Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jawa 350/638 přední brzda

Zdravím. Koupil jsem nové brzdové čelisti do přední brzdy. Po nasazení a seřízení (podle návodu) byl brzdný účinek velmi malý, ale po pár ujetých kilometrech se to trochu zlepšilo. Avšak stále to není optimální (musím hodně používat zadní brzdu abych motorku ubrzdil). A protože se chystám na delší cestu, potřebuji to rychle pořešit. Zatím jsem zkoušel čelisti (resp. ten materiál na nich) smirkovým papírem obrousit tam, kde byl vidět dotyk s bubnem (mimochodem na jedné čelisti to bylo uprostřed, na druhé jen na okraji - to je asi příčina). Obrousil jsem i vnitřek bubnu a tech. benzínem odmastil. Po nasazení a seřízení je to lepší, ale pořád se to nevyrovná předchozímu stavu (a popravdě čekal jsem, že to bude brzdit líp než předtím). Je ještě jiná možnost, jak bych mohl brzdný účinek zlepšit?

Předmět Autor Datum
Jedině snad nechat srovnat ten buben na soustruhu (což se v případě motorky nedá dělat moc často), a…
JoDiK 25.05.2012 16:11
JoDiK
Takže vidím to tak, že několikrát po sobě udělám tuto proceduru: jízda z kopce, brždění pouze přední…
Niko Bellic 25.05.2012 16:55
Niko Bellic
Myslim si tez, ze po nejake dobe sednou. Je to jak u auta,cekani se vyplati.-)
pospa65 25.05.2012 16:33
pospa65
tento dotaz směřuj spíš sem default.aspx jde ještě o to, že u dvouklíčové brzdy, což myslím 638 má,…
rockviper 25.05.2012 17:03
rockviper
Nene, je to tak, jak říká tazatel - sjíždět z kopce, aby si to sedlo. Nové pakny mají průměr na nový…
ladaadal 25.05.2012 22:04
ladaadal
Dobrý den,jestli máte buben rýhovatý,zničíte nové obložení,dokud se v něm nevytvoří rýhy,bude to brz…
Lubomír 26.05.2012 11:04
Lubomír
Lubomír, musíš si přečíst dotaz pořádně. Tady nejde o destičky (to bych takovou kravinu neradil), al…
ladaadal 28.05.2012 06:09
ladaadal
Lubomir píše rozumně. K vytékání maziva z ložisek vlivem zahřátí z důvodu silného brzdění skutečně d…
HamHam 28.05.2012 08:23
HamHam
Dobrý den,pro ladaadal,nevím,jestli plácám kraviny,už jsem v životě něco viděl,vytvořil a opravil.Ji…
Lubomír 28.05.2012 10:58
Lubomír
No, když mi někdo napíše brzdové čelisti, tak to jsou pakny a ne destičky, žejo?:-) poslední
ladaadal 28.05.2012 12:03
ladaadal

Jedině snad nechat srovnat ten buben na soustruhu (což se v případě motorky nedá dělat moc často), ale když budeš ještě chvíli jezdit a usilovně brzdit, ony si ty čelisti "sednou", klidně je ještě dolaď jemným pilníkem místo smirkového papíru tam kde jsou teď obržděné...

Takže vidím to tak, že několikrát po sobě udělám tuto proceduru: jízda z kopce, brždění pouze přední brzdou, poté vyjmout, obrousit sjetá místa a opakovat jízdu, dokud nebude vidět, že se to sjíždí po celé ploše obou čelistí. Ten soustruh zvážím do budoucna. On ten buben zevnitř je takový divný. Jsou v něm po celém obvodu vyryté rýhy. Ne moc hluboké, ale na dotek je to cítit. Asi by prospělo to nechat zarovnat.

Nene, je to tak, jak říká tazatel - sjíždět z kopce, aby si to sedlo. Nové pakny mají průměr na nový buben, ale tento je již mírně sjetý, tudíž pakny nesedí po celé ploše. Buď urychlit vícero sundáváním a dobrušováním - ale opatrně, nebo malinko víc přitáhnout, aby jakoby pořád přibržďovala a jezdit, ono si to sedne. U aut se to s paknama dělá běžně, ale tam to je většinou na zadku, takže se to přitáhne a jezdí se, až si to sedne a samo si vymezí vůli. Tady by to trvalo asi kapku dýl - proto dobrušovat, ale opravdu opatrně, abys nedošel k opačné neshodě a tudíž stejnému projevu.

Dobrý den,jestli máte buben rýhovatý,zničíte nové obložení,dokud se v něm nevytvoří rýhy,bude to brzdit špatně.Nějaké ježdění z kopce a brždění je nesmysl,přehřejete buben a vyteče mazací tuk z ložisek.Podobně je tomu na autě,několikráte jsem to opravoval,mírně přitlačená destička a kotouč na kilometru rozpálený.Toto může skončit přehřátím a zkroucením kotouče.Nic nepřitahovat,aby se to třelo,pokud je kotouč,nebo buben v pořádku,po krátkém čase si obložení,nebo destičky sednou.Ve Vašem případě-porýhaný buben dopručuji soustruh.Nové obložení nemůže nikdy hned sedět na starší vyšoupaný buben,je tam jiný rádius.Minulý týden jsem řešil odstředivou spojku na babetě,přetočil jsem buben,ale stejně to nesedělo tak jak má,nové pakničky mají rádius na nový buben,časem si to sedne.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru