Avatar uživatele
bolak

Jakým způsobem se počítá, za jak dlouho se zastaví vlak (a jestli vůbec), který jede rychlostí 100km/h, váží 150 tun…

…a právě v tuto chvíli vjel na kolejnice které jsou vedeny v úhlu 12,5 stupně od základní vodorovné plochy?

Zajímavá 0 před 3831 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak pokud pomineš odpor prostředí proti jeho pohybu (např. tření a aerodynamický odpor) musíš ještě vědět, zda ty koleje pod úhlem 12,5° klesají (za takových podmínek nezastaví) a nebo stoupají – to zastaví tehdy, až se veškerá jeho kinetická (pohybová) energie přemění na potenciální (polohovou).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Tak jak jsi to napsal tak se nezastaví nikdy. Leda až skončí koleje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Pokud neuvažujete tření nebo silové působení brzd, pak je hmotnost nepodstatná. Pro základní výpočet stačí uvažovat „hmotný bod“ s rychlostí a směrem v gravitačním poli.
Znáte gravitační konstantu. Gravitační konstantu rozložíte na složku rovnoběžnou s kolejema a kolmou na koleje (stejně jakobyste rozkládali sílu – zrychlení a síla jsou v přímé úměře). Složka rovnoběžná bude brzdit vlak, její jednotky jsou [m/s2]. Rychlost vlaku v [m/s] stačí vydělit tou rovnoběžnou složkou a vyjde čas v sekundách do zastavení (hned po tom se to rozjede zpět, ale to už nás nezajímá, to je „problém někoho jiného“)

Druhý způsob řešení je ředstavit si tu rychlost 100km/h a spočítat, jak vysoko by doletěl šutr hozený touto rychlostí přímo vzhůru. Vlak dojede do stejné výšky (jen po delší dráze)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

mosoj: já jsem to nechtěl přehnat, aby ten vlak nevykolejil :) ale jde mi spíš o ten vzorec, jak nato…

před 3831 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek