Avatar uživatele
anonym

Jakým způsobem funguje třífázové čerpadlo?

Šlo by popsat jednotlivé fáze na nějakém konkrétním např. smyšleném příkladu?

Zajímavá 0 před 2645 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Můžeš upřesnit čeho by se ty fáze měli týkat? Já znám třífázové čerpadlo jako takové, které používá 3f motor.

Takže jde o 3f motor. Pokud máš 3f přípojku, dá se doporučit i 3f motor. Bývá jednodušší a spolehlivější. Plovákový spínač hlídá hladinu vody ve vrtu/studni. Vypne motor v případě nízkého stavu vody, kdy by hrozilo zavzdušnění a ev. i porucha čerpadla. Zpravidla má jen jeden kontakt, proto dokáže ovládat jen jednu fázi. Stykač je víceméně „přerostlé“ relé. Relé se používá pro nějaké logické funkce, stykač pro spínání vyšších výkonů. 3f stykače jsou běžné (určitě se dají sehnat i s jiným uspořádáním výkonových kontaktů), často kromě výkonových kontaktů mívají i nějaké pomocné kontakty (s kvalitou a zatižitelností srovnatelnou s relátky)

Pro 3f potřebuješ mezi hladinový spínač a motor právě ten stykač, který bude ovládán signálem z hladinového spínače a jeho výkonové kontakty budou spínat 3f napájení motoru. Veškeré další řízení (tlakový spínač, provozní zapínací/vypínací tlačítka) toho motoru je vhodné realizovat v té části před stykačem (ev. s využitím pomocných kontaktů stykače).

K zapojení potřebuješ někoho s vhodnou el-tech kvalifikací. On bude vědět co s tím stykačem dělat a jaké použít ochranné prvky.

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

http://obchod­.remont-cerpadla.cz/e­lektroprislusen­stvi/plovakove-spinace/#all

Nabízíme plovákové spínače. Samostatné plováky pro řízení čerpadla. Různé délky. Plovákový spínač slouží k přímému spínání jednofázových čerpadel, případně třífázových (s použitím stykače).

Netušil jsem, že jsou třífázové, tak proto se ptám na ty fáze? Nefungují bez stykače? K čemu stykač slouží?

před 2645 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

plovák zapíná a vypíná jeden drát. Stykač pak spojí/rozpojí všechny tři fáze.

před 2645 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek