Avatar uživatele
zjentek

„Dýchají“ byliny ve skleněný lahvi s širokým hrdlem skrze korkový špunt?

Voda takhle neprotéká, takže asi těžko, že?

Původně „dyliny“ – snad překlep. Že by do lahve zavíral „blázny“?

Ad minerz, otázka se vztahuje k sušeným bylinkám, bez, lípa atd. a to s tou vodou skrze špunt bylo myšleno obrazně dylino ;). Vím totiž, že třeba víno skrze špunty neprotéká.
V podstatě mi jde o to, jestli takto mohou byliny třeba zplesnivět, pokud nejsou na 100% dosušený a už je hrr hrr takto uskladním do sucha a stínu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? metro před 2873 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
GM

Ty jsi zavřel dyliny do láhve? Co na to Šabatová?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Vím, že korek je dobrý izolant a tak předpokládám i mizivou propustnost vzduchu. Říká se, že některé dřevo dobře dýchá, ale asi to nemá spojitost. Nebylo by tedy lepší špunt oddělat a dát dyliny někam kde nebudou překážet? Nejspíš jde o to, že při zakopnutí o láhev s dylinou by se vylila voda nebo poškodila rostlina. Špunt by to mohl častečně uchránit. Pokud máte více rostlinek, tak můžete jednu otestovat se špuntem a další bez špuntu. Myslím, že to přežije jen jedna.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ano, pokud nejsou byliny dostatečně proschlé a uzavřeš je, tak hrozí nebezpečí plísně. Nejlepší uskladnění suchých bylin je v plátěném pytlíku a zavěsit, pokud možno kde se větrá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Dyliny dost těžko.

Pokud máte namysli byliny a ještě k tomu sušené, pak samozřejmě nedýchají. Suché byliny už nemají jak dýchat. Korek je ale pro uzavření lahve vhodný, nezpůsobuje přísun nevhodných pachů.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek