Avatar uživatele
Reezo

Jakým způsobem je nejlepší řešit bydlení? podnájem / hypotéka / zůstat a čekat tam kde jsem.

Jelikož se budu muset zanedlouho odstěhovat od rodiču, tak přemýšlím nad tím, do jakého bytu se přestěhovat. Přemýšlím konkrétně nad těmito variantama :

  1. jít do podnájmu = složit kauci za byt + měsíční nájem + nebudu majitel
  2. vzít si hypotéku a koupit si vlastní byt = závazek vůči finanční instituci + riziko neschopnosti splácet, ale byt by byl „můj“
  3. zůstat zatím kde jsem a čekat na příležitost.

na závěr, bych uvedl, že je tu ještě přítelkyně, která čeká na to, až se odstěhuji a já nevím, jaké řešení je v tuhle chvíli nejlepší.
nevím jestli jít do podnájmu nebo do hypotéky…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Hlasujte v anketě
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anony.M, Pájo před 4016 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Funna

Odpoveď byla označena jako užitečná

1

Doplňuji:
chybí mi tu odpověď „neco jiného“, protože ani jedno není pro mou odpověď úplně udeální…bohužel jsi neuvedl, jestli pracuješ a jak jsi na tom s výdělkem (tj. podprůmě, průměr, nadprůměr nad obvyklou zvyklost ve tvém místě bydliště)
add 1 – tohle pozažuju za ideální v případě, že najdeš nějaký rozumný podnájem, protože když si spočítáš, kolik vrazíš do podnájmu, tak zjistíš, že bys na ten byt našetřil cca za 25 let…takže začít v cizím a podle toho, jak se ti bude dařit hospodařit si koupit něco svého…
add 2 – hypotéka je sice hezká věc, ale opět nevím, jestli máš už něco ve strožochu, protože pokud si budeš půjčovat, tak si spočítej, kolik bance za ty rokuy splácení vrátíš…a přesně jak píšeš…půjčíš si a nebudeš splácet a exekutor klepe na dveře ☹
add 3 – nejak nechápu tuhle možnost, když píšeš, že se MUSÍŠ odstěhovat od rodičů…ale pokud ne, tak seď doma na zadku a šetři a čekej na nejaký levný podnájem, případně možnost výhodné koupě…

vzhledem k tomu že netuším, kolik je ti let, jestli je to s přítelkyní vážná známost a vypadá to, že spolu chvíli zůstanete (když už chceš kvůli ní od rodičů), jakou máš práci a jestli máš nějaké peníze pro start do života, dost špatně se radí…

Upravil/a: Funna

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aramah

2

Když platit tak za něco co bude jednou tvoje…
Přemýšlet jestli na to jednou budu mít,je sice správné ale brzdí tě to od jakékoliv realizace.
No to musíš rozštípnout sám 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Deli

2

Pokud máš na to, abys hypotéku utáhl, jdi do toho. Pojisti se pro případ ztráty zaměstnání. Jednou to Tvé bude. V nájmu budeš jen platit a platit a nikdy nebudeš mít na své bydlení, protože vše dáš za nájem.
P.S.: Trh s nemovitostmi nyní stagnuje a je dost v propadu. Ideální příležitost pro kupce, smlouvej, snižuj cenu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

2

Doplňuji:
Ale musiš znát své plány do budoucna. Z podnájmu se můžeš kdykoli odstěhovat jinam. Vlastní byt bych upřednostnil až budeš mít o své budoucnosti trochu jasno (takže např. stálé zaměstnání, přítelkyně víc než přítelkyně, nějaké úspory) Je to citlivé rozhodování,, kde zkrátka musíš zvážit víc hledisek. A s hypotékou bacha. Hodně doporučuju aby Ti zůstala hotovostní rezerva na nečekané okolnosti (ztráta zaměstnání, havárie s nutností nečekaných výdajů apod.)

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

1

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. Máš přítelkyni, tak se s ní o tom promluv. Zkusit pronájem a spořte na byt.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirkajirka

2

Doplňuji:
Platit drahý podnájem tak je lepší ty peníze investovat do hypotéky.Z podnájmu Tě spíše vyhodí. Z finančním ústavem se dá dohodnout.

Upravil/a: jirkajirka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pájo

2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tekumseh

2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pl4toon

2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Wang

2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dudu855456

1

Ahoj.Já být tebou tak bych si vzala levný pod nájem i s přítelkyní a šetřila bych si na svůj vlastní byt nebo dům.Můj bratr je s přítelkyní a šetří si na byt.Jsou spokojení.
Jinak když budeš tam kde seš,tak ti žádná příležitost přes nos neproletí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Funna

všichni píšou – hned do vlastního…ale začali jste trochu počítat?
pokud si půjčíš všechno na byt za 1 800 000 budeš splácet 30 let 9000 měsíčně…a to jsou jen 3%, což je hodně levný úvěr…
pokud půjdeš do podnájmu do bytu za 1 800 000 a budeš platit nájem 4 500 (inkaso musíš platit i ve svém+ ještě fondy oprav a podobné ptákoviny, které obvykle v nájmu nejsou) trvalo by ti 60 let, než bys splatil stejnou částku…(a nechci tě pohřbívat, ale už je ti určitě 20, takže to máš do 80)
takže je sice hezké, že do svého, ale za jakou cenu…

před 4016 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Reezo

právě, že je lepší už něco mít, když si člověk bere hypotéku.

před 3998 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Nevím kde, ale co jsem tak koukal před pár lety, tak v Pze mohla být za 1,8 garsonka, nájem v ní min. 7000. Pokud dotyčný bude platit těch 60 let nájem, bude jej platit i v důchodu. Jen ten nájem bude o dost větší. Pokud bude mít vlastní bydlení, bude po těch 30 letech už platit jen údržbu a má jistotu (skoro) že jej odtud už nikdo nevyhodí.

před 4015 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Deli

Máš pravdu s těmi výpočty. Ale buď bude mít za 30 let svoje (a možná i dřív, časem se může vyskytnout lukrativnější zaměstnání, dědictví nebo jiný příjem, který pomůže urychlit splácení. Znám to, máme hypo na RD. Z původních 30 let splácení jsme to stáhli na 11. A to je dost dobrý, ne? Za vlastní bydlení to rozhodně stojí.
Jen bych investovala radši do domku než do bytu, to je ale na rozhodnutí každého.

před 4015 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek