Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jde omezit rychlost internetu v síti??

zdravim vsechny...
Mam takovy problem, uz delsi dobu mam internet od kysliku, 2Mb tarif, ale jaksi mi nedostacuje datovy limit pouhych 3GB, takze sme se dohodli se sousedem ze budeme tento internet sdilet a spolecne se podelime o zaplaceni, takze si budeme moci objednat verzi bez datoveho limitu. Premyslime akorat o spojeni, jestli UTP kabelem nebo WiFi kartou, protze mam doma WiFi router takze by to nebylo problem... potreboval bych zvolit zpusob abych mohl kontrolovat jakou kapacitu internetoveho pripojeni pouziva soused, nejlepe abych mohl rozdelit pro kazdeho z nas pasmo o velikosti 1Mb(na uploadu zas tak nezalezi ale rozdelovat 128kb je celkem zbytecny ale kdyby prece jenom...) a take abych mohl kontrolovat jestli je pripojeny, takze neim jaky zpusob by byl pro toto vhodnejsi, prosim poradte nejaky SW, mam router Edimax 7064g+B,Windows XP, ale neni problem prestoupit na nejaky jiny OS krome Linuxu, diky za vas cas...

Předmět Autor Datum
nasel sem neco jako Club Control, ale chtelo by to neco jednodusiho... tam to je prece jenom pro nej…
bíblbrox 27.05.2007 11:05
bíblbrox
jo a taky chci abych to nemusel instalovat na PC souseda...
bíblbrox 27.05.2007 11:07
bíblbrox
Ten edimax to asi neumí, ale např. routery od Asusu (Wl-500) mají funkci shaperu (tj. to, co potřebu… poslední
touchwood 27.05.2007 13:49
touchwood

Ten edimax to asi neumí, ale např. routery od Asusu (Wl-500) mají funkci shaperu (tj. to, co potřebuješ)

BTW, dej si naopak pozor na upstream (tj. těch "směšných" 128kbit/s), protože pokud ti jej soused vytíží, tak nestáhneš vůbec nic. To souvisí s třístavovostí TCP/IP protokolu (tj. abys přijímal data ve spojení, musíš jisté množství dat i odesílat - ACKy na pakety, FINy apod.)

Obecně se doporučuje dát všem maximum, pokud nikdo jiný netahá, pokud se připojíš i ty, automaticky ti to vyhradí 1mbit (tj. podělíte se napůl, pokud byste oba chtěli sosat "na max" v jeden časový okamžik) - tohle ten Asus rovněž podporuje.

PC jako router bych nedoporučoval, protože jediný shaper co za něco stojí (a nestojí velké peníze) je právě na linuxu (případně BSD - na Windows zapomeň ;-)) a navíc se ti velmi nepříjemně promítne spotřeba takového stroje (musel by běžet neustále, což je za rok pár tisíc Kč na elektřině)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru