm jak se to povedlo.

Jenom blikající "_", nic víc. Sata kabely jsem přepojoval snad už 100x a zjistil jsem, že mechanika se hodlá zobrazit jen na SATA 1 a HDD funguje jen, když je na SATA 3 (druhý disk jsem nechal vypojený), pokud není disk na SATA 3 vypisuje mi při startu no ide master hdd detected. Takže teď to chce jen nějakou magickou kombinaci, aby se uráčilo pustit bootování z cd a ne jen blikalo "_". Jinak, teď mám už při volbě bootování vidět označení mé mechaniky, hdd a removable dev. Pokud zvolím bootovat z HDD, tak se spustí Win. Ale mechanika prostě jen bliká a bliká.

Sata jsem přepojoval dál a dál a nakonec to není pravda, že to detekuje jen u SATA 1, teď to vypadá takhle - SATA 1, SATA 2 disky a SATA 3 mechanika.

Bios mám od American Megatrends, Inc. a vO2.58 a ještě jsem někde našel BIOS REVISION 0317. Jinak četl jsem, že updatování biosu je docela hazard a proto jsem se do toho nechtěl pouštět.

Quick Boot jsem zkoušel, stejné.

Takže v IDE configuration...
ATA/IDE Configuration (Enhanced)
Enhanced Mode Support On (S-ATA+P-ATA)
IDE Detect Time Out (Sec) (35)
to mám v současnosti, jinak pohrál jsem si tam se vším a akorát to ukazuje jiné věci v Main, tedy to zužuje nabídku SATA položek, nebo tam přidává IDE Secondary Master a Slave (not detected).
ATA/IDE se dá změnit na compatible a enhanced, když dám compatible místo enhanced mode support tam vlítne nabídka Legacy IDE Channels (se stejnými možnostmi změny na P-ATA, S-ATA. IDE Detect Time Out zůstává.

Už asi rezignuju, protože když už to tam ukazuje, tak to pak jenom bliká. Uvažuju o možnosti, že se pokusim nainstalovat Win z flashky, pokud se mi poštěstí dostat 4GB flash.

Tak problém vyřešen/nevyřešen. Nainstaloval jsem nakonec Windows pomocí flashky, s tím taky byly pěkné problémy, ale aspoň už mám konečně hotovo a ty problémy s mechanikou už nebudu řešit, zkusil jsem fakt hodně věcí a nakonec to bude nějaká blbost, ale to už je jedno, prozatím.

Jinak moc díky za pomoc a hlavně za trpělivost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru