Avatar uživatele
Džanička

Jde si udělat patent či užitkový vzor, i když nemám výrobek?

Mám vymyšlenou věc do domácnosti, ale jako žena ji nedokážu vyrobit, pouze bych to mohla popsat slovy, oč se jedná a jak by to mělo vypadat a k čemu je to určeno, případně trochu nakreslit. Jde udělat patent či užitkový vzor, když chci zlepšit věc, která už existuje? Chci skloubit dvě věci, které existují v každé domácnosti, do jedné… Jak si to podat? Potom bych teprve nechala vyrobit nějaký vzorek. Teď se bojím, aby mi můj nápad někdo neukradl, poradíte, jak na to? Děkuji.

Mosoj: Lze tedy výrobek nějak registrovat? Jedná se v tomto případě o užitný vzor? Nebo jak jinak to pojmenovat… Díky
(příp. další v diskusi)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kulpix před 2673 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Tw!st

Ano, lze, na úřadu průmyslového vlastnictví nebo využitím elektronické přihlášky. Před tím, než si necháte produkt patentovat, zvažte, jestli se to vyplatí a jestli produkt má vážně potenciál (většina vynálezů se zdá být užitečných a revolučních ale ve výsledku o ně nikdo zájem mít nebude). Až budete mít zaregistrovaný patent, můžete jej prodat nebo kontaktovat nějakého investora či podnikatele, který by s vámi na produktu pracoval a zahájil sériovou výrobu, nebo pokud máte dobré znalosti z podnikání a marketingu osobně, můžete zahájit výrobu sama.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Patent lze přihlásit pouze na řešení nebo věc, která ještě není patentována v nějaké zemi na celém světě a je jedinečná. Toto ověřování něco stojí a není to laciné. Taktéž se musí patentovat v každé zemi zvlášť. Opět se za každou zemi platí.
Sloučení dvou známých funkcí není na patent.

Viz česká firma, která vyvinula dosud bezprecedentní nabíjecí baterii na světě,
má tuto technologii patentovanou na celém světě. Aby to mohla vůbec patentovat musela se spojit s čínskou firmou, která do patentu investovala 1,5 miliardy korun!

Nicméně patent je to tak převratný, že umožní skladování elektrické energie
z fotovoltaických elektráren, nemluvě o elektromobilech. Baterie je nehořlavá, nevýbušná a na stejný objem dosud používané lion baterie, uskladní 8× více energie!!!

V ČR již jede jeden provoz, který vyrábí tyto baterie pro zkoušky a testy na různých zařízeních a dodává je do celého světa. Později bude prodávat celé továrny na výrobu těchto baterií. Nepočítá se s tím, že by se tento typ baterií vyráběl jenom v ČR. Závod je situován do severních Čech, kde se také lithium těží. Patent je založen na použití nanotechnologií při výrobě.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Mohlo by se jednat o užitný vzor. Obrať se na Úřad průmyslového vlastnictví.

Zdroj: http://www.up­v.cz/cs/prumys­lova-prava/uzitne-vzory.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Tohle je poměrně složitá otázka a patentové kanceláře se jí zabývají relativně často. Ono je to těžké říct takhle bez ničeho a bez kontextu. Ale určitě vám poradí třeba patentová kancelář Praha. Mrkněte na https://www.ma­cekandpartner­s.cz/cs/nase-sluzby/patenty Jsou to profíci, kteří vědí, co dělají. A jak říkají kolegové nade mnou, pořádně si rozmyslete, zda se vám ta inovace vyplatí.

Avatar uživatele
Tw!st

Džanička: To mi nevíme, nevíme o jaký konrétní produkt se jedná. Musíš se jít zeptat na UPV, nejlépe i s vypracovanou technickou dokumentací k produktu.

před 2673 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání