Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jakým způsobem jste se učili nepřímou masáž srdce a je to stále platné?

My jsme se učili tzv. prekordiální úder, tedy před nepřímou srdeční masáží pěstí udeřit postiženého do srdeční krajiny a poté zahájit nepřímou srdeční masáž.
Dnes se to prý již nepoužívá a dokonce jsem četl, že: Bůhvíproč se předpokládá, že úderem pěsti do hrudi lze ‚nastartovat‘ srdce. Nic z toho se dělat nesmí, protože to může uškodit, anebo dokonce vést až ke smrtelnému konci“.
Jak jste se to učili vy a co je tedy správné?

Zajímavá 0 před 2698 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Ukazovali nám to, ale už si skoro nic nepamatuju a tak jsem si našel videa:

https://www.y­outube.com/wat­ch?v=fvelBBK-rbo

Pro děti:
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=FlQ01vEBuQc

Slovně třeba toto:

Nepřímou masáž provádíme vždy při zástavě krevního oběhu. Zástavu zjistíme nehmatatelným pulzem na tepně, například krční. Pulz zjišťujeme nejlépe ukazováčkem a prostředníčkem pravé ruky, který přiložíme lehkým tlakem na tepnu. Nikdy neměříme vlastním palcem, protože tímto způsobem můžeme mylně cítit svůj tep. Zraněnou osobu položíme zády na pevnou desku s, zkontrolujeme průchodnost dýchacích cest a poté hlavu mírně zakloníme, čímž uvolníme kořen jazyka v hrtanu (!!! Nikdy nezaklánějte hlavu, aníž by jste se přesvědčili, že jsou dýchací cesty volné, v případě vdechlého předmětu hrozí další posunutí směrem dovnitř !!!). Nepřímá masáž srdce je velice fyzicky náročná činnost, a proto je vždy dobré spolupracovat nejméně ve dvou. Zatím co jeden provádí prvotní úkony, druhý kontaktuje linku záchranné zdravotnické služby na čísle 155, kde operátor této linky zachránci či zachráncům průběžně radí a pomáhá. K samotné nepřímé masáži. Ta se provádí přiložením dlaní přes sebe a na střed hrudníku, přesněji uprostřed spojnice prsních bradavek (ovšem pozor na bujnější dámy). Paže je třeba mít v loktech natažené a kolmo ke zraněnému, aby jste co nejvíce využívali vlastní váhy. Zatímco dřívější manuál hovořil o tom, že je potřebné často dýchat, dnes po mnoha zjištěních se toto nevyžaduje. Čili, správná nepřímá masáž začíná dvěma vdechy a dál stlačováním hrudníku na výše uvedeném místě v pravidelném rytmu (100 stlačení za minutu do hloubky 4–5cm), tedy třicet stlačení a posléze dva vdechy až do příjezdu lékaře. !!! Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete nebo nechcete do zraněného dýchat, provádějte alespoň masáž srdce. Jestliže při masáži srdce uslyšíte prasknutí (často dochází k prasknutí některého z žeber), nepřestávejte a pokračujte v masáži dál !!! Na závěr je potřeba sdělit, že neposkytnutí pomoci zraněnému je kvalifikováno jako trestný čin.

Zdroj: http://www.sdhpra­hamiskovice.cz/new­s/prvni-pomoc-neprima-masaz-srdce/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, srdeční masáž se už nezahajuje tím prvním úderem, je to tak jak popisuje Found. Dokonce se už nevyžaduje dýchání z úst do úst, ta masáž je důležitější a do značné míry zajišťuje ventilaci plic. Tak mě to učili v nemocnici, kde jsem byl svého času součástí personálu jako technik. Každý to musel umět.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Já jsem se to učil ve škole, v učení, na vojně, v zaměstnání… tedy cca v 70.-80. letech. Tehdy to bylo součástí tzv. civilní obrany, která se brala docela vážně. Úder do hrudní kosti se již tehdy nedoporučoval. Učilo se to na figuríně, spolu s umělým dýcháním.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jukatan

Úder pěstí je možno použít, ale jen osoba která je schopna rozeznat situaci. To je stav pacienta, přesné místo a sílu úderu a.t.d. Já jsem vždy dával pouze klasickou masáš, a to přeložit hřet ruky druhou rukou a NAPNUTÝMA rukama promačkáváme hrudní koš do hloubky 4–5 cm.Jediná změna je, že se nedává umělé dýchání, dělá se puze masáž srdce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek