Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jde v současné době zaktualizovat nově nainstalovaná poněkud starší verze Ubuntu (8.10)?

Zdravím,

kdyby se tady našel nějakej zkušenej linuxák, potřeboval bych poradit, jestli je v současné době ještě možné zaktualizovat všechny komponenty systému Ubuntu 8.10.

O co mi jde: dostal se mi do rukou jeden poněkud postarší PC, který po odzkoušení Linuxu Mint tento systém opravdu vážně nestíhá. Následoval test s Ubuntu 12.10 - ten se bohužel jednoduše nespustí, protože naběhne chybová hláška o Compizu, který ihned po loginu uživatele přestane pracovat. Mělo by jít o něco, co souvisí s grafickým rozhraním systému, no a bez toho vidím pouze prázdnou plochu (je na ní akorát tapeta).

Tak jsem zkusil sáhnout k osvědčenému release 8.10, ten funguje, co se svižnosti týče, naprosto bezvadně (kdysi jsem jej měl na o hodně slabším PC a běhal jako kamzík), problém ale tkví v tom, že po nainstalování je v češtině pouze základní uživatelské rozhraní systému, pokročilejší funkce již jsou v AJ a po pokusu navázat komunikaci se serverem, ze kterého se stahují dodatečné jazykové balíky pro ostatní aplikace, se nic nestane, protože této verzi systému se prý již nedostává zákaznické podpory. Podobným způsobem selhává správce aplikací, jehož jednotlivé rubriky a podrubriky zejí naprostou prázdnotou.

Čili nejde ani to základní, k čemu by měl být PC využíván - je zde absence novější verze Firefoxu nebo jakéhokoliv jiného prohlížeče a hlavně zde nejede Skype - nejnovější dostupná verze programu pro tento systém je ve stadiu beta a již se nejde její pomocí přihlásit na servery společnosti Skype (kdysi mi to fungovalo rovněž bezvadně).

Takže otázka již byla položena a já znám pravděpodobnou odpověď - oficiální cestou to zřejmě nepůjde. Ale když jsem tak brouzdal netem a zkoušel v systému manuálně doplňovat pár chybějících knihoven, nutných k instalaci požadovaného software, využil jsem spousty webů, na nichž bylo nespočet verzí prakticky čehokoliv od první až po nějnovější verzi té dané komponenty... Napadlo mě tedy, jestli nějaký linuxácký fanda neudržuje v provozu jakousi kopii tehdejšího "Zrcadla" (říká se tak tuším serveru s aktualizacemi pro Ubuntu) - a daly by se na něj kompletně přesměrovat požadavky na aktualizace?

Asi odejdu s prázdnou, ale aspoň jsem to zkusil. Ubunťáci mě velmi zklamali s jejich snahou udělat z user-friendly systému cosi, co se nemálo začíná podobat omalovánkám ála Windows bez možnosti vypnutí tohoto sajrajtu.

Předmět Autor Datum
Ještě se chystám po dokončení downloadu zkusit verzi 10.04.4, která se stala LTS, tedy verzí s prodl…
Dave 01.01.2013 19:20
Dave
Nejsem zkušený linuxák, ale verzi 12.04 LTS jsi zkoušel? Když jsem si s tím nedávno hrál, bylo s tou…
Zarniwúp 01.01.2013 19:39
Zarniwúp
Můžu zkusit, pokud nepochodím s 10.04 LTS. Nějak mě moc neláká to nový uživatelský rozhraní, co je o…
Dave 01.01.2013 19:44
Dave
Jak píše Zarniwúp, ideální verze je LTS (12.04), doporučuju ten bastl nahradit klasickým gnome. htt…
touchwood 01.01.2013 19:47
touchwood
To by šlo :) Teď jen jestli se k tomu přes ten poťápanej Compiz dostanu.
Dave 01.01.2013 19:55
Dave
Nedostanu. Open the terminal and run one of the following commands Já se ani pořádně nezaloguju -…
Dave 01.01.2013 20:01
Dave
ctrl+alt+F1
touchwood 01.01.2013 20:21
touchwood
Díky, vyzkouším :) Teď jen dososat tu 12.04ku.
Dave 01.01.2013 20:23
Dave
ach jo, to je napad, instalovat ubuntu 8.10? Proc, vzdyt Linus akorat posvetil odebrani i386 a i486…
RedMaX 01.01.2013 19:50
RedMaX
To není můj PC. Má gigovej Celeron, grafika bůhvíjaká integrovaná... a právě ta dělá v novějších Ubu…
Dave 01.01.2013 19:58
Dave
Proč tam rvete Ubuntu a ne něco odlehčenějšího jako Xubuntu, atd?
ms 01.01.2013 20:26
ms
protoze je to uplne jedno jakou ma instalacku, po instalaci proste nahodi do konsole sudo apt-get i…
RedMaX 01.01.2013 20:43
RedMaX
Ty jsi zřejmě všude byl, všechno znáš, a hlavně strašně rád urážíš, hm? :) Postupoval jsem podle to…
Dave 01.01.2013 21:39
Dave
kde urazim? O co mi jde: dostal se mi do rukou jeden poněkud postarší PC, který po odzkoušení Linux…
RedMaX 01.01.2013 23:41
RedMaX
Tak jsem podal laický dotaz, o tom žádná. Uráží mě tvoje brblání si pod fousy o tom, "jestli to vůbe…
Dave 02.01.2013 05:27
Dave
pokud to zvladne, coz zatim nevypada "jestli to vůbec zvládne, myslím, že ne" Tak jsi si to vysvet…
RedMaX 02.01.2013 06:43
RedMaX
To už je slovíčkaření... A spíš jsem nevěřil tomu, že to ta herka utáhne, po tom, co se dělo hned p… poslední
Dave 02.01.2013 08:43
Dave

ach jo,

to je napad, instalovat ubuntu 8.10? Proc, vzdyt Linus akorat posvetil odebrani i386 a i486 z kernelu a takhle stary PC pocitam nemas.

Nahod Ubuntu 12.04 LTS (muzes i 12.10 ale vcelku neni duvod, 12.04 ma 5 let podporu - ubehl rok, takze tu s nama bude dele nez 12.10). Graficke rozhrani systemu snad nahodis jake budes potrebovat, pro starsi PC (konfigurace?) muzes nahodit LXDE nebo treba Fluxbox - ten mi bezi i na notasu s Celeronem II myslim 400 MHz.

To není můj PC. Má gigovej Celeron, grafika bůhvíjaká integrovaná... a právě ta dělá v novějších Ubuntu docela paseku. Zkusím se nějak proklikat k tomu přepnutí 12.04 LTS do GNOME bez efektů - snad se k tomu nějak proklikám - jak říkám, přes tu compizáckou chybu se ani pořádně nezaloguju.

kde urazim?

O co mi jde: dostal se mi do rukou jeden poněkud postarší PC, který po odzkoušení Linuxu Mint tento systém opravdu vážně nestíhá. Následoval test s Ubuntu 12.10 - ten se bohužel jednoduše nespustí, protože naběhne chybová hláška o Compizu, který ihned po loginu uživatele přestane pracovat.

tak me se zda, ze vsechno znas hlavne ty.

Mint ma dve hlavni verze - Cinnamon a MATE. Cinnamon potrebuje k behu akcelerovane prostredi (fork Gnome3 podobne jako Unity z Ubuntu), MATE je fork na Gnome2. Ja mam treba na starsim PC nainstalovan Mint s doinstalovanym grafickym prostredim LXDE, slape to paradne, takze sis celou proceduru mohl usetrit prostym zeptanim se.
To same mas z Ubuntu 12.10, to ze ti z nejakeho duvodu neslapalo Unity jeste neznamena, ze neslo rozchodit a urcite to neznamena, ze sis tam jednim prikazem nemohl nahodit GNOME nebo LXDE.
Jinak ti ale 12.04 schvaluju, pro bezne uzivatele je LTS jedno z lepsich reseni, aby se o to nemuseli nejak zvlast starat a stale to meli aktualizovane.
Mimochodem prikaz na instalaci LXDE jsem ti tu hodil, zkus to, krome mista na disku ti to nijak instalaci "nezasvini", to nejsou Windows :-). Kdyztak se to da jednim prikazem zase odinstalovat. (LXDE vypadaji na prvni nastrel asi nejpodobnejc ke starym klasickym prostredim jako byly win98 apod.)

Tak jsem podal laický dotaz, o tom žádná. Uráží mě tvoje brblání si pod fousy o tom, "jestli to vůbec zvládne, myslím, že ne".

Co se týče LXDE, odzkoušeno, vypadá fajn a je dokonce ještě o krapítek svižnější, z nevímjakého důvodu zde však nefunguje Skype. Ale je to celkem jedno, vrátím to do Gnome a už to PC nechci vidět, už mě stálo dost nervů.

pokud to zvladne, coz zatim nevypada

"jestli to vůbec zvládne, myslím, že ne"

Tak jsi si to vysvetlil ty, takze sis asi zase tak neveril, ze to zvladnes ;-), ja spis narazel na to, ze jsi misto konkretniho dotazu sepsal delsi cituplny prispevek, jak ty ruzny "linuxy" nechodej, proste jak to tady zacina byt pomalu zvykem, ze kazdy chce radu, ale relevantni informace bud nedoda vubec nebo jen trosicku. Ale tak hlavne ze ti to funguje. :-)

To už je slovíčkaření...

A spíš jsem nevěřil tomu, že to ta herka utáhne, po tom, co se dělo hned po instalaci 12.10 nebo 12.04.

O nějaké dodatečné instalaci jednotlivých prostředí či co to je přes příkazovou řádku jsem vůbec neměl tušení. Vy jste poradili, a za to vám patří dík.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru