Avatar uživatele
annas

Jakým způsobem se zjišťovalo v minulosti těhotenství? Pokud vůbec k tomu docházelo…

Moderní testy gravidity jsou staré asi 10 let.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, kapka, iceT, Andělé, dědapetr, anonym, Deli před 4685 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Vynechání menstruce je 1. výrazný projev, k tomu těhotenské příznaky a vždy vyšetření u gynekologa, kdysi porodní báby.
Dnešní test je spíše podpůrná indikace, ale podle vyšetření moči to bylo možné ještě před dnešními testy. Zvětšení břicha je až následná indicie, to už dotyčná žena dávno ví jak je na tom.
Doplňuji:
Prvotně jsem to vypálil od boku, ale ověřil jsem si, že mne intuice neklamala.
10. den po oplodnění se v moči vyskytuje hormon choriogonadotropin. Jeho přítomnost se zjišťovala ve 30. letech 20, stol. vstříknutím do krve žáby drápatky vodní, u níž to podnítí ovulaci a během několika hodin začne klást vajíčka.
Tatáž složka se chemicky ověřovala již v 16. stol. a podobný princip se aplikoval na primitivnější bázi ještě v daleko starší historii.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Je zcela určitě nejdůležitější bohyní sumersko-akkadského panteonu. Ústřední místo jejího kultu ve staroorientálních kulturách bylo jihobabylonské město Uruk, ze kterého se její kult postupně rozšířil přes celý Blízký východ až do Středomoří. V téměř každém městě měla zasvěcen chrám. Její semitské jméno zní Ioledeth, což bylo označení pro porodní bábu. Díky tomu, že akt oplodnění a posléze mateřství byl daleko výrazněji spjat se ženou než mužem, měly ženy vždy daleko větší důvod oddávat se nejrůznějším náboženským obřadům. Patrně tady, u Babyloňanů, mohlo dojít k vyčlenění určitých žen, které se babictví začaly věnovat jako svému povolání. Označení takových žen znělo „znalkyně vnitřku“. Jinak ovšem byla v Babylonii péče o nemocné svěřována obvykle trojici osob a tou byli lékař, zaklínač a věštec.

http://www.zdn­.cz/clanek/zdra­votnicke-noviny/z-dejin-porodnictvi-i-458690

http://www.zdn­.cz/clanek/zdra­votnicke-noviny/z-dejin-porodnictvi-ii-458984

http://www.zdn­.cz/clanek/zdra­votnicke-noviny/z-dejin-porodnictvi-iii-459170

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
slad08

Pokud se žena pokoušela otěhotnět, tak se nejspíše sledovala velikost břicha.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Slyšela jsem, že matky dávaly svým dcerám na krk ozdobnou sametovou stuhu. Stuha obepínala jejich krk těsně, ale neškrtila. Když dívka otěhotněla, tělo začalo zadržovat vodu a krk zesílil – a stuha se začala zařezávat.

Jinak zjišťoval těhotenství gynekolog z krve.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
žolik

To bylo úplně jinač,buď žena měla spoždění,navštívila gynekologii,vy­šetření a oznámil hodně štěstí budete maminka,šoky,stre­sy,já měla dva bylá jsem štastná,dneska už bych chtěla bít babička synové mají čas,dneska se příjde na to mnohém dřív je jedno zda je to úlet a jde sena miniiterupci,je to šetrné jak to bilo za mých mladych let,bylo to dost kruté.

Zdroj: žolík

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek