Avatar uživatele
dgfdgf

Jaký výhody by mělo, kdyby nerozdělili Československo na dva státy? A jaký výhody má, že jsme rozdělení?

Zajímavá 0 před 2717 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nevýhoda mě napadá momentálně jedna, nemáme dost velké zdroje, abychom si mohli dovolit o něco větší projekty. Výhod je několik: Každý si děláme politiku a ekonomiku podle vlastních představ, konečně už nemusíme pociťovat nenávistné výlevy z druhé strany a za své chyby si platíme sami. Bylo by toho víc.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Čím větší a lidnatější stát, tím větší má mezinárodní váhu. Totéž platí o velikost trhu pro jeho ekonomiku. Ovšem za předpokladu, že je stát stabilní a funkční. Navzdory tomu, že vztahy mezi Čechy a Slováky byly takové, že kdyby byly takové mezi ostatními národy, bylo by na světě nesrovnatelně líp, dospěla podstatná část slovenské populace k pocitu potřeby státní svrchovanosti. Proti tomu nelze nic namítat, na to má každé etnikum právo. Rozpady států jsou s železnou pravidelností provázeny krveprolitím. Jen v poslední době například rozpad Jugoslávie, SSSR nebo Súdánu, dříve třeba oddělní Belgie od Nizozemského království nebo rozpad Rakouska-Uherska. Pokud si vzpomínám, došlo v dějinách jen ke dvěma případům rozdělení státu aniž by padl jediný výstřel. V roce 1905 oddělení Norska od Švédska a právě rozdělení Československa. Buďme rádi, že se to vyřešilo civilizovaně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

1 – Aj keď sa rozdelenie Československa na 2 samostatné štáty vydáva za politické rozhodnutie, ktoré vraj bolo nutné, nepovažujem to za pravdivé. Skutočný dôvod pre rozhodnutie na rozdelenie nepadlo na území Československa, ale v dominantných svetových mocnostiach pre oslabenie vplyvu „Východu“ na svetovú politiku spôsobom „rozdel a panuj“ a spolu s prienikom „západného“ kapitálu so zvýšením vplyvu svetových nadnárodných spoločností v oblastiach Strednej a Východnej Europy oslabením vnútorného hospodárstva vyvolať postupný prechod na moderný kapitalistický systém severoamerického typu.
2 – Spoločenstvo dvoch národov môže fungovať len na základe rovnoprávnosti. Toto však bolo mnohými predstaviteľmi politických a hospodárskych špičiek, ako českých, tak i slovenských bez rozdielu, neustále porušované pre ich vlastné záujmy na úkor občanov a záujmu celej republiky.
3 – Rozdelením Československa sa zmenilo jeho postavenie v politickom rozdelení a vplyvu na politické dianie vo svete a oslabil hospodársky vplyv českých a slovenských výrobcov na svetových trhoch.
PS
Že so mnou mnohí z vás budú ostro nesúhlasiť s tým prirodzene počítam.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… v jádru musím souhlasit s led, ale:

  • tento rozpad byl způsoben hlavně nacionalisty na slovensku, slováci neustále tvrdily, že na čechy musej doplácet, a teď tu jejich štafetu převzali moraváci
  • podle mne, za to slovensko zaplatilo víc jak česko (hlavně tam maj teďkon procentuelně více cikánů)
  • paradoxně jsme se rozdělili, abychom se stejně zase sešli v EU
  • že máme ke slovákům blíž (alespoň ta starší generace), je dáno tím, že jsme s bratry společně několik let žili, měli společný jazyk (vzpomeňme jen na slovenský pondělky v tv) a není to jen to, vojna (češi na slovač, slováci do čech), zaměstnání, vše bylo promíchané …
  • jak už bylo řečeno: jediná pozitivní věc je na tom ta, že jsme se rozešli v klidu a míru …
  • lepší je se v klidu rozejít a zůstat přáteli, než se neustále hádat, pak by to mohlo skončit taky tak, jak to vidíme jinde …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kura

Rozdělení bylo správné, jsme dva různé národy s různou mentalitou. To je jako kdybych se zeptal, proč Rakousko není už dávno jedna země s Německem. Rozumí si na stejné úrovni jako my se slovákama, ale jedna země být nechtějí. Rozdělení bylo správné, spolčení bylo špatné, to byl velký Masarykův omyl.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

fgh,
nahlásilasom váš príspevok ako vulgárny, urážlivý
Slovenská republika nie sú Severní Uhry, tak isto ako Česká republika nie je súčasť Rakúska! Láskavo si to zapamätajte!
Poučte sa trochu o dejinách Europy!

Každý podobný príspevok, ktorý bude obsahovať urážku akéhokoľvek štátu budem považovať za závadný

před 2716 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2716 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2716 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek